Annonce
Odense

Odenses coronatal har aldrig været højere: Unge kaldes til møde og isolationspladser udvides

Det er især Odenses unge, der er ramt af den stigende coronasmitte i byen, og derfor inviterer borgmester Peter Rahbæk Juel (S) nu en række unge til møde. - Jeg vil gerne lytte til, hvordan vi kan hjælpe dem med at passe på hinanden, siger han. Foto: Flemming Krogh
Mængden af positive corona-test i Odense har ikke været højere end nu, og de bliver især fundet blandt unge. Det har fået borgmesteren til at kalde dem til møde, ligesom det er nødvendigt at udvide antallet af kommunale isolationspladser til smittede borgere.

Odense: Det er børnene og de unge, der især er ramt. De bærer smitten videre til deres forældre, der tager den med på deres arbejdsplads og også videre til udsatte bedsteforældre.

Sådan ser det overordnede og nye mønster ud bag det stigende antal coronasmittede i Odense.

Med et såkaldt incidenstal på 132,2 har der de seneste syv dage været konstateret 270 nye smittede, og det er ikke tidligere målt højere i Odense.

Annonce

- Når man kigger på udviklingen på landsplan, er det ikke nogen overraskelse, at tallet også stiger i Odense, som er en by med høj befolkningstæthed og mange studerende, siger Charlotte Scheppan, der er sundhedschef i Odense Kommune.

- Men jeg må også sige, at det går lige hurtigt nok.

Den holdning deler borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Der er ingen tvivl om, at det er en bekymrende situation. Smittetallet er støt stigende og i et tempo, vi ikke har oplevet tidligere. Og så ser vi et tydeligt mønster i, at en ret stor andel af de smittede er unge. De er overrepræsenterede, påpeger han.

Unge med på råd

Ifølge tal fra Odense Kommune er 50 procent af de smittede den seneste uge under 30 år, og det får borgmesteren til nu at kalde repræsentanter fra byens unge til et - selvfølgelig - digitalt møde.

- Jeg inviterer elevrådsrepræsentanter og studierådsrepræsentanter til en snak om, hvordan det er at være ung i Odense under corona-epidemien. Det er noget andet at være ung og have et socialt liv og et uddannelsesliv med corona-restriktioner, og jeg vil gerne lytte til, hvordan vi kan hjælpe dem med at passe på hinanden, forklarer Peter Rahbæk Juel.

Charlotte Scheppan supplerer:

- Det er afgørende at få de unge på banen, så de bliver taget med på råd. Vi forstår godt, at de gerne vil leve et ungdomsliv. Men samtidig er det vigtigt, at vi alle står sammen i kampen mod corona.

Sådan rammer corona i Odense

Den seneste uge er 270 mennesker i Odense blevet konstateret smittet med corona, og det er det hidtil højeste tal. Det svarer til et incidenstal på 132,2, og det er især unge, der er blevet ramt.

De 270 smittede fordeler sig på følgende måde i de enkelte alderskategorier:

  • 0-9-årige: 16
  • 10-19-årige: 53
  • 20-29-årige: 81
  • 30-39-årige: 36
  • 40-49-årige: 25
  • 50-59-årige: 33
  • 60-69-årige: 17
  • 70-79-årige: 6
  • 80-89-årige: 2
  • 90+: 1

Også i Aarhus er det især de unge, der er ramt af corona, og det resulterede i august i lokale nedlukninger af ungdomsuddannelser.

Men den slags initiativer er ikke på vej i Odense, fortæller Rahbæk Juel.

- Vi er i tæt dialog med sundhedsmyndighederne for at være sikre på, vi gør det rigtige, og for at få idéer og anbefalinger til, hvad vi bør gøre. Men vi er ikke der, hvor vi får særlige regionale påbud, fremhæver han.

Til gengæld har det i flere tilfælde været nødvendigt at sende stuer, klasser og årgange hjem på grund af smittede børn og voksne i Odenses dagtilbud, folkeskoler og ungdomsuddannelser.

Annonce

Flere isolationspladser

For nogle coronasmittede kan det være svært at opfylde reglen om at gå i selvisolation, og i de tilfælde, hvor ens bolig for eksempel er for lille til at holde afstand til resten af husstanden, eller hvis man deler hjem med en særlig udsat, er der mulighed for at komme i isolation i kommunalt regi.

Med de stigende smittetal er der imidlertid så stor efterspørgsel på isolationspladserne i Odense, at der nu oprettes 17 ekstra af slagsen på det nedlagte Hjallese Plejecenter.

- Vi udvider kapaciteten på isolationspladser, fordi vi har haft brug for flere, end dem vi har, siger Peter Rahbæk Juel.


Smittetallet er støt stigende og i et tempo, vi ikke har oplevet tidligere.

Peter Rahbæk Juel, borgmester


Også flere af Region Syddanmarks testbiler kommer til byen, fortæller Charlotte Scheppan.

- Erfaringen viser, at testbilerne er godt besøgt, og de bliver sendt ud i de områder, hvor det giver mest mening.

Og lige nu gælder det hele byen.

- Smitten er spredt i hele Odense, og de skoler og dagtilbud, der har sendt børn voksne hjem, er også fordelt på tværs af kommunen, siger sundhedschefen.

Annonce

Flere smittede i Vollsmose

Men ét område skiller sig alligevel ud, og det er Vollsmose. 38 procent af den seneste uges smittede odenseanere har et ikke-danskklingende navn, og af dem bor de fleste i Vollsmose.

- Det svarer til tendensen på landsplan, og der er ikke noget usædvanligt i, at der er mange smittede i et område, hvor folk bor tæt sammen, understreger Charlotte Scheppan.

Derfor skrues der - ligesom tidligere på året - op for kommunikationen på flere sprog, og det sker i et samarbejde med lokale aktører og netværk i området.

I den kommende uge vil regionens testbiler blandt andet komme til Vollsmose og til bymidten og flere af Odenses uddannelsesinstitutioner.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

OB For abonnenter

OB's Jakob Breum var ikke klar over, at hans farfars bror var med i pokalfinalen for 48 år siden

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Et af de største overskud i virksomhedens historie: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce