Annonce
Odense

Odense SV og Vollsmose: Seks børnehuse lukker, og så bygges der nye for 109 millioner

Næsten alle daginstitutioner i Vollsmose lukker og erstattes af nye, og også i Odense SV bygges nyt børnehus. Arkivfoto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpix
En stigende mængde børn i byen og et krav om en mere blandet børnesammensætning i Vollsmose-institutionerne betyder nu, at der både rives børnehuse ned og bygges nye for over 100 millioner kroner - blandt andet i Odense SV.
Annonce

Seks ud af syv børnehuse i Vollsmose lukker, fordi de ligger i vejen for omdannelse og nybyggeri i den omdiskuterede bydel.

Til gengæld investerer et politisk flertal 109 millioner kroner i dels et helt nyt børnehus på en endnu ukendt adresse i Odense SV, i flere vuggestuepladser i Børnehuset Kildegården lige uden for Vollsmose-firkanten og i ombygningen af den lukkede H.C. Andersen Skolen i Vollsmose, hvor tre nye, integrerede daginstitutioner skal have adresse.

Samlet set skal det være i hvert fald en del af løsningen på flere opgaver, forklarer børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

De kommende fem år bliver der op mod 1000 flere 0-5-årige børn i Odense, og især i Odense SV vil det give et pres på de eksisterende vuggestuer og børnehaver. Derfor skal en ny daginstitution bygges i netop den del af byen.

Og så skal Odense - inden dispensationen udløber om fire og et halvt år - have fundet en måde at leve op til den seneste ghettolovgivning fra Christiansborg, der kræver, at højst 30 procent af de nye børn, der i løbet af et år begynder i samme daginstitution, må have adresse i et socialt udsat boligområde.

Her kommer pengene fra

Det var i forbindelse med budgetforhandlingerne i efteråret sidste år, at forligspartierne enedes om at afsætte 125 millioner kroner til nye børnehuse.

Nu har partierne så besluttet, hvordan 109 af millionerne skal bruges, og det understreges i aftalen, at de relevante faglige organisationer som BUPL, FOA og PMF bliver involveret og hørt i forbindelse med indretningen af de nye daginstitutioner.

Bag budgetforliget står Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre og Alternativet.

Annonce

Et stort greb

Sådan et er Vollsmose, og med flere børnehuse, hvor mellem 90 og 100 procent af børnene bor i et socialt udsat område, skal der for alvor rykkes ved sammensætningen af børn.

Det håber rådmanden, at først lukning og så åbning af nye børnehuse kan bidrage til.

- Nogle af de nuværende børnehuse ligger så langt inde i Vollsmose, at det kan være svært at trække familier fra andre dele af byen til. Men ved at udvide Kildegården uden for Vollsmoses firkant og bygge tre nye børnehuse på H.C. Andersen Skolen, der ligger i et område med rækkehuse og tæt ved den vej, folk alligevel er vant til at køre til Biltema og Bahaus, så tror jeg på det, siger hun.

- Vi kommer til at bruge flere greb for at nå de 30 procent - det kan være skovbørnehaver, trilledagplejere og flere vuggestuepladser i kanten af Vollsmose - men det her bliver et af de store greb, mener Susanne Crawley Larsen.

Hun fremhæver samtidig muligheden for, at de tre integrerede børnehuse på H.C. Andersen Skolens matrikel kan få hver deres profil.

- Det kan være for eksempel musik, natur eller robotter, og jeg ved, de faglige organisationer glæder sig til at være med til at udvikle noget nyt og moderne. Og det gør jeg også.

Annonce

Skaber arbejdspladser

På rådhuset deler borgmester Peter Rahbæk Juel (S) glæden over det kommende nybyggeri til byens yngste.

- I Odense er vi i den gode situation, at der fødes flere børn de kommende år. Derfor har vi prioriteret 125 millioner kroner til flere børnehuse, så vi skaber de bedst mulige rammer for Odenses mange børn, siger han.

- Nu tager vi det første store skridt ved at bygge nye børnehuse, og på den måde skaber vi både langt bedre rammer for børnelivet, sætter gang i opgaver i byggebranchen og er med til at skabe arbejdspladser. Det vil bidrage til, at Odense kommer godt gennem corona-krisen, mener Rahbæk Juel.

De nye børnehuse vil rumme hver mellem 70 og 100 børn og bygges i 2022 og 2023.

Som det eneste af de nuværende børnehuse i Vollsmose vil Atlantis stå tilbage og skal fungere som ny legestue og gæstepleje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar naturen på Nyborgs volde

Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

GOG

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce