Annonce
Debat

Odense skal have folkeskolen som førstevalget

Synspunkt: Odense Kommune står ved en skillevej. Byrådet skal vælge, om man skal have en attraktiv folkeskole, der er det naturlige førstevalg for odenseanske forældre. Eller om fundamentet under folkeskolen skal smuldre, så den står tilbage som skolen for dem, der ikke har økonomi til at vælge andet.

Alene i år vil stigningen i antal elever, der visiteres til en specialklasse, give skolerne økonomiske problemer. Skolen skal betale 185.000 kr. pr. elev. Penge, som skolerne selv skal finde inden for de nuværende budgetter. Det er en ond cirkel af fejlslagen inklusion, der har store menneskelige og økonomiske konsekvenser. Skolerne udfordres af mange elever i klasserne, for få lærere og elever i mistrivsel, der bl.a. venter på en pædagogisk-psykologisk vurdering.

Den fortsatte ubalance mellem manglende økonomi og det stigende antal elever til specialundervisning underminerer mulighederne for at lave god undervisning i respektable rammer for alle elever. Brugte kommunen i stedet flere penge på sine elever, ville det i højere grad være muligt for skolerne at skabe en undervisning med plads til flere af dem, der har brug for ekstra støtte.

Annonce

... lærerne dagligt står i valget mellem at hjælpe enkelte elever eller resten af klassen.

Det kunne ske gennem prioritering af to lærer-ordninger, en lavere klassekvotient og gennem længere forløb med kendte lærere, som hver dag møder eleverne. Vi ved, at det øger elevernes trivsel og læring, og det giver tryghed for både forældre og elever.

Odense Kommune har den næstlaveste nettodriftsudgift pr. elev set i forhold til de seks store byer, som vi normalt sammenligner os med. Det betyder helt konkret, at lærerne dagligt står i valget mellem at hjælpe enkelte elever eller resten af klassen.

Det skaber et urimeligt moralsk pres på lærerne, der trods de bedste intentioner ikke har en kinamands chance for at yde den gode undervisning til alle elever. Vi har fået skabt en folkeskole, hvor rammerne ikke tilgodeser eleverne - hverken dem, der har brug for ekstra støtte, eller dem, som kan engagere sig i den almindelige undervisning.

Odenseanske byrådspolitikere synes, at det er for dyrt at lukke hullet under skolernes økonomi gennem en genopretningsplan. Men erfaringer viser, at hvis vi kan holde flere elever i en almindelig folkeskoleklasse med hjælp og støtte, får de bedre faglige kundskaber og færdigheder, og dermed et godt grundlag for en ungdomsuddannelse.

Vellykket inklusion koster penge, og det er en langsigtet investering i byens borgere, som Odense kommune ikke har råd til at gå glip af. Derfor skal politikerne give det nødvendige økonomiske rygstød til folkeskolen, så der skabes en reel mulighed for at lykkes med at gøre folkeskolen til elevernes og forældrenes førstevalg.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Middelfart

Karin og Johannes var til fødselsdag, da én af gæsterne faldt om med hjertestop: Tirsdag lærte de selv at redde liv

Odense For abonnenter

Flere kilo hash fundet i lejlighed: Men dommer blev ikke overbevist af politiets beviser

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Odense

Så gik den ikke længere: Kæmpe eventsted er endnu en gang ramt af konkurs

Kerteminde For abonnenter

Mor og søn fandt indbrudstyv bag en skraldespand: Samme dag fandt far og søn en anden tyv på en mark

De giver den gas: Ordblinde håndværkere har succes med Danmarks største 3D-printer farm

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Erhverv

Revisionsfirma gør op med branchens hårde arbejdspres: Her skal man ikke have dårlig samvittighed over at gå til tiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Assens

Utålmodige vinterbadere i opråb: - Det vil være spild af borgernes skattekroner at renovere denne bygning

Annonce