Annonce
Odense

Odense tager førertrøjen i kampen om de giftfrie haver

Odense er i førertrøjen når det kommer til antal giftfrie haver i en ny kampagne. Genrefoto: Johan Gadegaard/Scanpix
Odense er nu den kommune i landet, der har flest tilmeldte, giftfrie kvadratmeter i et projekt, som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag.

Alt for meget gift bliver brugt i de danske haver for at bekæmpe ukrudt og skadedyr. I 2017 blev der i Danmark solgt 20 tons gift, og det er især skadeligt for grundvandet.

Tidligere på året tilmeldte Odense Kommune sig derfor til initiativet Giftfri Have, som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag. Odense Kommune blev i sommer en del af kampagnen, som udover private haver også tæller parker, anlæg og naturområdet på kommunal grund.

- Det er fornuftigt at droppe gift, der kan risikere at sive ned og forurene grundvandet. Vi håber, at mange haveejere vil følge Odense Kommunes eksempel, sagde VandCenter Syds direktør, Mads Leth, dengang.

Og det ønske er gået i opfyldelse. De konkrete områder er blevet udtaget, og Odense Kommune er med 39.800.000 kvadratmeter eller 39,8 kvadratkilometer, den danske kommune, der har tilmeldt flest kvadratmeter.

- Det er godt for dyr, mennesker, plantelivet og grundvandet, og jeg er rigtig glad for, at Odense er kommet med i projektet. Jeg vil også gerne anerkende de mange private Odense-borgere, som har tilmeldt deres have, siger by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V) i en pressemeddelelse.

Til sammenligning kommer Aalborg Kommune ind på en andenplads med 31,7 giftfrie kvadratkilometer.

I alt er 13 danske kommuner tilmeldt projektet. Odense er den eneste tilmeldte, fynske kommune. På landsplan er der 20.825 haver tilmeldt Giftfri Have. Det svarer til 212.681.087 giftfrie kvadratmeter. Målet er 100.000 tilmeldte haver.

Annonce
På kortet her kan man se, hvilke områder i Odense, der er tilmeldt projektet "Giftfrie haver". Pressefoto: Odense Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce