Annonce
Erhverv

Odense-firma vigtigt skridt videre i corona-kampen

Alle mand i PentaBase - her forskningschef Rasmus K. Petersen knokler ekstra hårdt i denne tid i bestræbelserne på at komme til at hjælpe den danske sundhedssektor med at teste endnu flere for coronavirus. Foto: Christian Nordholt
PentaBase, som har tilbudt at kunne lave 10.000 coronaprøver om dagen, har fået patientprøver fra Statens Serum Institut

En portion vigtige patient-prøver landede torsdag i biotekvirksomheden PentaBase i Odense.

Afsenderen er Statens Serum Institut - med OUH som mellemstation - og prøverne giver nu PentaBase mulighed for at komme et afgørende skridt tættere på at kunne hjælpe den danske sundhedssektor med at teste tusindvis af danskere for coronavirus.

Corona-opråbet fra Odense

PentaBase arbejder normalt med kræftdiagnostik.

Virksomheden har dog både det udstyr og de kompetencer, der skal til for at teste for coronavirus, fastslår Ulf Bech Christensen.

Han er direktør for PentaBase og skrev i sidste uge et desperat facebook-opslag om sin udstrakte hånd.

Han havde mange gange forsøgt at råbe myndighederne op for at tilbyde sin hjælp.

Opråbet fik skred i tingene - pludselig ringede sundhedsministeren.

PentaBase har dels udviklet en testmetode, dels en måde at rense prøver på.

Virksomheden anslår, at den vil kunne lave 10.000 coronaprøver om dagen.

18 forskere

Ulf Bech Christensen, direktør i PentaBase, råbte tidligere på ugen sin frustration ud i et facebook-opslag, fordi han mange gange havde tilbudt de danske sundhedsmyndigheder at stille sine 18 forskere, sit udstyr og sine metoder til test og analyse til rådighed for danske patienter.

Opråbet blev hørt i sidste øjeblik, inden PentaBase havde solgt sine kompetencer til udlandet, og torsdag landede patienterprøverne som det meget håndgribelige bevis på, at der er kommet hul igennem.

Nogle af prøverne er positive for coronavirus, andre er negative, og fælles for dem er, at de er blevet testet af de danske sundhedsmyndigheder, og at PentaBase nu også skal teste dem og - forhåbentlig - nå frem til samme resultat. Dermed kan myndighederne sige god for PentaBase-testen.

- Vi har fået prøverne fra Statens Serum Institut, og OUH har været så søde at inaktivere virus for os, så det ikke kan smitte. Vi har både negative og positive prøver, og nu kører vi på med valideringen, og så kan vi forhåbentlig snart melde noget positivt ud. Vi arbejder benhårdt på det, siger Ulf Bech Christensen.

Annonce

Åbent spørgsmål

Alle mand i virksomheden arbejder på højtryk, og Ulf Bech Christensen håber, at hans stab allerede i næste uge kan begynde at bidrage med at teste og analysere. Men selv om den danske strategi for at teste nu er at teste mange, har direktøren ikke en garanti for, at PentaBase skal assistere.

- Vi håber, vi kan bidrage signifikant, men det er et åbent spørgsmål, hvordan vi gør det - eller om myndighederne synes, vi skal gøre det. Der foregår meget i øjeblikket, noget er videnskabeligt, noget er politisk, og nu er der mange, der synes, de kan bidrage - så jeg ved ikke, hvor den lander henne. Men jeg håber, vi kan yde vores, siger Ulf Bech Christensen.

PentaBase har 14 år på bagen og arbejder normalt med kræftdiagnostik, men kan også hjælpe i den specielle situation, som Danmark og stort set resten af verden er i på grund af coronavirus.

Ulf Bech Christensen, direktør i PentaBase, fortalte tidligere på ugen, at han forgæves havde forsøgt at råbe de danske sunhedsmyndigheder op for at tilbyde sin hjælpe med at teste for coronavirus. Det offentlige opråb hjalp - hurtigt efter havde Ulf Bech Christensen hul igennem til sundhedsministeren og de relevante sundhedsmyndigheder. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce