Annonce
Odense

Odenseansk haveforening får bøde: Afviste mænd på grund af etnisk baggrund

Haveforeningen ligger i Odense SØ. Genrefoto: Morten Pape/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
En haveforening i Odense er blevet idømt en bøde på 5000 kroner, fordi foreningen i april 2017 afviste to mænd, der ville optages i foreningen. Begrundelsen var, at de to mænd havde udenlandsk baggrund.
Annonce

Den 19. november er Haveforeningen Løkkegårds Haver i Odense SØ blevet idømt en bøde på 5000 kroner. Det er enden på en sag, der startede tilbage i 2017.

I april 2017 henvender to mænd med udenlandsk baggrund sig til haveforeningen for at blive optaget, så de kan købe et hus i foreningen. Man skal nemlig godkendes og optages som medlem af haveforeningen, før man kan købe et hus.

Mændene modtager imidlertid et afslag på deres ansøgning, fortæller anklager i sagen Klaus Holten Kristensen:

- Problemet er, at der i afslaget, de to ansøgere modtager fra foreningen, står - og jeg citerer: "Man giver afslag med henvisning til, at andelen af udlændinge og deres direkte efterkommere i vores haveforening ikke skal være højere end i samfundet som helhed. Det vil sige cirka syv procent."

De to ansøgere er en 58-årig dansk statsborger, der er født i Libanon, og en 52-årig statsløs mand fra Syrien med dansk CPR-nummer og opholdstilladelse. Begge mænd er bosiddende i Odense.

Mændene bliver fortørnede over afslaget og går dels til Ligebehandlingsnævnet, hvor den ene af mændene får en godtgørelse på 5000 kroner, dels anmelder de sagen til Fyns Politi.

Det er den anmeldelse, der nu er endt med en bøde på 5000 kroner til haveforeningen efter loven om forbud mod forskelsbehandling. Det er altså ikke enkeltpersoner, der er dømt, men selve Haveforeningen Løkkegårds Haver.

Loven om forskelsbehandling

Haveforeningen Løkkegårds Haver er blevet dømt efter Forskelsbehandlingsloven paragraf 1 stk. 3:

  • § 1. Ved forskelsbehandling forstås i denne lov enhver direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.
  • Stk. 3. Der foreligger indirekte forskelsbehandling, når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer af en bestemt race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering eller national, social eller etnisk oprindelse eller med en bestemt alder eller med handicap ringere end andre personer, medmindre den pågældende bestemmelse, betingelse eller praksis er objektivt begrundet i et sagligt formål og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige, jf. dog § 2 a.
Annonce

Medlemmer var utrygge

Det er haveforeningens kasserer, der har udtalt sig på foreningens vegne, fortæller anklager Klaus Holten Kristensen:

- Ifølge kassererens forklaring, er baggrunden for, at det her problem overhovedet opstod, at de to ansøgere, efter kassererens opfattelse, optrådte på en truende og meget insisterende måde, da de henvendte sig på haveforeningens lille kontor. Og i foreningen vil de gerne have pæne og ordentlige mennesker ind - nogen der ikke laver ballade og støjer. Derfor følte de sig ikke trygge ved at sige ja til ansøgerne, fortæller han.

Ifølge kassereren valgte man at bruge forklaringen med den procentvise andel af indvandrere i stedet for den reelle begrundelse - at man ikke var tryg ved at få de to mænd ind i haveforeningen.

- Problemet er bare, at når man i stedet vælger at henvise til den her udlændingeregulering, som man åbenbart opfinder til lejligheden, så skriver man sig altså ind i det strafbare område, konstaterer Klaus Holten Kristensen.

Hvis haveforeningen vil anke dommen, skal de have tilladelse fra procesbevillingsnævnet, da beløbsgrænsen for at anke en dom er på 6000 kroner.

Fyens Stiftstidende arbejder på at få en kommentar fra Haveforeningen Løkkegårds Haver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Se dem her: Lyngvilds syv omstridte billeder fra Faaborg Kirke

Annonce