Annonce
Odense

Langt færre misbrugere og dødsfald i Portugal: Nu vil Odense efterligne succesen

Odense vil med inspiration fra Portugal gøre end ektra indsats for at få flere ud af misbrug. Arkivfoto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix
Portugal har siden 2001 skabt opsigtsvækkende resultater med at fokusere på hjælp i stedet for straf til stofbrugere. Nu vil rådmand Brian Dybro lade sig inspirere så meget som muligt af modellen og lave en særlig Odense-udgave.

Portugal har siden 2001 skabt en opsigtsvækkende europæisk succeshistorie, når det kommer til at forebygge narkomisbrug og hjælpe stofbrugere til et bedre liv.

Det fik i december 2017 Norge til at ændre kurs, inspireret af resultaterne i Portugal, som blandt andet har betydet en voldsom nedgang i antallet af heroinbrugere og i antallet af dødsfald som følge af overdoser.

I Portugal har man ikke længere fokus på at straffe stofbrugerne, men i stedet på at hjælpe dem med behandling for deres stofbrug. Og Odense-rådmand Brian Dybro (SF) vil prøve at overføre så meget som muligt af den portugisiske succes som muligt.

- Resultaterne er så gode, at jeg har sat forvaltningen i gang med at undersøge, hvordan man kan lave et odenseansk forsøg efter portugisisk forbillede, siger han.

Stof og straf

I dag er det sådan, at stofbrugere i Odense ikke bliver straffet, hvis de har stof til eget forbrug på sig og er på vej ind til stofindtagelsesrummet ved varmestuen i Østergade.

Politiet har nogle interne retningslinjer og en vis fingerspidsfornemmelse over for de hårdest ramte misbrugere. For eksempel er det muligt at nøjes med at give en advarsel i stedet for en bøde, hvis en person tages med stof til eget brug. Det kan man gøre, hvis personen er socialt udfordret og på førtidspension eller er stærkt afhængig "som følge af et længerevarende og vedvarende misbrug af euforiserende midler", og derfor tager stoffer hver dag.

Lovgivningsmæssigt vil det kræve en ændring vedtaget i Folketinget, hvis den danske tilgang, der straffer besiddelse af narko, skal ændres.

Tidligere hjælp nytter

Et af hovedgrebene i den portugisiske tilgang er en afkriminalisering af besiddelse af narkotika til eget brug.

Det betyder, at man ikke bliver dømt som kriminel, hvis man er i besiddelse af en mindre portion til eget brug, men i stedet henvises til et obligatorisk fremmøde for et særligt råd. Dog vil politiet og anklagemyndigheden vil stadig gå efter de personer, som fremstiller, smugler og sælger narko.

Når afkriminalisering har så god effekt, skyldes det, at stofbrugerne generelt prøver at undgå opmærksomhed, så længe deres adfærd er kriminel. Det medfører, at når de så endelig kommer i behandling, er de ofte så skadede og med et så komplekst misbrug, at det kræver noget ekstraordinært at hjælpe på en ordentlig måde.

I Portugal får man som følge af den anderledes tilgang fat i folk langt tidligere. Og den tilgang kan Odense godt kopiere, mener Brian Dybro:

- Vi kunne for eksempel lave et råd, som man har i Portugal, hvor nogle af vores sundhedspersoner sidder, og hvor folk kommer ind til en samtale. Det vil selvfølgelig kræve, at politiet er med på forsøget, sådan at vi kan lave en indkaldelse, når politiet møder nogen, der har stof på sig. Som man har set i Portugal, kan det betyde, at vi får fat i nogle personer tidligere end i dag, som så går videre i behandling, siger Brian Dybro.

Annonce

Heroin som førstevalg

På Beskæftigelses- og Socialudvalgsmødet tirsdag besluttede et enigt udvalg tilmed at gøre forholdene bedre for en mindre gruppe unge heroinbrugere.

Her er kravet i dag, at de skal være 12 måneder i metadonbehandling eller andet, før de kan komme i behandling med lægeordineret heroin. Erfaringerne herfra viser, at nogle af dem her kan blive så stabile, at de senere kan passe et arbejde eller tage en uddannelse.

- Kravet om 12 måneders metadonbehandling betyder imidlertid, at de unge er svære at fastholde i misbrugsbehandlingen, siger Brian Dybro, og nævner som eksempel en ung, der har været indskrevet 29 gange - uden resultat.

- Når de unge render ind og ud, eskalerer deres misbrug, og de skal ud og lave kriminalitet for at skaffe penge til stoffer. Til sidst slår deres familie og venner hånden af dem, og de kommer længere væk fra at tage en uddannelse. På et tidspunkt kommer de så langt ud, at de alligevel får et tilbud om heroinbehandling. Og her tænker vi, at vi så lige så godt kan give dem det tidligere. På den måde undgår vi, at de spilder deres ungdom, og vi hjælper dem i stedet så hurtigt og så godt som muligt, siger Brian Dybro.

Han vil nu skrive til Sundhedsministeriet og sundhedsminister Magnus Heunicke for at søge om lov til forsøgsordningen.

- Og jeg vil i den forbindelse invitere ministeren på besøg her, så han med egne øjne kan se, hvad vi gerne vil. Forhåbentlig kan det være med til, at han siger ja, mener Dybro.

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce