Annonce
Odense

Odenseanske gravide fyldt med skadelige stoffer

Der er fundet masser af hormonforstyrrende stoffer hos gravide odenseanske kvinder. Det viser nye forskningsresultater fra Odense Børnekohorte.

Hormonforstyrrende stoffer kan måles hos næsten alle odenseanske gravide. Det viser nye forskningsresultater fra Odense Børnekohorte

Annonce

Odense: Gravide odenseanske kvinder bærer ikke kun rundt på deres ufødte barn. De har også hormonforstyrrende stoffer i kroppen.

Det viser nye forskningsresultater fra Odense Børnekohorte, der følger 2552 odenseanske børn fra fosterstadiet til deres 18. år.

Der er fundet skadelige stoffer som parabener og phtalater hos samtlige 565 gravide odenseanske kvinder, som har fået taget blod- og urinprøver.

Hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet forstyrre vækst og forplantningsevnen hos mennesker.

Flere tidligere undersøgelser peger på, at især ufødte fostre kan være særligt følsomme overfor stofferne.

Forskerne har endnu ikke set på sammenhængen mellem moderens udsættelse for disse stoffer og fostrets vækst og forplantningsevne.

Derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt siges noget om betydningen af de fund, der er gjort i Odense Børnekohorte.

Annonce

Professor: Tankevækkende

Men resultaterne vækker opsigt blandt forskerne.

- Det er tankevækkende, at næsten alle de forskellige stofgrupper kan måles hos de fleste gravide, siger professor Tina Kold Jensen - forskningsleder hos Odense Børnekohorte

Selv om de skadelige stoffer er udbredte, så er resultaterne trods alt ikke så dystre, som de kunne have været.

- Den gode nyhed er dog, at de fleste stoffer måles i lavere niveauer end blandt europæiske og amerikanske gravide kvinder. Det kan tyde på, at Miljøstyrelsens kampagner og lovgivning har virket, siger Tina Kold Jensen.

Annonce

Rådgivning skal forbedres

Der gøres allerede i dag en indsats for at hjælpe de gravide til at holde sig på sikker afstand af de skadelige kemikalier.

I jordemoderkonsultationen på Odense Universitetshospital vejledes gravide både ved første konsultation, men også undervejs. Og viser det sig, at den gravide arbejder under forhold, der giver anledning til bekymring, opfordres hun til at tale med sin arbejdsgiver og eventuelt egen læge.

Men vejledningen kan gøres endnu mere. Forskningsindsatsen vedrørende kemikalier bør forstærkes. Det mener afdelingsjordemoder Ulla Rudbeck.

- Det er i dag svært både for de gravide selv, men også fagpersoner at holde styr på de mange anbefalinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce