Annonce
Odense

Odense tager førertrøjen i kampen om de giftfrie haver

Odense er i førertrøjen når det kommer til antal giftfrie haver i en ny kampagne. Genrefoto: Johan Gadegaard/Scanpix
Odense er nu den kommune i landet, der har flest tilmeldte, giftfrie kvadratmeter i et projekt, som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag.
Annonce

Alt for meget gift bliver brugt i de danske haver for at bekæmpe ukrudt og skadedyr. I 2017 blev der i Danmark solgt 20 tons gift, og det er især skadeligt for grundvandet.

Tidligere på året tilmeldte Odense Kommune sig derfor til initiativet Giftfri Have, som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag. Odense Kommune blev i sommer en del af kampagnen, som udover private haver også tæller parker, anlæg og naturområdet på kommunal grund.

- Det er fornuftigt at droppe gift, der kan risikere at sive ned og forurene grundvandet. Vi håber, at mange haveejere vil følge Odense Kommunes eksempel, sagde VandCenter Syds direktør, Mads Leth, dengang.

Og det ønske er gået i opfyldelse. De konkrete områder er blevet udtaget, og Odense Kommune er med 39.800.000 kvadratmeter eller 39,8 kvadratkilometer, den danske kommune, der har tilmeldt flest kvadratmeter.

- Det er godt for dyr, mennesker, plantelivet og grundvandet, og jeg er rigtig glad for, at Odense er kommet med i projektet. Jeg vil også gerne anerkende de mange private Odense-borgere, som har tilmeldt deres have, siger by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V) i en pressemeddelelse.

Til sammenligning kommer Aalborg Kommune ind på en andenplads med 31,7 giftfrie kvadratkilometer.

I alt er 13 danske kommuner tilmeldt projektet. Odense er den eneste tilmeldte, fynske kommune. På landsplan er der 20.825 haver tilmeldt Giftfri Have. Det svarer til 212.681.087 giftfrie kvadratmeter. Målet er 100.000 tilmeldte haver.

På kortet her kan man se, hvilke områder i Odense, der er tilmeldt projektet "Giftfrie haver". Pressefoto: Odense Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Annonce