Annonce
Fyn

Odenseansk kvinde bor i sydisraelsk by under raketangreb: Vi løber i pendulfart til beskyttelsesrummet

Det er ikke for ingenting, at danske Bettina Peretz Schmeltz og hendes familie flere gange om dagen må i beskyttelsesrum, når der skydes raketter ind fra Gaza. En del af raketterne bliver undervejs dog elimineret som her af Israels raketskjold. Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Ritzau Scanpix 
Den 54-årige Bettina Peretz Schmeltz er født og opvokset i Odense, og har siden 1994 boet i den sydisraelske by Ashdod, hvor det lige nu regner med raketter affyret fra Gazastriben bare 30 kilometer væk.

Israel: Når sirenerne lyder har 54-årige Bettina Peretz Schmeltz 40 sekunder til at nå ned i nærmeste beskyttelsesrum, inden raketter, affyret fra Hamas i Gazastriben bare 30 kilometer væk, risikerer at ramme byen Ashdod.

- Vi løber lidt i pendulfart lige nu, og det er bestemt ingen skovtur. Det er barsk virkelighed, fortæller hun over telefonen fra den sydisraelske by, der bare er én af dem, som rammes af raketter fra Gaza.

Hun er født og opvokset i Odense, datter af tidligere byrådsmedlem i Odense Johan Schmeltz, og har siden 1994 boet i Israel. Hun er gift med en israeler, har en voksen datter og en voksen søn, og lige nu oplever hun og familien den alvorligste eskalering af situationen mellem israelere og palæstinensere i mange år og uden udsigt til nedtrapning.

Annonce

- De seneste 48 timer har det været hektiske, hvor vi i gennemsnit 10 til 15 gange om dagen har været i beskyttelsesrum. Det lyder bizart, men det er også hverdagskost her. Vi er vant til det, når sirenen går i gang og vi har 40 sekunder til at nå i beskyttelsesrum, fortæller hun, mens hun hører en rumlen af bombardement i baggrunden.

Ikke bange

Hun synes ikke, hun bliver særligt påvirket af det, fordi hun og befolkningen er vant til, at der i perioder skydes raketter fra Gazastriben ind i Israel, og herunder også til havnebyen Ashdod.

Ashdod ligger cirka midtvejs mellem Tel Aviv og Gaza, og når befolkningen har cirka 40 sekunder til at nå i beskyttelsestid, er det den tid, det tager raketterne fra Gaza at nå byen. I alle nybyggerier skal der være beskyttelsesrum i kælderen, men Bettina Peretz Schmeltz og hendes familie bor i et ældre hus, og søger tilflugt i et sikret rum lige ved siden af. Beskyttelsesrummet er bygget i beton og med en jerndør som indgang.

- Det er vores sørgelige hverdag og virkelighed, men jeg er ikke bange. Vi stoler på vores militær og teknologien med et raketskjold. Vi føler ikke, der flyver raketter hen over hovedet på os. Forleden stod min mand og jeg på stranden og så raketterne på himlen, som sådan nærmest var lidt fyrværkeriagtigt, siger hun.

Annonce

Mulig borgerkrig

Mens raketterne affyres fra Gaza og Israel bomber den anden vej, ser hun eskaleringen i israelsk-arabiske byer i selve Israel med lynchninger, voldelige overfald og ildspåsættelser som en langt alvorligere udvikling.

- Det med Gaza skal nok stoppe igen, men det andet er meget mere skræmmende, mener hun.

Omkring en femtedel af Israels befolkning på 9,1 millioner mennesker er arabere. De er statsborgere i Israel, og der er mange byer, hvor jøder og arabere har levet fredeligt sammen. De seneste dage har der til gengæld været borgerkrigslignende tilstande med sekteriske kampe.

Optøjer i Israel

Eskaleringen i konflikten mellem israelere og palæstinensere er kommet, efter at palæstinensiske familier står til at blive smidt ud af deres hjem i forstaden Sheikh Jarrah i Østjerusalem, som siden 1967 har været besat af Israel. Det sker oven på en omstridt dom ved landets højesteret.

Sideløbende har Hamas i Gaza skudt raketter ind i Israel, og Israel har bombet snesevis af gange i Gaza, og i flere israelske byer er israelske jøder og israelske arabere gået til angreb på hinanden.

Flere er døde, der har været lynchninger, og flere end 400 personer er anholdt.

Frygten er, at konflikten kan eskalere til en decideret sekterisk krig på gadeplan mellem landets jødiske majoritet og de omkring 20 procent arabiske israelere.

Indtil nu er 83 dræbt i Gaza, 7 er dræbt i Israel.

Som alle andre israelere har Bettina Peretz Schmeltz' søn og datter aftjent værnepligt i det israelske militær. Hun frygter, hendes søn bliver genindkaldt fra reserven.

- Gaza er, hvad det er, for det er vi vant til, men sammenstødene mellem israelere og arabere i israelske byer er skræmmende, og han bliver måske indkaldt, siger hun.

Gadekampene mellem arabiske og jødiske israelere har spredt sig til mange byer, og er på et niveau, der ikke er set i årtier.

- Det er som en indædt frustration, der er blusset op på begge sider. Kampene er meget intense, og de skal stoppes hurtigst muligt, siger Bettina Peretz Schmeltz.


De seneste 48 timer har det været hektisk, hvor vi i gennemsnit 10 til 15 gange om dagen har været i beskyttelsesrum. Det lyder bizart, men det er også hverdagskost her.

Bettina Peretz Schmeltz, odenseaner bosiddende i Ashdod, Israel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce