Annonce
Debat

Odense Symfoniorkester vil et stærkt kormiljø i Odense

Synspunkt: Odense Symfoniorkester har til opgave at formidle den enorme skat af klassisk musik på højeste kunstneriske niveau, en opgave, som vi har stor respekt overfor, men som vi samtidig er stolte over at have løst i snart 75 år. Men OS har også en anden, lige så vigtig opgave.

Den er omtalt i Musiklovens §4, som siger, at orkestret skal medvirke til fremme af musiklivet i sin landsdel, og det gør vi på to måder: For det første arbejder vi hele tiden med at pleje vores udbud af koncerter for så mange publikumsgrupper som muligt. For det andet arbejder orkestret med at udvikle musikkens vækstlag i samarbejde med en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner. Vi er på den måde medansvarlige for, at der også i fremtiden er mennesker, som enten igennem en professionel karriere som musiker eller som koncertgænger engagerer sig i musiklivet.

Denne opgave er vigtigere end nogensinde, for selv om danskerne aldrig har lyttet mere til musik end i dag, så har behovet for at indgå i fællesskaber om musikken aldrig været større. Derfor spiller vi hvert år for over 20.000 fynske skolebørn, og vi har et samarbejde med Odense Musikskole og Syddansk Musikkonservatorium om bla. Carl Nielsen Ungdomssymfoniorkester og Generationsorkestret.

Annonce

Siden 1991 har Filharmonisk Kor været en del af OS. Koret har i løbet af de mange år sunget mange store værker til glæde for både orkester og publikum. Som det ofte sker i amatørkor og -orkestre, mistede koret en del medlemmer i forbindelse med et dirigentskifte for nogle år siden, og det er kun delvist lykkedes at rekruttere nye medlemmer i samme antal. Derfor har det til visse koncerter været nødvendigt at supplere koret med professionel assistance for at kunne synge på det niveau, som OS forventer. Ikke en kritik af korets sangere, men blot en konstatering af, at koret som helhed i disse år har haft svært ved at løse de opgaver, som kræver en vis størrelse.


Jeg har lovet korets sangere, at de også i fremtiden er velkomne til at synge med orkestret,


Folketinget har på finansloven for 2021 og de kommende år afsat et større millionbeløb til at udvide antallet af sangkraftcentre rundt om i landet fra 10 til 25 centre. De ekstra penge kommer som en opmuntring til alle, der arbejder med sang, som under corona-tiden har fået medvind og har fået mange flere danskere til at synge foran tv-skærmene derhjemme.

Nu skal alle disse gode kræfter samles, og sangkraftcentrene er tænkt som en katalysator for dette arbejde. Der, hvor de indtil nu er blevet oprettet, har de vist sig at være en stor succes. Et sangkraftcenter styrker det lokale kormiljø på alle niveauer og medvirker til oprettelsen af nye kor og sangfællesskaber, men "ejer" ikke selv kor. På Fyn findes der centre i Assens og Faaborg-Midtfyn Kommuner. Der er også centre i både København, Aarhus og Aalborg, men ikke i Odense, og OS tager derfor nu initiativ til et sangkraftcenter i Odense. Orkestret vil i den kommende tid invitere alle interesserede med i arbejdet om ansøgningen om de statslige midler.

Når man vil bage en omelet, må man slå æg i stykker, og da OS kun har de samme penge at bruge til sine koraktiviteter, vælger vi at investere dem i et sangkraftcenter for at sikre dets realitet. Men det er kun skallen Filharmonisk Kor, der forsvinder. Jeg har lovet korets sangere, at de også i fremtiden er velkomne til at synge med orkestret, som individuelle korsangere eller med andre kor. Deres erfaring og engagement kan kun gavne udviklingen af et endnu stærkere sangmiljø i Odense, hvor håbet er, at sangglade odenseanere, uddannelsesinstitutioner, erhvervsvirksomheder og foreninger vil bakke op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce