Annonce
Odense

Odense var i fare for massiv mørklægning: Skånet for lysbesparelser for to millioner kroner

Ring 2 er den ringvej, der omkranser størstedelen af Odense. Kort: Odense Kommune
Budgetforlig skåner byen for besparelser på belysningen. Byrådsmedlem Kristian Guldfeldt (K) mener, at Odenses belysning er langt fra en storby værdig.

Forestil dig mørklagte forstæder, hvor stort set al gadebelysningen er slukket tre timer hver nat. Eller forestil dig, at gadelamperne tændes endnu senere på aftenen og slukkes endnu tidligere om morgen, så din cykeltur på arbejde foregår i mørke.

Sådan kunne nogle af scenerierne se ud, hvis besparelser på belysningen i Odense Kommune var blevet rullet ud.

By- og Kulturforvaltningen præsenterede tidligere på året et sparekatalog, der skulle være med til at finde 200 millioner kroner mere til velfærd. Heraf skulle omkring to millioner kroner hentes ved spare på byens belysning.

Forslagene indebar at slukke al gadelys uden for Ring 2 i tre timer hver nat; at tænde gadelysene senere på aftenen og slukke dem tidligere på morgenen; at udvide natslukning inden for Ring 2, så LED-lyskilder også ville blive omfattet.

Den eksisterende natslukning foregår ved, at man slukker hver anden af de konventionelle gadelamper i tidsrummet 22.30 til 05.30, mens man reducerer lysstyrken i LED-lyskilder med 50 procent, da LED fremstår mere fokuseret og ikke kaster lys til alle sider.

Annonce

Hvad synes du?

Hvis man oplever, at der mangler lys i gadebilledet, kan man anvende sig til Odense Kommunes ”Giv et tip”, hvor man i øvrigt kan se, om fejlen allerede er registreret og på vej til at blive udbedret. Se mere på: https://www.odense.dk/borger/trafik-og-veje/giv-et-tip

Vi hører også gerne fra dig, hvis du har oplevet områder i Odense, som du synes er urimelig mørke. Det kan eksempelvis være, hvis du er svagtseende og har haft udfordringer på grund af manglen på lys, eller fordi manglen på lys har gjort dig utryg eller forårsaget et uheld. Send en mail til Odenseredaktionen på: odense@fyens.dk

Svært at se om man er i en by

Slukningen ville dog ikke omfatte rundkørsler, lyskryds, fodgængerfelter og dobbeltrettede cykelstier, der krydser veje.

Spareforslaget mødte modstand fra flere sider ved budgetforhandlingerne, og besparelserne på belysningen var derfor et af de områder, der blev skånet. Især byrådsmedlem Kristian Guldfeldt (K) kritiserede kommunens belysning, og derfor var han tilfreds med, at besparelserne sløjfes:

- Men vi havde også gerne set, at der blev afsat flere penge til at få mere lys i byen. Der er flere steder, hvor det sikkerhedsmæssigt og tryghedsmæssigt vil være et problem med manglende lys, siger han og nævner Kongens Have og Munke Mose som to centrale steder.

- Når man går igennem Munke Mose efter mørkets frembrud, er der bælgravende mørkt på nogle af strækningerne. Det synes jeg ikke, vi kan være tjent med som by. Det burde vi kunne gøre bedre, så det er trygt at færdes om aftenen.

Den konservative politiker sagde i sin tale under budgetforhandlingerne, at det virker som om, man er statist i en gyserfilm, når man går gennem Kongens Have om aftenen.

- Vores slogan om at gå fra stor dansk by til dansk storby bliver hurtigt lidt til grin, når man konstaterer, at det om aftenen simpelthen er svært overhovedet at se, at man er i en by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce