x
Annonce
Erhverv

Odense-firma vigtigt skridt videre i corona-kampen

Alle mand i PentaBase - her forskningschef Rasmus K. Petersen knokler ekstra hårdt i denne tid i bestræbelserne på at komme til at hjælpe den danske sundhedssektor med at teste endnu flere for coronavirus. Foto: Christian Nordholt
PentaBase, som har tilbudt at kunne lave 10.000 coronaprøver om dagen, har fået patientprøver fra Statens Serum Institut

En portion vigtige patient-prøver landede torsdag i biotekvirksomheden PentaBase i Odense.

Afsenderen er Statens Serum Institut - med OUH som mellemstation - og prøverne giver nu PentaBase mulighed for at komme et afgørende skridt tættere på at kunne hjælpe den danske sundhedssektor med at teste tusindvis af danskere for coronavirus.

Annonce

Corona-opråbet fra Odense

PentaBase arbejder normalt med kræftdiagnostik.

Virksomheden har dog både det udstyr og de kompetencer, der skal til for at teste for coronavirus, fastslår Ulf Bech Christensen.

Han er direktør for PentaBase og skrev i sidste uge et desperat facebook-opslag om sin udstrakte hånd.

Han havde mange gange forsøgt at råbe myndighederne op for at tilbyde sin hjælp.

Opråbet fik skred i tingene - pludselig ringede sundhedsministeren.

PentaBase har dels udviklet en testmetode, dels en måde at rense prøver på.

Virksomheden anslår, at den vil kunne lave 10.000 coronaprøver om dagen.

18 forskere

Ulf Bech Christensen, direktør i PentaBase, råbte tidligere på ugen sin frustration ud i et facebook-opslag, fordi han mange gange havde tilbudt de danske sundhedsmyndigheder at stille sine 18 forskere, sit udstyr og sine metoder til test og analyse til rådighed for danske patienter.

Opråbet blev hørt i sidste øjeblik, inden PentaBase havde solgt sine kompetencer til udlandet, og torsdag landede patienterprøverne som det meget håndgribelige bevis på, at der er kommet hul igennem.

Nogle af prøverne er positive for coronavirus, andre er negative, og fælles for dem er, at de er blevet testet af de danske sundhedsmyndigheder, og at PentaBase nu også skal teste dem og - forhåbentlig - nå frem til samme resultat. Dermed kan myndighederne sige god for PentaBase-testen.

- Vi har fået prøverne fra Statens Serum Institut, og OUH har været så søde at inaktivere virus for os, så det ikke kan smitte. Vi har både negative og positive prøver, og nu kører vi på med valideringen, og så kan vi forhåbentlig snart melde noget positivt ud. Vi arbejder benhårdt på det, siger Ulf Bech Christensen.

Åbent spørgsmål

Alle mand i virksomheden arbejder på højtryk, og Ulf Bech Christensen håber, at hans stab allerede i næste uge kan begynde at bidrage med at teste og analysere. Men selv om den danske strategi for at teste nu er at teste mange, har direktøren ikke en garanti for, at PentaBase skal assistere.

- Vi håber, vi kan bidrage signifikant, men det er et åbent spørgsmål, hvordan vi gør det - eller om myndighederne synes, vi skal gøre det. Der foregår meget i øjeblikket, noget er videnskabeligt, noget er politisk, og nu er der mange, der synes, de kan bidrage - så jeg ved ikke, hvor den lander henne. Men jeg håber, vi kan yde vores, siger Ulf Bech Christensen.

PentaBase har 14 år på bagen og arbejder normalt med kræftdiagnostik, men kan også hjælpe i den specielle situation, som Danmark og stort set resten af verden er i på grund af coronavirus.

Ulf Bech Christensen, direktør i PentaBase, fortalte tidligere på ugen, at han forgæves havde forsøgt at råbe de danske sunhedsmyndigheder op for at tilbyde sin hjælpe med at teste for coronavirus. Det offentlige opråb hjalp - hurtigt efter havde Ulf Bech Christensen hul igennem til sundhedsministeren og de relevante sundhedsmyndigheder. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce