Annonce
Odense

Odenses ældste kirke udforskes for 600.000 kroner

I efteråret 2015 fandt man en velbevaret bispegrav i området foran Albani Kirke. Nu får Odense Bys Museer penge til at undersøge byens ældste kirke yderligere. Arkivfoto: Stefan Brix
Odense Bys Museer har fået penge til at granske historien om byens ældste kirke nærmere. Det var i den Knud den Hellige blev dræbt i 1086.
Annonce

Centrum: Med 600.000 kroner fra Kulturministeriets Forskningsudvalg skal Odense Bys Museer nu til at granske byens ældste kirke nærmere.

Det gælder den allerførste Albani Kirke, hvor Knud den Hellige i 1086 blev dræbt og sidenhen helgenkåret. Kirken er for længst forsvundet, men menes at have ligget i området mellem den nuværende Albani Kirke og domkirken.

– Det er fantastisk, at vi med støtten fra Kulturministeriets Forskningsudvalg får mulighed for at sætte fornyet fokus på udforskningen af Albani Kirke, der står som et vigtigt monument i såvel Odenses som Danmarks tidlige historie, siger Jesper Hansen, der er overinspektør hos Odense Bys Museer.

Han fortæller, at pengene skal omsættes til forskning i urbanisering og i den tidlige kristendom fra år 900 til 1200 e.Kr.

Annonce

Masser af materiale

Forskningsprojektet skal styres af arkæologerne Kirstine Haase og Mikael Manøe Bjerregaard, og de ser frem til at grave nye oplysninger frem om Albani Kirkes rolle i det tidlige Odense. Og ikke mindst få et overblik over alt det materiale, der allerede findes.

- Kulten omkring Knud den Hellige betød, at vi i dag har et stort og unikt skriftligt kildemateriale fra den tidlige middelalder kaldet ”Odenselitteraturen”, forklarer Kirstine Haase.


Det er fantastisk, at vi får mulighed for at sætte fornyet fokus på udforskningen af Albani Kirke, der står som et vigtigt monument i såvel Odenses som Danmarks tidlige historie.

Jesper Hansen, overinspektør hos Odense Bys Museer


- Samtidig er der siden 1886 udført arkæologiske udgravninger i området omkring Albani Kirke og særligt de sidste 15 års undersøgelser har tilvejebragt et enestående og omfangsrigt arkæologisk datasæt. Projektet vil derfor dels dreje sig om at skabe et overblik over samtlige kilder til Albani Kirke og miljøet omkring den, og dels undersøge hvordan samspillet mellem Albani Kirke og den omgivende by var med til at forme livet i den tidlige middelalder, uddyber arkæologen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce