Fyn: Fynbus, Midttrafik og Sydtrafik skal fortsat betale to bøder på samlet 10 millioner kroner, og nu skal de også betale de to retssagers omkostninger.
Sådan lyder dommen fra Retten i Svendborg, der her til eftermiddag har taget stilling i den principielle retssag.
En dom, der vækker undren hos direktør for Fynbus Carsten Hyldborg.
- Vi er forundrede og utilfredse med resultatet, fordi vi mener ikke, at vi har ændret nogen mindstekrav og har kørt med de her biler i rigtig mange år, så jeg forstår ikke, de er kommet frem til det her, siger Carsten Hyldborg, der endnu ikke ved, om trafikselskaberne vil anke Rettens afgørelse.
- Vi skal have et samlet møde med Midttrafik og Sydtrafik for at finde ud af, hvad vi gør, lyder det fra direktøren, der har 14 dage til at betale sin del af bøderne.
Penge, der i sidste ende betales af de fynske og jyske kommuner, der driver de tre trafikselskaber.
Handler om plads i bilen
Sagen tog sin begyndelse ved et udbud om flextrafikkørsel tilbage i 2018, hvor flere vognmænd bød ind på kørsel med handicappede og ældre uden mulighed for at benytte offentlig transport. Her tolkede parterne kravene for udbuddet forskelligt.
Helt konkret drejer det sig om, hvorvidt bilerne fra selskaberne skulle have plads til fem passagerer og to kørestole.
Det krav opfyldte Øen Taxa fra Ærø og Alsvognen fra Sønderborg som de eneste. Alligevel vandt de andre vognmænd udbuddet.
Fynbus
Fynbus, Sydtrafik og Midttrafik er alle offentlige trafikselskaber.
De ejes af kommuner og regioner.
Fynbus ejes af region Syddanmark og de fynske kommuner.
Det er Fynbus, der tilrettelægger de busruter, kommunerne ønsker at få serviceret.
Det er også Fynbus, der sørger for det administrative arbejde med at planlægge flextrafik.
Flextrafik er kørsel med borgere, som af den ene eller den anden grund ikke kan tage offentlig transport selv.
Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune, er formand for Fynbus-bestyrelsen.
Det fik de to små selskaber til at klage til Klagenævnet for Udbud, og her fik de medhold i deres sag om, at de store trafikselskaber havde brudt reglerne.
Det får dog ikke
En regning oveni
Det resulterede i to bøder til de store selskaber på tre og syv millioner kroner, og det var sidstnævnte bøde, der fik trafikselskaberne til at lægge sag an.
- Vi var ikke enige i den første afgørelse fra Klagenævnet, men vi ville ikke bruge krudt på at ligge i en sag med en anden offentlig myndighed, som vi anser nævnet for. Det mente vi ikke, vi skulle bruge det offentliges penge på. Men så fik vi bøde nummer to på syv millioner, og det kunne vi ikke sidde overhørig, sagde Carsten Hyldborg tidligere til avisen.
Nu står han med yderligere regninger på 175.000 og 75.000 kroner for sagernes omkostninger, han skal betale sammen med Midttrafik og Sydtrafik.
- Det er en naturlig følge af en retssag, at der er advokatomkostninger. Det kan vi jo ikke lave om på, lyder det nu fra Fynbus-direktøren.
Tænker på erstatning
Til gengæld er der glæde hos på Ærø, hvor Øens Taxa ligger.
- Nu må vi have fat i erstatningsspørgsmålet. De kan jo godt anke, men vi har fået ret indtil videre. Spørgsmålet er jo, hvor mange gode penge de vil kaste efter dårlige, siger Paul Erik Düring Pedersen, der stadig har sit CVR-nummer, men ingen biler i øjeblikket.
Han har nu tankerne i retning af en erstatningssag.
- Mit opgjorte krav er på 3,7 millioner kroner. Jeg blev ramt dobbelt, fordi jeg havde to type biler. Min økonomi blev så smadret af det her, at jeg blev nødt til at afhænde den del af min virksomhed, da jeg jo skulle leve, betale gæld og samtidig holde kreditorerne fra døren, siger han og fortsætter.
- Det er horribelt rent menneskeligt, at det her har kørt siden 2018. Der skal en eller anden form for dum stædighed til for at blive ved. Når man siger: "Nej fandeme nej, det kan godt være, at vi kun er to små vognmænd, så kan vi stadig have ret alligevel", siger Paul Erik Düring Pedersen og bliver bakket op af ejeren af det andet lille trafikselskab i sagen, Allan Gramstrup Thomsen.
- Det var forventet, men selvfølgelig er det altid dejligt at få ret, og nu ser vi, hvad deres næste træk er, siger Allan Gramstrup Thomsen fra Alsvognen roligt.