Annonce
Odense

Odenseansk haveforening får bøde: Afviste mænd på grund af etnisk baggrund

Haveforeningen ligger i Odense SØ. Genrefoto: Morten Pape/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
En haveforening i Odense er blevet idømt en bøde på 5000 kroner, fordi foreningen i april 2017 afviste to mænd, der ville optages i foreningen. Begrundelsen var, at de to mænd havde udenlandsk baggrund.

Den 19. november er Haveforeningen Løkkegårds Haver i Odense SØ blevet idømt en bøde på 5000 kroner. Det er enden på en sag, der startede tilbage i 2017.

I april 2017 henvender to mænd med udenlandsk baggrund sig til haveforeningen for at blive optaget, så de kan købe et hus i foreningen. Man skal nemlig godkendes og optages som medlem af haveforeningen, før man kan købe et hus.

Mændene modtager imidlertid et afslag på deres ansøgning, fortæller anklager i sagen Klaus Holten Kristensen:

- Problemet er, at der i afslaget, de to ansøgere modtager fra foreningen, står - og jeg citerer: "Man giver afslag med henvisning til, at andelen af udlændinge og deres direkte efterkommere i vores haveforening ikke skal være højere end i samfundet som helhed. Det vil sige cirka syv procent."

De to ansøgere er en 58-årig dansk statsborger, der er født i Libanon, og en 52-årig statsløs mand fra Syrien med dansk CPR-nummer og opholdstilladelse. Begge mænd er bosiddende i Odense.

Mændene bliver fortørnede over afslaget og går dels til Ligebehandlingsnævnet, hvor den ene af mændene får en godtgørelse på 5000 kroner, dels anmelder de sagen til Fyns Politi.

Det er den anmeldelse, der nu er endt med en bøde på 5000 kroner til haveforeningen efter loven om forbud mod forskelsbehandling. Det er altså ikke enkeltpersoner, der er dømt, men selve Haveforeningen Løkkegårds Haver.

Annonce

Loven om forskelsbehandling

Haveforeningen Løkkegårds Haver er blevet dømt efter Forskelsbehandlingsloven paragraf 1 stk. 3:

  • § 1. Ved forskelsbehandling forstås i denne lov enhver direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.
  • Stk. 3. Der foreligger indirekte forskelsbehandling, når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer af en bestemt race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering eller national, social eller etnisk oprindelse eller med en bestemt alder eller med handicap ringere end andre personer, medmindre den pågældende bestemmelse, betingelse eller praksis er objektivt begrundet i et sagligt formål og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige, jf. dog § 2 a.

Medlemmer var utrygge

Det er haveforeningens kasserer, der har udtalt sig på foreningens vegne, fortæller anklager Klaus Holten Kristensen:

- Ifølge kassererens forklaring, er baggrunden for, at det her problem overhovedet opstod, at de to ansøgere, efter kassererens opfattelse, optrådte på en truende og meget insisterende måde, da de henvendte sig på haveforeningens lille kontor. Og i foreningen vil de gerne have pæne og ordentlige mennesker ind - nogen der ikke laver ballade og støjer. Derfor følte de sig ikke trygge ved at sige ja til ansøgerne, fortæller han.

Ifølge kassereren valgte man at bruge forklaringen med den procentvise andel af indvandrere i stedet for den reelle begrundelse - at man ikke var tryg ved at få de to mænd ind i haveforeningen.

- Problemet er bare, at når man i stedet vælger at henvise til den her udlændingeregulering, som man åbenbart opfinder til lejligheden, så skriver man sig altså ind i det strafbare område, konstaterer Klaus Holten Kristensen.

Hvis haveforeningen vil anke dommen, skal de have tilladelse fra procesbevillingsnævnet, da beløbsgrænsen for at anke en dom er på 6000 kroner.

Fyens Stiftstidende arbejder på at få en kommentar fra Haveforeningen Løkkegårds Haver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce