Annonce
Odense

Odense-projekt vil gøre byen tryg for mennesker med demens

Ane Caspersen fra projektet "Demensvenligt Odense" uddanner skoleklasser, arbejdspladser og andet til at være demensvenner. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Viden og oplysning om demens på arbejdspladser, skoleklasser og i detailhandlen skal skabe tryghed for mennesker med demens.

Odense: Byen skal være et trygt sted at være og færdes i for mennesker med demens.

Det er filosofien i det kommunale projekt "Demensvenligt Odense," der i samarbejde med Alzheimerforeningen uddanner såkaldte demensvenner.

Projektet, som er en del af demensstrategien i Odense, handler om at sikre livskvaliteten for hjemmeboende mennesker med demens i den tidlige fase, så de så vidt muligt kan leve, som de gjorde, inden de fik en demensdiagnose.

Annonce

Det fortæller Ane Caspersen, der er tovholder ved "Demensvenligt Odense."

-Hvis man har en demensdiagnose, kan det godt føre til en øget utryghed, og det kan betyde ensomhed og isolation. Hvis det eksempelvis føles mere sikkert at sende datteren ud og handle og manden ned og hente biblioteksbøger, kan det være begyndelsen til en gradvis tilbagetrækning fra sociale sammenhænge og aktiviteter. Vi ved, at ensomhed og isolation kan have negative konsekvenser, som vi gerne vil forebygge. Demensvenligt Odense handler primært om at hjælpe mennesker med demens til at bevare deres livskvalitet, fortæller Ane Caspersen og peger på, at en sidegevinst er øget tryghed for de pårørende.

- Når man som pårørende ved, at buschaufføren eller bibliotekaren eller folk i den lokale sportsforening har en viden om demens, er det måske også lidt mere trygt at sende et familiemedlem med demens ud i byen. Pårørende kan også være den part, der holder lidt igen og måske har en tendens til at gøre tingene for deres familiemedlem med demens, og det gavner ikke nødvendigvis.


Når man som pårørende ved, at buschaufføren eller bibliotekaren eller folk i den lokale sportsforening har en viden om demens, er det måske også lidt mere trygt at sende et familiemedlem med demens ud i byen

Ane Caspersen, konsulent og tovholder i projektet Demensvenligt Odense


Demens i Danmark

I Danmark lever 85-90.000 mennesker med en demenssygdom.

Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.

Ca. 1.500 personer under 65 år har en demenssygdom.

Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år.

I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til mellem 120.000 og 146.000.

400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien.

Kun ca. halvdelen af alle demente får stillet en demensdiagnose.

Pårørende til hjemmeboende demente bruger i gennemsnit 5-7 timer om dagen til pleje og omsorg.

De totale omkostninger ved demens i Danmark andrager mere end 20 milliarder kr. om året.

Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.

Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.

Med lidt ekstra information og viden kan man relativt nemt hjælpe mennesker med demens i det offentlige rum, siger hun.

Det kan imidlertid været lidt svært at spotte, om en person har en demensdiagnose eller ej, men sproglige vanskeligheder, problemer med at finde ordene og forstå, hvad der bliver sagt, kan været tegn. Det kan også være svært for mennesker med demens at træffe et valg og drømmekraften kan være udfordret, forklarer Ane Caspersen.

-  Men alle disse tegn kan også betyde andre ting. Generelt er det bedste tegn på demens, at en person gør noget andet, end de plejer. Det handler om at spotte forandringer i et menneske, og det kan man selvfølgelig kun, hvis man kender en person.

- Hvis nogle bliver vrede og aggressive, er det vigtigt at bevare roen og ikke gå med op ad konflikttrappen. Jeg siger ikke, at man skal finde sig i hvad som helst, men vreden hos et menneske med demens kan være udtryk for, at vedkommende ikke forstår den kontekst, de er i. For omgivelserne er det vigtigt at forsøge at skabe tryghed i den situation. Det kan for eksempel ske ved med afledning til et andet emne, så man kommer væk fra de ubehagelige følelser, siger Ane Caspersen.

Fem veje til god kommunikation med mennesker med demens

1. Vær tålmodig og nærværende

2. Udtryk dig kort og præcist

3. Brug kropssprog og øjenkontakt

4. Undgå irettesættelse og skab god stemning

5. Brug musik, sang og dans

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Kerteminde

Måle-fremstød på Champs Elysee: Røgeriet Hindsholm skal repræsentere Danmark i Paris

Annonce