Annonce
Indland

Odense Sport & Event bryder tavsheden: Arena-aftale er fuldt ud lovlig

Ole Bang Nielsen, adm. direktør i Odense Sport & Event.

Direktør for Odense Sport & Event Ole Bang Nielsen går nu ud med en direkte kommentar til Fyens.dk's artikelserie om mulig ulovlig erhvervsstøtte fra Odense Kommune. Det sker i en kronik med titlen "Fakta om Arena-sagen", som vi bringer på Fyens.dk.

Det er med grundlag i en lovlig aftale, at Odense Kommune har betalt millioner af kroner i støtte til Odense Sport & Event, som nu skal undersøges af Statsforvaltningen for netop at være på kant med loven.

Det mener Ole Bang Nielsen, administrerende direktør i Odense Sport & Event, der i en kronik nu bryder tavsheden og går i rette med fremstillingen af virksomheden og kommunens engagement på Fyens.dk og i andre medier.

I kronikken peger Ole Bang Nielsen blandt andet på, at Odense Kommune i den oprindelige aftale om ejerforhold, brug og drift af Arena Fyn forpligtede sig til at tiltrække så mange arrangementer til arenaen i de 146 dage, man havde gratis brugsret over arenaen gennem 20 år, at de afledte indtægter herfra til Odense Sport & Event som eksempelvis salg af sodavand, pølser og popcorn, booking af hotelværelser og lignende vil skabe balance i forhold til de udgifterne, oplevelseskoncernen måtte have.

"Fakta er, at der ikke er balance, og det har der aldrig været", skriver Ole Bang Nielsen

"Det er ikke overraskende, for allerede da man lavede ovenstående aftale, var parterne klar over, at kommunen ikke fra start kunne leve op til "balanceprincippet". Kommunen havde ikke de nødvendige ressourcer til at tiltrække så mange og så attraktive events. Derfor enedes man om, at kommunen i de første fem år skulle betale sig fra ikke at leve op til balanceprincippet", forklarer han om den oprindelige aftale, hvor man ud over 27,5 millioner kroner til opførelsen af arenaen også indgik en femårig lejeaftale, hvor man støttede Odense Sport & Event med 1,7 millioner kroner årligt.

Da man i slutningen af 2012 kunne konstatere, at kommunen selv med betalingen af de 1,7 millioner kroner om året ikke havde levet op til sin del af aftalen, henvendte Odense Sport & Event sig med et ønske om at forlænge og hæve lejeaftalen. En forlængelse, som kommunens egne jurister vurderede ville være ulovlig, men som tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen alligevel indgik med oplevelseskoncernen.

Det mener Ole Bang Nielsen og Odense Sport & Event ikke den er, og han skriver i kronikken, at man har rådført sig med tre advokatvirksomheder.

Derfor er der i hans optik ikke tale om støtte, men blot at kommunen lever op til en godkendt aftale.

Annonce

Forstå Arena-sagen

Denne sag tager sin begyndelse i den kontrakt, som Odense Kommune og Odense Sport & Event laver, da de to parter og det tidligere Fyns Amt bliver enige om en finansieringsmodel for byggeriet af Arena Fyn for over 10 år siden.

Det aftales, at Odense Kommune skal betale 27,5 millioner kroner til byggeriet. Som ved alle andre betalinger fra en offentlig myndighed til en privat virksomhed skal Odense Kommune have en ydelse eller værdi tilbage for de mange millioner skattekroner. I modsat fald er det ulovlig erhvervsstøtte. Med forudgående godkendelse i Statsforvaltningen laves der derfor en aftale om, at kommunen har ret til at bruge arenaen 40 procent af tiden i 20 år. I aftalen indgår dog også en aftale om, at kommunen de første fem år skal betale 1,7 millioner kroner for at støtte op om arenaen i de første år.

Da de fem ekstra år med støtte løber ud med udgangen af 2012, beder hovedaktionæren i Odense Sport & Event, den anerkendte fynske erhvervsmand Niels Thorborg, og den daværende direktør Thomas Christensen dog om foretræde for de ledende politikere i Odense Kommunes økonomiudvalg.

Her protesterer de over, at kommunen ikke har holdt nok arrangementer i arenaen og foreslår derfor, at man ikke blot forlænger aftalen om de 1,7 millioner kroner i fem år, men også hæver beløbet til 2,5 millioner kroner.

Ønsket om flere kommunale skattekroner bliver efterfølgende sendt til vurdering hos kommunens egne jurister, der i januar 2013 skriver et notat, hvor det klart fremgår, at en forlængelse af aftalen vil være ulovlig erhvervsstøtte til Odense Sport & Event.

Ole Bang Nielsen, adm. direktør i Odense Sport & Event.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fundet skyldig: 42-årig mand udnyttede dement 91-årig kvinde til sex på plejehjem

Odense

Jeppe Aakjær eller Bendt Bendtsen

Annonce