Annonce
Musik

Odenseansk sanger tilbage i den fynske fold: Apollo er landet lykkeligt i midten

33-årige Erik Apollo glæder sig til at skrive nye sange i kolonihavehuset, som han netop har købt med kæresten Amalie. Foto: Simon Staun
Forsangeren fra bandet Tårn, Erik Apollo, er vendt tilbage til fødebyen Odense efter syv kredsløb i København. Efter to måneder i lejlighed og kolonihavehus med kæresten Amalie føler den 33-årige musiker sig lykkeligere end længe.

En kolonihave i Haveforeningen Rosenbækken bugner af modne ananasæbler, saftige gule tomater og grødklare rabarberstænger. Kolonihaven tilhører Erik Apollo og kæresten Amalie, der for to uger siden overtog det sortmalede træhus og den velassorterede frugt- og grønthave.

- Det er helt vildt at være næsten selvforsynende med frugt og grønt. Vi glæder os også til at skulle lære os selv at bygge ting. Vi aner ikke ret meget om, hvordan man gør, så vi betragter det lidt som at være på en legeplads, siger Erik Apollo.

Han er vendt tilbage til Odense efter syv år i København, hvor han nåede at bo et væld af steder fra Amager til Fuglekvarteret i Nordvest, men aldrig følte, han hørte hjemme.

- Jeg har haft det godt i København, men alligevel aldrig haft fornemmelsen af, at det var dét. Tempoet, stilen og måden at være musiker på med albuerne kronisk ude begyndte at tære. Jeg magtede ikke længere at skulle bekymre mig om at stå de rigtige steder og omgive mig med de rigtige mennesker. Jeg kunne mærke, at jeg begyndte at være opmærksom på alt bullshittet i stedet for at have fokus på musikken. Det var usundt for mig i længden, siger Erik Apollo.

Annonce

Tårn

Tårn består af Daniel Scheffmann, guitar, Erik Apollo, vokal, og Hans Henrik, trommer.

De har udgivet følgende albummer:

"Ud ad mit vindue", 2016

"Velkommen indenfor", 2017

"Frihed i forfald/Sendt afsted", 2018

"Åbne cirkler", 2019

De fremhæver følgende højdepunkter i karrieren: Roskilde Festival 2015, sangen "Solskin over tage" blev spillet hyppigt på P6 og P4 i 2016 og 2017, at spille mere end 150 koncerter i Danmark de seneste fire år og at være albumaktuel igen.

Mødtes under Grimbergen-brandert

Beslutningen om at bosætte sig i Odense blev betragteligt nemmere, da han for et år siden blev kæreste med 23-årige Amalie Holm Søbye, der kommer fra Thurø.

- Vi mødte hinanden for to år siden til en koncert i Vejle, hvor jeg boede. Jeg var slæbt med af en veninde og kendte hverken Tårn eller Erik inden, så jeg var på ingen måde groupie. Jeg blev ekstremt fascineret af både musikken og ham. Efter koncerten gik jeg i min Grimbergen-brandert ud backstage for at tale med ham. Den aften glemmer jeg aldrig, siger Amalie Holm Søbye og ler.

Der skulle gå et helt år, før de mødtes igen. Det var nogenlunde midt mellem København og Vejle - i Odense - hvor de satte sig for at undersøge, om det uforglemmelige møde i Vejle kunne bære frugt. Det kunne det. To år efter første møde har de både lejlighed, kolonihave og saftige ananasæbler sammen i Odense.

- Jeg har det helt zen-agtigt for tiden, fordi jeg er så megaforelsket i Amalie og derudover er lykkelig for at være tilbage i Odense. Jeg kan heller ikke vente med at spille og skrive i disse rammer, siger Erik Apollo og peger ud i det lyse rum.

Mødtes i midten

Tårns aktuelle album, "Åbne cirkler", består af ep'en "Første halvdel af en bevægelse" fra foråret samt fem nye sange.

- Albummets overordnede tema er bevægelse. Især emotionel bevægelse men også en bevægelse ind mod midten af, hvem jeg er, hvad jeg er lavet af, og hvor jeg kommer fra, siger Erik Apollo.

Rent geografisk er der åbenlyst også tale om en bevægelse ind mod midten. Ind mod Odense midt på Fyn.

- Flere af sangene udspringer af kærlighed til Odense. Jeg ved godt, det kan lyde lidt hokuspokus-agtigt, men der er simpelthen noget i luften, jeg har savnet. København dufter bare ikke på samme måde. Meget er naturligvis bundet op på nostalgiske ungdomsdrømme og magiske minder, men det ændrer ikke på, at jeg ikke har følt mig så veltilpas og i balance i årevis, siger Erik Apollo.

Han savner endnu ikke den konstante støj fra naboer, underboer og genboer, der knalder, skændes eller støvsuger på alle tider af døgnet.

- Det er helt vanvittigt at mærke roen her i kolonihaven. Selvfølgelig er der nogen, der slår græs og bruger boremaskiner i sådan et "gør-det-selv-land", men om aftenen er her ingen mærkelige lyde, der distraherer. Allerhøjest en solsort, der synger, siger Erik Apollo.

To Tårn-sange, der handler om at flytte hjem

"Ind mod midten":

"Der er noget, der har vendt sig om i mig
Jeg ved ikke helt, hvad det er endnu
Det føles som ekko fra min gamle fødebys navnekvarter - min virkelighedsflugt"

"Blå stjerne" (navnet på hans klasse på Odense Lilleskole red.):

"Se blå stjerne, du førte mig frem
Du skabte vejen, som viste mig hjem
Og nu står jeg her forstår mer'
Ved at dit lys er flygtigt og brænder i glimt
Jeg ved, at vi sammen skal rejse igen
Hiv mig op nu
Hjælp mig ud nu"

Kender ikke akkorderne

Han kommer stadig til at pendle lidt til København, da han mangler overbygningen på sin uddannelse på Rytmisk Konservatorium. Om to år kan han kalde sig "master of music". En titel, der formodentlig kommer til at pryde lågen til kolonihaven i 2021. "Apollo, master of music". Det har en vis tyngde.

- Det kan virke besynderligt at tage den uddannelse, når man allerede har gang i en karriere som musiker. Men min fars motto: "Det er altid sjovt at lære nye ting" er trods sin banalitet sandt. Det har været sjovt at møde andre musikere, at få nye perspektiver på sin musik og i mit tilfælde forbedre sangskrivningen og guitarteknikken. Halvdelen af tiden aner jeg stadig ikke, hvilke akkorder jeg spiller, siger Erik Apollo og ler.

I forhold til Tårn har afstanden mellem Odense og København ingen betydning. De seneste års mange koncerter har givet bandet så megen rutine, at det ofte kun er nødvendigt at mødes en uge op til turnéerne og finpudse materialet.

- Det skal ikke lyde som blær, men vi kender efterhånden hinanden så indgående, at det ikke er nødvendigt at mødes hver tirsdag for at øve. Vi falder lynhurtigt ind i hinandens grooves, og hvis det viser sig, at vi har behov for at justere noget, er jeg stadig i København flere gange om måneden i forbindelse med mit studie, siger Erik Apollo.

Gulvet i den ældste del af kolonihavehuset er så skævt, at der er sat små træklodser under bordbenene. Foto: Simon Staun

Overvejer at skrive børnesange

De kommende måneder skal Tårn turnere i hele landet. Når det er overstået, skal der ske noget nyt med musikken. Erik Apollo nævner blandt andet børnesange og teaterforestillinger som mulige scenarier.

- Præcis som i tilfældet med at flytte til Odense, handler det om at gøre noget andet. At møde et nyt publikum. At opleve musik og være sammen om musik er fantastisk i mange forskellige rum og afskygninger. Jeg kunne godt tænke mig at skrive flere børnesange. Nærværet og euforien hos børn er helt unik og meget kraftfuld, siger Erik Apollo.

Han konkluderer, at det sikkert også er sundt for ham at få noget afveksling fra at sidde "med hovedet oppe i sin egen røv og udelukkende lukrere på sine egne følelser".

- "Åbne cirkler" er så meget mig. Så meget mit hjerteblod, fordi det handler om betagelse, overgivelse, forelskelse, tvivl, brud, nye perspektiver og i sidste ende et nyt åbent hjerte. Nu må mine sange gerne handle om noget, der ikke er udspringer af mig, siger Erik Apollo.

Han tilføjer, at hjemkomsten til Odense har understreget, at man er nødt til at handle, hvis man vil inspireres og udvikle sig.

- Man er nødt til at gøre nogle ting aktivt for at rykke sig i livet. At flytte tilbage til Odense har lært mig, at man indimellem skal give slip og lade sig falde. Det er voldsomt befriende. Især, når man lander der, hvor vi er lige nu. Det føltes bare så rigtigt, siger Erik Apollo og trisser ud i drivhuset for at plukke en håndfuld dybgule cherrytomater til avisens udsendte.

Tårn spiller på Posten i Odense 26. oktober

Erik Apollo kunne godt finde på at kaste sig over børnesange eller teatermusik for at prøve kræfter med nye musikalske genrer. Foto: Simon Staun
Erik Apollo og kæresten Amalie har været sammen et år, men mødte hinanden for to år siden til en Tårn-koncert i Vejle. Foto: Simon Staun
I drivhuset er der flere slags tomater. Blandt andet gule cherrytomater, der smager som små bolsjer. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce