Annonce
Hvem skal passe farmor

Odense-projekt skal fremtidssikre en ældrepleje under pres: 154 ledige er indtil nu startet på en sosu-uddannelse

Lisa Adeltoft (tv) og Trine Nydam (th) er to ud af 154 ledige, der er startet på en sosu-uddannelse gennem projektet "Fra ledig til velfærdsmedarbejder". Alle typer lige fra den ufaglærte til akademikeren er kommet i gang med en social- og sundhedsuddannelse takket være projektet. Foto: Michael Bager
Fra 2020 til 2022 skal projektet "Fra ledig til velfærdsmedarbejder" hjælpe flere ledige i uddannelse og ind på arbejdsmarkedet og sikre op mod 500 ekstra medarbejdere i ældreplejen i Odense Kommune.

Odense: I 2020 blev projektet "Fra ledig til velfærdsmedarbejder" iværksat i Odense Kommune. Projektet kører indtil videre til og med 2022 og har til formål at sikre, at der i de kommende år bliver uddannet flere indenfor blandt andet social-og sundhedsområdet i kommunen.

Projektet, der er et samarbejde på tværs af Odense Kommunes forvaltninger er indtil videre kommet godt fra start. Det fortæller Kia Laurberg, der er projektkoordinator i Odense Kommune.

Hvordan har interessen for projektet været blandt ledige?

- Der har været stor interesse hos de ledige for at tage del i den velfærdsopgave, som man nok især har fået øjnene op for under pandemien. Projektet er kommet til i en corona-tid, hvor mange ledige har haft tid til at sætte sig ned og overveje, hvad de vil med deres fremtid og arbejdsliv. Ledige fra andre kommuner og folk i job ringer også til os, for at høre om de kan komme med i projektet, så det har formået at komme ud og leve og har fået et omdømme, der får folk til at henvende sig til os.

Hvis man ønsker en elevplads i Odense Kommune, skal man til en ansættelsessamtale ligesom vores ordinære elever. Det er selvfølgelig fordi, vi ønsker at ansætte dem, vi finder bedst kvalificeret. Vi vurderer ansøgerne på lige fod med ordinære ansøgere, og det er særligt på grundlag af motivation.

Kia Laurberg, projektkoordinator.

- Odense Jobcenter står for at rekruttere ledige til projektet, og de har haft omkring 320 borgere til screeningssamtale om en uddannelse indenfor social- og sundhedsområdet. Derfra er 229 gået videre til for-forløbet.

Hvad er formålet med at have et for-forløb?

- Vi ser, at der hvor frafaldet på sosu-uddannelserne oftest sker, er ved det praksis-chok man kan få, når man kommer fra skole og ud i praksis. Det frafald forsøger vi at mindske med for-forløbet, hvor de får mulighed for at få praktisk og teoretisk erfaring med faget.

Hvor mange har fået en elevplads og er startet på uddannelsen?

- Vi har indtil videre ansat 110 som social- og sundhedsassistenter og 44 som social- og sundhedshjælpere.

På Social- og Sundhedsskolen Fyn er frafaldet på sosu-uddannelserne omkring 40 procent. Hvor stort er frafaldet blandt elever rekrutteret gennem projektet?

- Økonomiudvalget (politisk udvalg i Odense Kommune, red.) har fastsat et mål om en fastholdelsesprocent på 78. Projektet har kun kørt siden 2020, så ingen elever er færdig med uddannelsen endnu. Men på nuværende tidspunkt har vi en fastholdelsesprocent på 82 på vores sosu-assistentelever og 80 procent på vores sosu-hjælperelever. Så det viser, at de særlige tiltag i projektet virker.

Hvilke krav er der til ansøgerne for at få en elevplads?

- Hvis man ønsker en elevplads i Odense Kommune, skal man til en ansættelsessamtale ligesom vores ordinære elever. Det er selvfølgelig fordi, vi ønsker at ansætte dem, vi finder bedst kvalificeret. Vi vurderer ansøgerne på lige fod med ordinære ansøgere, og det er særligt på grundlag af motivation.

Hvad betyder det for de ledige, at man får voksen-elevløn under hele uddannelsen? 

- Det har en kæmpe betydning. Det er et sikkerhedsnet. Ofte er målgruppen voksne med familie og forpligtelser ligesom dig og mig. Derfor skal der indkomst til for at få økonomi og familieliv til at hænge sammen.

Voksenelevlønnen er 21.098 kroner om måneden. Som almindelig elev får man cirka 12.000 kroner om måneden


Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Faaborg-Midtfyn

Morgentyv kom ind gennem soveværelsesvinduet: Kontanter og smykker er væk

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene