Annonce
Indland

Offer blev stukket i hovedet: Tre frikendt for drabsforsøg

Tre mænd blev frikendt for drabsforsøg i forbindelse med et overfald i en shawarma-bar i Istedgade. Overfaldet skete ifølge politiet som et led i den københavnske bandekonflikt. (Arkiv)

19-årig mand dømmes for grov vold i forbindelse med et banderelateret overfald i en shawarma-bar på Istedgade.

Et offer fik stukket en kniv otte centimeter gennem kraniet, da han blev overfaldet i en shawarma-bar på Istedgade i oktober sidste år.

Overfaldet var et led i bandekonflikten i København.

Onsdag behandlede Københavns Byret sagen, hvor to mænd på 31 år og en på 19 var tiltalt for drabsforsøg og grov vold.

De to på 31 år blev frifundet, mens den 19-årige har fået en dom på et år og ni måneders fængsel. Han blev dømt for grov vold.

Det fortæller anklager i sagen Tomas Hugger.

Vedkommende, der førte kniven, er endnu ikke identificeret af politiet, og derfor er alle frikendt for drabsforsøg, forklarer Tomas Hugger.

Overfaldet skete kort tid efter, at en 30-årig mand blev dræbt af skud i Mjølnerparken.

Ifølge Ritzaus oplysninger havde den dræbte tilknytning til banden Brothas, mens ofrene for overfaldene på Istedgade er tilknyttet til Loyal to Familia.

De tre mænd var ifølge politiet tilknyttet Brothas, da overfaldet skete.

Forsvareren for en af de 31-årige, advokat Anders Schønnemann Olesen, er meget tilfreds med resultatet.

- Vi noterer os, at det er samtlige dommere og samtlige nævninger, der har stemt for at frifinde min klient. Idet man ikke har fundet bevist, at han var til stede på gerningsstedet, siger Anders Schønnemann Olesen.

Den 19-årige blev modsat de to andre anholdt umiddelbart efter overfaldet.

Ifølge Ekstra Bladet var det en betjent, der var på vej hjem fra arbejde, der anholdt manden.

- Først er han stille og rolig, men så må jeg bruge fysisk magt og holde ham nede. Jeg vælger at sætte mig på ham, forklarede betjenten ifølge Ekstra Bladet i retten.

De to andre blev anholdt senere. Politiet mener, at teleoplysninger og dna-spor knyttede dem til overfaldet, skriver Ekstra Bladet.

Men det har retten valgt at forkaste.

- Vi tager dommen til efterretning, og når den kommer på skrift, vil vi kigge på, om den skal ankes, siger Tomas Hugger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce