Annonce
Odense

Odense: S og K uforstående over for kulturbesparelser

Tirsdag morgen gav de tre berørte ungdomsorkestre - Odense Skole og Ungdomsorkester, Odense Tamburkorps og Odense Pigegarde - politikerne en march med på vejen, indne de satte sig til mødebordene på Odense Rådhus. Det var anden gang på to år, orkestrene demonstrerede for at blive på budgettet, men heller ikke denne gang var det mere end teatertorden. Foto: Malene Birkelund
Forslag om at spare på orkestre, torsdagskoncerter og julemarked betegnes som teatertorden. - Allerede i sommer, da vi sammen med Socialdemokratiet skulle finde besparelser til omprioriteringspuljen, satte vi en retning på de besparelser, vi pegede på. Jeg kan ikke se, at det politiske flertal har ændret sig, siger Kristian Guldfeldt.

Står det til konservative Kristian Guldfeldt, der er medlem af By- og Kulturudvalget, burde medlemmerne af Odense Skole og Ungdomsorkester, Odense Tamburkorps og Odense Pigegarde, der tirsdag morgen havde taget opstilling foran Odense Rådhus, have en æske chokolade for ulejligheden. Sammen med Torsdagskoncerterne og H.C. Andersen Julemarkedet var orkestrenes kommunale tilskud udset til at skulle finansiere kommende kulturaktiviteter i Vollsmose, men der var ikke flertal for forvaltningens indstilling. Indstillingen var teatertorden.

- At forvaltningen igen trækker orkestrene frem som en besparelsesmulighed sammen med julemarkedet og Torsdageskoncerterne forstår jeg slet ikke. Allerede i sommer, da vi sammen med Socialdemokratiet skulle finde besparelser til omprioriteringspuljen, satte vi en retning på de besparelser, vi pegede på. Jeg kan ikke se, at det politiske flertal har ændret sig, siger Kristian Guldfeldt.

Annonce

Forslagene er i modstrid med det, vi sammen med Konservative arbejdede på i sommer.

Anders W. Berthelsen (S), medlem af By- og Kulturudvalget

Gentagelser skyldes nye oplysninger

At de tre enheder igen stod til at bortfalde på udvalgets dagsorden, fordi de var forvaltningens bud på en finansiering af nye kulturtiltag i Vollsmose, er der intet underligt i, hvis man spørger rådmand Jane Jegind (V). Hun mener, at forvaltningen blot leder efter de mest realistiske bud på besparelser, når de bliver bedt om at finde dem.

Derfor har vi stillet spørgsmålet til forvaltningens afdelingschef Martin Petersen:

Hvorfor ser man ofte gentagelser i de besparelsesforslag, I lægger frem, når det skal ses i lyset af, at et flertal i udvalget tidligere på året har givet udtryk for, at det ikke vil være med til at skære de steder?

- Såfremt der måtte være gengangere i besparelsesforslag fra forvaltningens side, kan det skyldes, at der er nye oplysningen omkring givne forhold, som eventuelt kan stille nogle forslag anderledes. Det er for eksempel tilfældet med Torsdagskoncerterne og julemarkedet, hvor vi har været ude og undersøge mulighederne for at føre det videre i samme form for samlet set en million kroner. Og når det kommer til de tre orkestre gælder, at de ikke på det seneste har været nævnt som en sparemulighed i forvaltningen; det er to år siden, de var det sidst, så derfor betragtede vi dem i denne forbindelse som en ny mulighed, siger Martin Petersen.

Ingen besparelser lige før budgettet

Også udvalgsmedlem Anders W. Berthelsen (S) undrer sig over forvaltningens disposition omkring spareforslagene.

- Forslagene er i modstrid med det, vi sammen med Konservative arbejdede på i sommer, nemlig at tænke langsigtet omkring de to begivenheder - julemarkedet og torsdagskoncerterne. Desuden forstår vi ikke, at vi skal tage den slags beslutninger lige før budgetforhandlingerne, det virker lidt kortsigtet, siger Anders W. Berthelsen og fortsætter:

- Det er helt sikkert, at finansieringer ikke vil ramme orkestrene. Men vi ved også, at forvaltningen eksempelvis er i gang med at forhandle med eksterne parter om at drive Torsdagskoncerterne frem over, og før vi ved, hvordan de ender, kan vi ikke begynde at sætte pengene af til noget andet.

Fakta om besparelser

Før sommerferien fik samtlige politikere i Odense Byråd besked på at finde besparelser i den forvaltning, de hver for sig sidder i udvalg for. Det var de såkaldte omprioriteringer, fordi kommunen ifølge fremskrivninger skal bruge flere penge på børn og ældre i de kommende år.

For By- og Kulturudvalgets medlemmer førte de tvungne besparelser blandt andet til en diskussion mellem rådmand Jane Jegind og de øvrige Venstre-medlemmer overfor Socialdemokratiet og Konservative, som kom med et alternativt sparekatalog, end det forvaltningen havde lavet.

Mens Torsdagskoncerterne og H.C. Andersen Julemarkedet var nævnt som mulige spareforslag i det oprindelige spareforslag, blev de udeladt af det nye alternative SK-forslag. De to partier argumenterede med, at de dels ikke ville spare på folkelige aktiviteter, dels ikke ville lukke nogle kulturelle elementer helt ned, for dermed ville det være svært for dem at åbne igen.

Mens julemarkedet har eksisteret i siden 2003 og besøges af omkring 50.000 årligt, er Torsdagskoncert-konceptet et lokalt udviklet gratiskoncept, som har eksisteret i over 30 år, og som lige så længe har fyldt Kongens Have med musikglade koncertgængere.

Det er ikke første gang, Torsdagskoncerterne er udset som en besparelse. Det skete også i 2017, da arrangementet dukkede op i forvaltningens foreslåede sparekatalog. Den gang overlevede konceptet, og det forlød også, at det ikke var den sidste koncert, der blev spillet, da scenen den 25. juli blev sat op for sidste gang i år.
De tre ungdomsorkestre blev nævnt som et spareforslag i 2017. Også dengang trak de i uniformen og demonstrerede for at vise deres modstand mod forvaltningens indstilling.

Forhandlinger i gang

Afdelingschef Martin Petersen bekræfter, at forvaltningens embedsmænd er i gang med at sondere terrænet i forhold til eksterne leverandører, som kan tage over for kommunen i forhold til at arrangere både Torsdagskoncerterne og H.C. Andersen Julemarked.

- Men af flere grunde er det endnu for tidligt at sige noget om, hvordan oplægget kommer til at se ud. Dels skal vi lige kende budgetforliget for 2020, inden vi lægger os fast på den økonomiske aftale, og dels skal vi lige sikre os, hvilke kriterier politikerne lægger vægt på. Med den viden jeg har lige nu, tror jeg ikke, at man kan drive begge arrangementer, som vi kender dem i dag, for en million kroner, som oplægget fra forligspartierne Konservative og Socialdemokratiet lyder. Spørgsmålet er, hvordan man skal prioritere; hvor man skal skalere op og ned - altså hvad man vil bevare og hvad man vil droppe, siger han.

Martin Petersen regner med at kunne fremlægge et forslag for den fremtidige drift af de to arrangementer, inden vinteren er slut.

- Det skal ikke være for sent, hvis man skal kunne nå at arrangere koncerter i Kongens Have til sommer, siger han.

En af de mest succesfulde Torsdagskoncerter var, da Medina for 10 år siden gav koncert. Arkivfoto: Tim K. Jensen
I 2003 var der gang i Kongens Have, da Gnags lagde vejen forbi en af sommerens torsdagskoncerter. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce