Annonce
Nyborg

Offer for vold på bosted fyret efter sygemelding

En pædagog, der siden blev afskediget fra sit job på et bosted i Nyborg, er blot et af adskillige ofre for en voldelig udviklingshæmmet. Modelfoto: Soffi Chanchira Larsen
55-årig udviklingshæmmet dømt for 15 overfald på ansatte på bosteder og institutioner. - Vold bør ikke være en del af arbejdsdagen, fastslår fagforening.
Annonce

Nyborg: Et voldeligt overfald begået af en beboer har kostet en nu tidligere ansat på et bosted i Nyborg jobbet.

Det kom frem under en retssag, hvor en 55-årig udviklingshæmmet tirsdag blev dømt til anbringelse på en institution for mennesker med vidtgående psykiske handicap.

Pædagogen fortalte i retten, hvordan han en onsdag formiddag i januar blev overfaldet med hårde slag i hovedet, da han ville lave en kop kaffe til den nu dømte kvinde.

Han blev siden sygemeldt - og, som han forklarede i retten, til sidst fyret med en langvarig sygemelding som begrundelse.

Annonce

15 overfald

Den 55-årige blev dømt for 15 voldelige overfald.

I otte tilfælde gik det ud over ansatte på bostedet i Nyborg, hvor både pædagoger og omsorgsmedhjælpere over en periode på fem uger blev udsat for vold med knytnæveslag i hovedet og på kroppen.

Den 55-årige udviklingshæmmede og udadreagerende kvinde blev senere flyttet til et bosted ved Kolding.

Som en del af dommen til anbringelse på en specialinstitution kan den dømte, hvis hendes hjemkommune finder det nødvendigt, overføres til en sikret afdeling.

Hanne Ellegaard, der er kredsformand for Socialpædagogernes Landsforbunds afdeling Lillebælt, hverken kan eller vil udtale sig om den konkrete sag.


Vold bør ikke være en del af arbejdsdagen for nogen.

Hanne Ellegaard, kredsformand, Socialpædagogernes Landsforbund


Men hun understreger nødvendigheden at politianmelde og retsforfølge voldelige overfald på ansatte på bosteder og institutioner.

Også selv om det er psykisk handicappede og udviklingshæmmede mennesker, der begår volden.

- Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde, så når der sker den slags overfald, har vi en pligt til at anmelde dem. Psykisk handicappede og udadreagerende mennesker er jo, ligesom os andre, lige for loven, siger Hanne Ellegaard.

Ifølge en undersøgelse af socialpædagogernes arbejdsmiljø, som Socialpædagogisk Landsforbund offentliggjorde tidligere i år, bliver forbundets medlemmer ofte udsat for vold på arbejdspladsen.

28 procent oplyser således, at de har været udsat for fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år.

Annonce

Alt for mange

Og det er ifølge Hanne Ellegaard alt for mange.

- Vold bør ikke være en del af arbejdsdagen for nogen, fastslår hun.

I rapporten om arbejdsmiljøet, der udkom i januar i år, understreger Socialpædagogernes Landsforbund da også, at det er vigtigt med et fortsat fokus på det psykiske arbejdsmiljø.

Og det gælder, som det hedder, "både når det handler om den rette balance mellem krav og ressourcer, fysisk og psykisk vold, mobning, stress og uønsket seksuel opmærksomhed".

Annonce

Strategi er vigtig

Ud over en opfordring til medlemmerne til altid at anmelde vold på arbejdspladsen, er det ifølge Hanne Ellegaard også vigtigt med en strategi for forebyggelse af vold mod de ansatte.

- Vi skal sørge for at have nogle bosteder, der kan rumme udadreagerende mennesker med psykiske handicap. Og vi skal sikre, at vores tillidsrepræsentanter har de rette kompetencer til at arbejde med risikovurderinger. Der er ingen, der skal leve med vold på arbejdspladsen, understreger hun.

Vold på arbejdspladsen

Socialpædagogernes Landsforbund er fagforening for cirka 39.000 medlemmer. Medlemmerne arbejder blandt andre med psykisk syge, udsatte børn og unge, kvinder på krisecentre, hjemløse og misbrugere.

28 procent af fagforeningens medlemmer oplyser, at de har været udsat for fysisk vold inden for en periode på 12 måneder.

29 procent oplyser, at de har været udsat for psykisk vold inden for periode på 12 måneder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce