Annonce
Odense

Odenseanerne har fået langt mere selvværd

- Når man ved, hvor vigtig kultur er, giver det god mening at dække det. Det er jer på medierne, der skal være med til at sprede den gode fortælling, inspirere og skabe selvværd, konstaterer Jane Marie Jegind. Foto: Michael Bager
Tidligere by- og kulturrådmand Jane Marie Jegind mener, at den kulturelle opblomstring i Odense skyldes, at kulturaktører, erhvervsliv, frivillige og politikere spillede på samme hold.
Annonce

Odense: Når Jane Marie Jegind tænker tilbage på sin tid som rådmand for By- og Kulturforvaltningen fra januar 2014 til august 2020, er der særlig ét møde, hun kalder skelsættende for kulturlivet i Odense. Det foregik i begyndelsen af 2014, hvor mange af byens kulturaktører og politikere satte hinanden stævne for at udforme en ny kulturpolitik, der mundede ud i ”Odense Kommunes Kulturpolitik – Med odenseanerne i centrum”, som trådte i kraft 1. januar 2015.


Jeg synes, at Odense har fået langt mere øje for sin egenværdi og fået mere selvtillid end tilfældet var i begyndelsen af 2010’erne. Det er lykkedes os at udrydde begrebet ”der er gået Odense i den” – som bestemt ikke var et positivt udtryk i 2010’erne.

Jane Marie Jegind, tidligere Venstre-rådmand


- Der kunne man tydeligt mærke, at alle ville det samme: Gøre Odense til en bedre by at leve i, en bedre by at besøge, hvor kultur var en tydeligere spiller, der også turde udfordre mere. Det betød, at processen efterfølgende står som noget særligt for mig. Vi udfordrede naturligvis hinanden, men hele tiden med det for øje, at vi ville sætte kulturen mere i spil, siger Jane Marie Jegind, der 1. september tiltrådte som chef for Langeland Kommunes nyoprettede center for erhverv, turisme og kultur.

Der blev også talt om, at kommunen ikke selv skulle lave kultur, men understøtte kulturlivet. Samt at kommunen skulle være bedre til at hjælpe med at skabe optimale rammer og etablere samarbejder mellem forskellige aktører. Og ikke mindst bidrage til at skabe højere selvværd for byens borgere.

- Jeg synes, at Odense har fået langt mere øje for sin egenværdi og fået mere selvtillid end tilfældet var i begyndelsen af 2010’erne. Det er lykkedes os at udrydde begrebet ”der er gået Odense i den” – som bestemt ikke var et positivt udtryk i 2010’erne. Det hænger uden tvivl sammen med kulturlivets opblomstring. Man fornemmer også langt større mod til at gå nye veje, siger Jane Marie Jegind.

Annonce

Mennesker før mursten

Hendes fokus har i højere grad været rettet mod byens mentale transformation. Om hvilke mennesker, der skulle fylde byen med kultur frem for, hvor mange etager en kulturbygning skulle indeholde. Den klassiske ”mennesker før mursten-holdning”.

- Den mentale transformation, som jeg synes er så vigtigt, udmøntede sig i spændende samarbejder på kryds og tværs mellem kulturarrangørerne. De begyndte at spille hinanden bedre for at bruge en sportsmetafor. Man kunne tydeligt mærke en erkendelse af, at vi i fællesskab kunne løfte nogle opgaver, vi ellers ikke ville have magtet, siger Jane Marie Jegind.

I den sammenhæng var erhvervslivet også en vigtig medspiller, fordi det forstod, hvor vigtigt et levende kulturliv er for en by. Uden den erkendelse tvivler hun på, at HCA Festivals var blevet en realitet.

- Mange af de store kulturbegivenheder udspringer af fælles fodslag mellem erhvervsliv og arrangører. Man begyndte også at tænke i sponsorater og fik i kommunal sammenhæng revideret måden, man tildeler kulturmidler på i Odense, siger Jane Marie Jegind.

Man fik desuden gjort op med nogle forældede statslige aftaler, men desværre ikke lykkedes med at lave om på kriterierne for tildeling af store dele af de statslige kulturmidler. Men kulturlivet i Odense har bakket hinanden op i kampen, også når det var områder, der ikke lige gjaldt en selv.

- I den sammenhæng er det imponerende, hvad der er sket, fordi Odense laver eksorbitant kunst for langt færre penge, siger Jane Marie Jegind.

Den kunst har afgørende betydning af flere årsager. For det første gør det kommunen langt mere attraktiv at bosætte sig i, og dernæst bidrager et rigt kulturliv til at tiltrække turister, hvilket er med til at skabe flere job.

Annonce

Dynamo inspirerer

Som by- og kulturrådmand glædede hun sig over, hvor mange der bankede på hendes dør.

- Jeg fik mange besøg på mit kontor af lokale ildsjæle og kulturaktører med gode idéer. Nogle kom også med en velment opsang, hvor jeg fik besked på, at det for eksempel ikke gav mening af have Distortion-folk fra København til at arrangere studiestartsfest i byen, når Odense havde masser af folk, der kunne løfte opgaven. Det åbnede mine og andres øjne for, at vi kunne bruge pengene bedre lokalt end ved at hyre eksterne arrangører, siger Jane Marie Jegind.

Mange af dem, der bød ind med idéer, havde nærmest en køreklar plan. De ønskede egentlig blot at høre, om kommunen ville lege med.

- Det gav arrangørerne et helt andet ejerskab og stolthed, som jeg synes har forplantet sig generelt byen, siger Jane Marie Jegind.

Hvis hun skal pege på en succeshistorie, som ikke har noget at gøre med HCA Festivals, Magiske Dage eller Tinderbox, skal man en tur på Odense Havn.

- Da Dynamo rykkede fra København til Odense, var det på mange måder en blåstempling af, at Odense vil noget med kulturen. Deres fortælling er kendetegnede for den forvandling, Odense har gennemgået. Når en institution som deres vælger at flytte til Odense, vækker det opsigt og inspirerer. Jeg håber, at byen kan fortsætte de gode takter, siger Jane Marie Jegind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce