Annonce
Odense

Odense-værested om videoovervågning: - Vi er ligeglade med småulovligheder

Redens leder, Mette Guul, er glad for samarbejdet med Fyns Politi om videoovervågning. Foto: Michael Bager

Det handler ikke om at fange brugerne i at ryge en joint, når kvinde-værestedet Reden i Odense opsætter videoovervågning. Tværtimod handler det om at beskytte de udsatte kvinder mod vold og trusler mod dem. Indtil videre er kameraerne blevet taget pænt imod, fortæller værestedets leder, Mette Guul.

Reden er lige åbnet op for i dag. De udsatte kvinder, som værestedet er indrettet til, er så småt begyndt at komme ind. En er i færd med at skrive breve. En anden skænker en kop kaffe, mens hun tørrer øjnene for tårer.

- Vi oplever tit, at vi skal trøste kvinderne, fordi de har haft en ubehagelig oplevelse. Vold, trusler, seksuelle overgreb - den slags ting skal vi håndtere, siger Redens leder, Mette Guul.

Redens klientel består hovedsageligt af fire typer af socialt udsatte kvinder: Hjemløse, misbrugere, prostituerede og psykisk syge. Sårbare sjæle, der nemt kan blive udnyttet af ondsindede mennesker. Præcis derfor er det absolut vigtigste, som Reden kan tilbyde, et sikkert sted at være. Et sted, hvor man kan få aftensmad, et bad og en god nats søvn. Eller bare en kop kaffe og en snak, hvis det er det, man har brug for. I tryghed.

- Det er derfor, vi sagde ja til politiets tilbud om at få opsat overvågning foran bygningen. Det handler ikke om at fange en af vores kvinder i et ryge en joint eller andre i at sælge stoffer på parkeringspladsen. Vi er ligeglade med den slags småulovligheder. Det handler om beskytte kvinderne mod mennesker, der vil dem ondt, siger Mette Guul og påpeger, at misbrugere frit kan komme og hente rene kanyler på Reden.

Annonce

Rettet mod banderne

Reden var hurtig til at melde deres interesse, da Odense Kommune i sommer fik en henvendelse fra Fyns Politi om, at det var muligt at få opsat tryghedsskabende videoovervågning. De gode erfaringer fra kommunens såkaldte hellesteder var rygtedes.

- Vi havde hørt, at brugerne af værestederne selv havde efterspurgt kameraerne. Og derfor tænkte vi, at det var da et godt initiativ til at skabe mere tryghed for vores beboere, siger Mette Guul.

Derfor blev et lille videokamera sat op på Redens frontfacade i december, i retning mod vejen, væk fra bygningen. Og ifølge Mette Guul har værestedets kvinder taget godt imod det ekstra tiltag.

- De har ikke sat nogen større spørgsmålstegn. De fleste har et fint forhold til politiet, selv om nogle til tider selv er på kant med loven, siger Mette Guul.

- Overvågningen er jo en del om en større strategi om at få banderne ud af Odense, og det forstår kvinderne godt.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce