Annonce
Kultur

Odense Teater: Det har været det sværeste år nogensinde

Julie Lindegaard, Odense Teater. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Hvordan ser du tilbage på året, der netop er gået?

Virkeligheden overgik fantasien. En total nedlukning i marts, og 77 aflyste forestillinger. Det blev til lange arbejdsdage for at få overblik over konsekvenserne, nye konkrete planer for fremtiden samt refundering af billetter til gæsterne. Kommunikation til medarbejdere, tilknyttede og eksterne samt tusindvis af gæster. Nedlukningen kom samtidig med, at vi forberedte den kommende sæson til sommeren 2020, og ud over de konkrete udfordringer her og nu, var der mange spørgsmål om fremtiden, som ingen kunne svare på. Er problemet væk om seks måneder?

Den seneste nedlukning i december betød nye aflysninger, og i alt har Odense Teater aflyst flere end 120 forestillinger i dette år. Vi har flyttet rundt på gæster, skabt afstand, aflyst og skuffet forventningsfulde gæster. Nogle er blevet vrede, skuffede, aggressive, kede af det. Andre har følt med teatret og takket for refundering af billetter med forsikring om at komme igen… når dette er ovre. Det har været et helt vildt år.

Har I lært noget konkret af nedlukningen, som vi vil kunne se i arbejdet fremover?

Ledelsen på Odense Teater er rykket tæt sammen og har bevist, at det er dygtige, kloge og arbejdsomme folk, der leder teatret. Vi træffer klart bedre beslutninger, når alle faglighed kommer i spil. Teatret er en stor maskine, hvor det at dreje på en enkelt knap kan få konsekvenser langt senere i andre processer. Så et nyt og styrket sammenhold med de dygtigste ledere, der bringer deres faglighed i spil, har været en vigtig afledt effekt. Og møderne har primært været digitale, det kan sagtens fungere.

Året har også vist, at vi har et omstillingsparat hus, hvor medarbejderne hurtigt tager nye arbejdsformer og rutiner til sig. Ugentlige test på teatret er indført, afstand og digitale møder er blevet en del af hverdagen – uden problemer.

I forhold til publikum har vi også lært, at folk er hurtige til at tage nye tiltag til sig. Pauserne i salen med drinks i køletasker. Det er slet ikke skidt. Faktisk utroligt hyggeligt. Og problemfrit.

Et lille kuriøst opdagelse: I mange år har det været et problem, at vi ikke har nok toiletter i pausen. Det problem er væk. Når gæsterne bliver i salen i pausen med deres drink og kun forlader salen for toiletbesøg, er der forbavsende få, der skal på toilettet. Slut med toiletbesøget ”for en sikkerheds skyld”. Og væk er køen. jeg er overbevist om at vi fremover også lader gæsterne blive i salen i pausen og opfordrer dem til at købe pausedrinken med ind før forestillingen.

Hvad kan du tage med dig af positive ting?

Kunsten og kulturen er vigtig for mennesker, samfundet og sammenhængskraften. Når alt pludseligt lukker ned, så opstår et stort tomrum. Det oplevede ikke bare ansatte på teatret, men også publikum, der savnede de fælles oplevelser, der kun kan opleves sammen. Fællesskab, at grine, græde, le og opleve sammen. Det er unikt og en grundliggende værdi for mennesker. Kultur er vigtig. Og måske vigtigere end vi før har været bevidste om. Kulturen er det, der binder os sammen. Det vi spejler os i. Vokser i. Sammen.

Hvordan ser du på året der kommer – har du bange anelser eller er du fuld af gode forventninger?

Jeg er optimist. Vaccinen er på vej, vi kommer til at sidde tæt igen. Opleve i fællesskab. Måske først for alvor i sæson 2021-2022, men det hele bliver godt igen. Vi har uden tvivl lært en masse om rengøring, håndhygiejne, kram og afstand, som jeg tror vi tager med os videre. Måske også at mange møder kan holdes digitalt. Men alt bliver godt igen.

Har du opfordringer til fynboerne – publikum såvel som det politiske liv.

Bak op om kulturen. Køb dine billetter nu. Hvis det værste skulle ske – at en ny nedlukning truer, så får du pengene igen, Men vis det er vigtigt ved at bakke op.

Måske har du endnu ikke opdaget, at du savner de fælles oplevelser i så høj grad, men tro mig, når du først sidder i salen i teatret, ved koncerten, til festivalen eller ved foredraget, så opdager du, hvad fællesskabet gør ved os. Vi føler os som en del af noget større, og det er udviklende og beroligende på samme tid. Det er sundt. Vigtigt. Livsbekræftende. Glædeligt. Bak op om det. Også i krisetider.

Det fynske kulturliv - nu og i fremtiden

Hvor står det fynske kulturliv netop nu? Har vi lært noget af det mærkværdige år, der er gået, hvordan ser fremtiden ud? Det forsøger vi at finde ud i en ny serie, hvor vi giver ordet frit til en række fynske kulturaktører.

Dette skriv er en del af den serie.

Vi har spurgt åbent ud, hvordan en stribe kulturaktører ser tilbage på 2020 - hvad de har lært, kan de tage noget med sig, og hvordan fremtiden ser ud. De har fået fem spørgsmål, de kunne tage udgangspunkt i, men det har også været en muligt at skrive frit.

Er du kulturaktør på Fyn, eller har du tanker om det fynske kulturliv 20/21 og har du lyst til at dele dine tanker med et perspektiv, som andre kan lære noget af, så skriv en mail til klkn@jfmedier.dk

Serien har umiddelbart ingen slutdato, så længe tanker og tekster har relevans.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Middelfart For abonnenter

Brenderups borgere tog sagen i egen hånd og lavede deres egen solcellepark: Her er fire ting, der fik projektet til at lykkes

Odense

Afdelingschef erkender fejl i motorbane-sag: - Vi har ikke været skarpe nok

Annonce