Annonce
Odense

Odense: S og K uforstående over for kulturbesparelser

Tirsdag morgen gav de tre berørte ungdomsorkestre - Odense Skole og Ungdomsorkester, Odense Tamburkorps og Odense Pigegarde - politikerne en march med på vejen, indne de satte sig til mødebordene på Odense Rådhus. Det var anden gang på to år, orkestrene demonstrerede for at blive på budgettet, men heller ikke denne gang var det mere end teatertorden. Foto: Malene Birkelund
Forslag om at spare på orkestre, torsdagskoncerter og julemarked betegnes som teatertorden. - Allerede i sommer, da vi sammen med Socialdemokratiet skulle finde besparelser til omprioriteringspuljen, satte vi en retning på de besparelser, vi pegede på. Jeg kan ikke se, at det politiske flertal har ændret sig, siger Kristian Guldfeldt.

Står det til konservative Kristian Guldfeldt, der er medlem af By- og Kulturudvalget, burde medlemmerne af Odense Skole og Ungdomsorkester, Odense Tamburkorps og Odense Pigegarde, der tirsdag morgen havde taget opstilling foran Odense Rådhus, have en æske chokolade for ulejligheden. Sammen med Torsdagskoncerterne og H.C. Andersen Julemarkedet var orkestrenes kommunale tilskud udset til at skulle finansiere kommende kulturaktiviteter i Vollsmose, men der var ikke flertal for forvaltningens indstilling. Indstillingen var teatertorden.

- At forvaltningen igen trækker orkestrene frem som en besparelsesmulighed sammen med julemarkedet og Torsdageskoncerterne forstår jeg slet ikke. Allerede i sommer, da vi sammen med Socialdemokratiet skulle finde besparelser til omprioriteringspuljen, satte vi en retning på de besparelser, vi pegede på. Jeg kan ikke se, at det politiske flertal har ændret sig, siger Kristian Guldfeldt.

Annonce

Forslagene er i modstrid med det, vi sammen med Konservative arbejdede på i sommer.

Anders W. Berthelsen (S), medlem af By- og Kulturudvalget

Gentagelser skyldes nye oplysninger

At de tre enheder igen stod til at bortfalde på udvalgets dagsorden, fordi de var forvaltningens bud på en finansiering af nye kulturtiltag i Vollsmose, er der intet underligt i, hvis man spørger rådmand Jane Jegind (V). Hun mener, at forvaltningen blot leder efter de mest realistiske bud på besparelser, når de bliver bedt om at finde dem.

Derfor har vi stillet spørgsmålet til forvaltningens afdelingschef Martin Petersen:

Hvorfor ser man ofte gentagelser i de besparelsesforslag, I lægger frem, når det skal ses i lyset af, at et flertal i udvalget tidligere på året har givet udtryk for, at det ikke vil være med til at skære de steder?

- Såfremt der måtte være gengangere i besparelsesforslag fra forvaltningens side, kan det skyldes, at der er nye oplysningen omkring givne forhold, som eventuelt kan stille nogle forslag anderledes. Det er for eksempel tilfældet med Torsdagskoncerterne og julemarkedet, hvor vi har været ude og undersøge mulighederne for at føre det videre i samme form for samlet set en million kroner. Og når det kommer til de tre orkestre gælder, at de ikke på det seneste har været nævnt som en sparemulighed i forvaltningen; det er to år siden, de var det sidst, så derfor betragtede vi dem i denne forbindelse som en ny mulighed, siger Martin Petersen.

Ingen besparelser lige før budgettet

Også udvalgsmedlem Anders W. Berthelsen (S) undrer sig over forvaltningens disposition omkring spareforslagene.

- Forslagene er i modstrid med det, vi sammen med Konservative arbejdede på i sommer, nemlig at tænke langsigtet omkring de to begivenheder - julemarkedet og torsdagskoncerterne. Desuden forstår vi ikke, at vi skal tage den slags beslutninger lige før budgetforhandlingerne, det virker lidt kortsigtet, siger Anders W. Berthelsen og fortsætter:

- Det er helt sikkert, at finansieringer ikke vil ramme orkestrene. Men vi ved også, at forvaltningen eksempelvis er i gang med at forhandle med eksterne parter om at drive Torsdagskoncerterne frem over, og før vi ved, hvordan de ender, kan vi ikke begynde at sætte pengene af til noget andet.

Fakta om besparelser

Før sommerferien fik samtlige politikere i Odense Byråd besked på at finde besparelser i den forvaltning, de hver for sig sidder i udvalg for. Det var de såkaldte omprioriteringer, fordi kommunen ifølge fremskrivninger skal bruge flere penge på børn og ældre i de kommende år.

For By- og Kulturudvalgets medlemmer førte de tvungne besparelser blandt andet til en diskussion mellem rådmand Jane Jegind og de øvrige Venstre-medlemmer overfor Socialdemokratiet og Konservative, som kom med et alternativt sparekatalog, end det forvaltningen havde lavet.

Mens Torsdagskoncerterne og H.C. Andersen Julemarkedet var nævnt som mulige spareforslag i det oprindelige spareforslag, blev de udeladt af det nye alternative SK-forslag. De to partier argumenterede med, at de dels ikke ville spare på folkelige aktiviteter, dels ikke ville lukke nogle kulturelle elementer helt ned, for dermed ville det være svært for dem at åbne igen.

Mens julemarkedet har eksisteret i siden 2003 og besøges af omkring 50.000 årligt, er Torsdagskoncert-konceptet et lokalt udviklet gratiskoncept, som har eksisteret i over 30 år, og som lige så længe har fyldt Kongens Have med musikglade koncertgængere.

Det er ikke første gang, Torsdagskoncerterne er udset som en besparelse. Det skete også i 2017, da arrangementet dukkede op i forvaltningens foreslåede sparekatalog. Den gang overlevede konceptet, og det forlød også, at det ikke var den sidste koncert, der blev spillet, da scenen den 25. juli blev sat op for sidste gang i år.
De tre ungdomsorkestre blev nævnt som et spareforslag i 2017. Også dengang trak de i uniformen og demonstrerede for at vise deres modstand mod forvaltningens indstilling.

Forhandlinger i gang

Afdelingschef Martin Petersen bekræfter, at forvaltningens embedsmænd er i gang med at sondere terrænet i forhold til eksterne leverandører, som kan tage over for kommunen i forhold til at arrangere både Torsdagskoncerterne og H.C. Andersen Julemarked.

- Men af flere grunde er det endnu for tidligt at sige noget om, hvordan oplægget kommer til at se ud. Dels skal vi lige kende budgetforliget for 2020, inden vi lægger os fast på den økonomiske aftale, og dels skal vi lige sikre os, hvilke kriterier politikerne lægger vægt på. Med den viden jeg har lige nu, tror jeg ikke, at man kan drive begge arrangementer, som vi kender dem i dag, for en million kroner, som oplægget fra forligspartierne Konservative og Socialdemokratiet lyder. Spørgsmålet er, hvordan man skal prioritere; hvor man skal skalere op og ned - altså hvad man vil bevare og hvad man vil droppe, siger han.

Martin Petersen regner med at kunne fremlægge et forslag for den fremtidige drift af de to arrangementer, inden vinteren er slut.

- Det skal ikke være for sent, hvis man skal kunne nå at arrangere koncerter i Kongens Have til sommer, siger han.

En af de mest succesfulde Torsdagskoncerter var, da Medina for 10 år siden gav koncert. Arkivfoto: Tim K. Jensen
I 2003 var der gang i Kongens Have, da Gnags lagde vejen forbi en af sommerens torsdagskoncerter. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce