Annonce
Odense

Odense Zoo vil kæmpe aktivt for biodiversitet

For mere end et år siden donerede Odense Zoo 45.000 kr. til et internationalt forskningsprojekt i de vildtlevende aldabra kæmpeskildpadder. Den slags aktiv kamp for biodiversiteten kommer der mere af i fremtiden, lover zoo-direktør Bjarne Klausen. Foto: Nils Svalebøg
Odense Zoo er blevet del af en international koalition, der forud for COP15-mødet vil stille skarpt på den truede biodiversitet.
Annonce

Odense: En lang rejse for et gammeldags menageri. Det kalder direktøren for Odense Zoo, Bjarne Klausen, den udvikling haven har gennemgået.

Anledningen er, at Odense Zoo som en af de første danske zoologiske haver og dyreparker er gået aktivt ind i et internationalt samarbejde, der skal fremme biodiversiteten. Der er tale om en international koalition, der samles under #UnitedForBiodiversity – eller #ForenetForBiodiversitet.


Én million arter er allerede på grænsen til at uddø, og hvis vi ikke gør noget nu, er det snart for sent.

Bjarne Klausen. direktør Odense Zoo


Koalitionen, der er skabt af Europa-Kommissionen, tæller allerede flere store institutioner. Blandt dem ZooParc de Beauval i Paris, Bristol Museum, New York Aquarium og Sveriges nationale videnskabscenter Universeum.

Annonce

Mere aktivistisk

Deltagelsen i den internationale koalition for biodiversitet kan ses som et eksempel på, at Odense Zoo mere aktivistisk vil kæmpe for naturens mangfoldighed både nationalt og internationalt.

- Naturen kæmper en indædt kamp i hele verden. Én million arter er allerede på grænsen til at uddø, og hvis vi ikke gør noget nu, er det snart for sent. Derfor er det vigtigere end nogensinde at få sat fokus på biodiversitet, siger zoo-direktør Bjarne Klausen.

Han ser det som et logisk skridt på rejsen væk fra en fortid som et menageri med dyr til en nutid, hvor formidling af og beskyttelse af den vilde natur er i højsædet, og lover, at Odense Zoo i stigende grad vil sætte fokus på, hvor vanskeligt den danske natur har det.

Han peger som et eksempel på, at de danske ulve bliver skudt, mens det samtidig er muligt for tigeren, der er langt mere farlig for mennesker, at få lov at være i fred i Indien.

Men samtidig ser han også mange positive tendenser og nævner blandt andet at mange private gør noget for at deres villahaver bliver mere vilde og uplejede - til gavn for et mangfoldigt dyreliv.

Annonce

Mere fokus

#Unitedforbiodiversity – eller ”Forenet for biodiversitet” blev lanceret af EU-kommissær Virginijus Sinkevicius i forbindelse med Verdens Wildlifeday i 2020. Kampagnen skal forene alle nationalparker, naturvidenskabelige museer, botaniske haver, zoologiske haver og akvarier verden over forud for det vigtige COP15-møde i 2021.

Ved at tilslutte sig kampagnen forpligter Odense ZOO sig til at sætte fokus på biodiversitet både i haven og i formidlingen til de knap 400.000 årlige gæster.

Økonomisk støtte til forskning i aldabra kæmpeskildpadder kan gå hånd i hånd med en bedre formidling af deres liv. Foto: Nils Svalebøg

Et konkret eksempel på det kan allerede ses i, at Odense Zoo økonomisk er med til at understøtte forskning i den truede aldabra kæmpeskildpadde. En forskning, der bliver en del af zoos formidling af de fascinerende skildpadders liv.

Nogen vil måske opfatte det som et politisk statement, at Odense Zoo i stedet for "bare" at vise vilde dyr frem nu melder klart ud, at man vil kæmpe for biodiversiteten. Noget der ikke nødvendigvis harmonerer med alle politiske interesser i et af verdens mest intensive landbrugslande. Men det ser Bjarne Klausen ikke nogen konflikt i.

- Så længe, vi sætter fokus skarpt på biodiversiteten, ser jeg ikke nogle problemer i det, siger zoo-direktøren, der lover at publikum med tiden vil få flere eksempler at se, på, hvordan Odense Zoo aktivt kæmper for biodiversiteten.

Foreløbig er Odense Zoo dog lukket på grund af covid-19-restriktioner. I første omgang frem til og med 17. januar men med en ret stor risiko for, at restriktionerne og dermed lukningen bliver yderligere forlænget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce