Annonce
Odense

Odense Zoo: Gyngende vandring mellem træerne

Lørdag indvies Bøgetoppen, Odense Zoos nyeste attraktion, som er en skovtur i 12 meters højde.

Odense Zoo er blevet større uden at have udvidet. Haven har bevæget sig uden for matriklen og er gået i højden. Lørdag bliver Bøgetoppen indviet som et nyt tilbud til havens gæster. En trætop-vandring i op til 12 meters højde, og selv om det hele foregår i den nordligste del af Fruens Bøge Skov og dermed uden for selve zoo, sker indgangen til Bøgetoppen inde fra haven.

Det er et 15 meter højt tårn, som giver adgang til Bøgetoppen. Tårnets øverste etage har en funktion, som vi vender tilbage til. Det er to tredjedele oppe i tårnet, den alternative skovtur begynder. Ad ophængte gangbroer i op til 12 meters højde går det fra platform til platform. Der er 10 platforme og i alt 252 meters vandrevej.

Fra platformene er der fine udsigter ud over zoo og ind mod byen. Svendborg-toget lister med jævne mellemrum forbi, og trafikken glider af sted på behagelig afstand nede på Faaborgvej. Spætmejser, træløbere og andre af de fugle, der færdes i træhøjderne skal vænne sig til mere menneskelig aktivitet, men de kan til gengæld glæde sig over, at der bliver sat redekasser op - også til flagermus.

Annonce

Åbning af Bøgetoppen

Den officielle åbning af Bøgetoppen finder sted lørdag d. 13. april kl. 9.45-11.00.

Her vil Odense Zoos direktør Bjarne Klausen og bestyrelsesformand Carsten Hansen samt borgmester Peter Rahbæk Juel holde taler.

Zoos samarbejdspartnere omkring tilblivelsen af Bøgetoppen er klatreparken Gorilla Park og tømrerfirmaerne Keld Hermann A/S og Frørup Savværk & Tømrerfirma Aps.

Stille fordybelse

Når Bøgetoppen åbner officielt lørdag, hvor påskeferien sætter ind, vil oplevelsen være speciel. Endnu er der kun sparsomt med løv på træerne, og det betyder fin udsigt over zoo og ind mod byen. Efterhånden som træerne springer ud, bliver oplevelsen anderledes og mere fortættet. Der er planer om at beskære nogle af de træer, der står på zoos egen grund, for at sikre kiler af udsigt, men det er utvivlsomt her i de første uger af Bøgetoppens levetid, man skal prøve turen, hvis man alene vil gøre det for udsigtens skyld.

Man kan kigge ned i enkelte haver i nabolaget, blandt andet på Lindevej, men skulle naboerne føle, at havelivets fred bliver truet, vil det dog i det store hele gå over, når løvet er sprunget ud. Zoo-direktør Bjarne Klausen fortæller, at man har været i dialog med naboerne og har givet dem sæsonkort for at råde bod på eventuelle gener. Og samtidig peger han på, at Bøgetoppen ikke bliver til vild, larmende leg, men til stille fordybelse i naturen.

På gyngende grund

Flere af platformene er bygget omkring stolte gamle egestammer. Det er en forunderlig oplevelse at stå på platformene og mærke, at de gynger lige så sagte. Det minder en om, at træer er levende organismer, der svajer stille i vinden. Medarbejdere fra Frørup Savværk & Tømrerfirma, der er i gang med de sidste forberedelser op til åbningen, fortæller, at en af deres kollegaer blev søsyg under arbejdet.

Hvis det gynger blidt på platformene, er det selvfølgelig intet mod oplevelsen af de udspændte gangbroer. Et solidt net eliminerer enhver fare for at falde ned, men det er stadigvæk en smule grænseoverskridende, hvis man som jeres udsendte lider af en vis højdeskræk. Gangbroerne gynger i forårsvinden, og på de første ture fra platform til platform holder jeg fast i net og et reb, der fungerer som gelænder. Jeg bevæger mig til at begynde med i skovsneglens tempo, men ret hurtigt bliver psyken overbevist om, at der intet er at frygte, og bevægelserne bliver hurtigere og mere frie.

Konklusionen må være, at man skal have svær højdeskræk for at holde sig væk fra Bøgetoppen. I øvrigt vil det blive sådan, at man henstiller til, at der maksimalt går fem mennesker af gangen på hver af gangbroerne, selv om de vægtmæssigt kan holde til langt flere.

Uden at sætte eksakt stormstyrke-tal på vil der blive lukket for adgang til Bøgetoppen, hvis det stormer for voldsomt. Og selv om attraktionen i princippet skal være åben hele året, kan der blive tale om at lukke, hvis der kommer for megen is eller sne på gangbroer og platforme.

Gangbroerne er smalle og trafikken vil være ensrettet. Selv om de vægtmæssigt kan klare langt, langt mere, er det meningen, der maksimalt må gå fem mennesker ad gangen på hver gangbro. Foto: Nils Svalebøg

Læring på toppen

Da vi prøvegik Bøgetoppen i mandags, manglede der endnu en del detaljer. Blandt andet infotavler, der fortæller om den danske skovnatur. Der manglede også færdigindretningen af indgangstårnets øverste etage. Det kan ske, at man som zoo-gæst i hverdagene kan opleve, at tårnets øverste etage er lukket.

Forklaringen er, at tårnets top vil blive et ganske eksklusivt klasselokale. I aflukkede kasser placeres forskelligt undervisningsmateriale, og så kan skoleklasser komme på besøg til naturfagsundervisning. Det kunne være i, hvordan vandtransport foregår i træer for bare at nævne et enkelt eksempel.

Zoo-direktør Bjarne Klausen fortæller, at der er god efterspørgsel efter den form for undervisning, så den når at komme i gang allerede i dette skoleår.

Efter at have været på tegnebrættet et stykke tid gik det praktiske arbejde med Bøgetoppen i gang i efteråret, så det har taget et halvt års tid at færdigbygge Odense Zoos nyeste attraktion. Byggearbejdet havde for øvrigt den lille sideeffekt, at man nu pludselig kunne se flere af zoos bygningers tage ovenfra, og det var ikke alt, der så lige godt ud. Så flere af disse tage har fået en tiltrængt overhaling.

Platformene er anlagt i forskellige højder. Også fordi selve skoven står i kuperet terræn. Foto: Nils Svalebøg
Indgangen til - og udgangen fra - Bøgetoppen sker fra et 15 meter højt tårn, der står inde på Zoos grund, tæt ved havens bondegård. Selve turen rundt foregår udenfor Zoos matrikel i den del af Fruens Bøge-skoven, der ligger mellem Faaborgvej og åen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce