Annonce
Hvem skal passe farmor

Odense-projekt skal fremtidssikre en ældrepleje under pres: 154 ledige er indtil nu startet på en sosu-uddannelse

Lisa Adeltoft (tv) og Trine Nydam (th) er to ud af 154 ledige, der er startet på en sosu-uddannelse gennem projektet "Fra ledig til velfærdsmedarbejder". Alle typer lige fra den ufaglærte til akademikeren er kommet i gang med en social- og sundhedsuddannelse takket være projektet. Foto: Michael Bager
Fra 2020 til 2022 skal projektet "Fra ledig til velfærdsmedarbejder" hjælpe flere ledige i uddannelse og ind på arbejdsmarkedet og sikre op mod 500 ekstra medarbejdere i ældreplejen i Odense Kommune.

Odense: I 2020 blev projektet "Fra ledig til velfærdsmedarbejder" iværksat i Odense Kommune. Projektet kører indtil videre til og med 2022 og har til formål at sikre, at der i de kommende år bliver uddannet flere indenfor blandt andet social-og sundhedsområdet i kommunen.

Projektet, der er et samarbejde på tværs af Odense Kommunes forvaltninger er indtil videre kommet godt fra start. Det fortæller Kia Laurberg, der er projektkoordinator i Odense Kommune.

Hvordan har interessen for projektet været blandt ledige?

- Der har været stor interesse hos de ledige for at tage del i den velfærdsopgave, som man nok især har fået øjnene op for under pandemien. Projektet er kommet til i en corona-tid, hvor mange ledige har haft tid til at sætte sig ned og overveje, hvad de vil med deres fremtid og arbejdsliv. Ledige fra andre kommuner og folk i job ringer også til os, for at høre om de kan komme med i projektet, så det har formået at komme ud og leve og har fået et omdømme, der får folk til at henvende sig til os.

Hvis man ønsker en elevplads i Odense Kommune, skal man til en ansættelsessamtale ligesom vores ordinære elever. Det er selvfølgelig fordi, vi ønsker at ansætte dem, vi finder bedst kvalificeret. Vi vurderer ansøgerne på lige fod med ordinære ansøgere, og det er særligt på grundlag af motivation.

Kia Laurberg, projektkoordinator.

- Odense Jobcenter står for at rekruttere ledige til projektet, og de har haft omkring 320 borgere til screeningssamtale om en uddannelse indenfor social- og sundhedsområdet. Derfra er 229 gået videre til for-forløbet.

Hvad er formålet med at have et for-forløb?

- Vi ser, at der hvor frafaldet på sosu-uddannelserne oftest sker, er ved det praksis-chok man kan få, når man kommer fra skole og ud i praksis. Det frafald forsøger vi at mindske med for-forløbet, hvor de får mulighed for at få praktisk og teoretisk erfaring med faget.

Hvor mange har fået en elevplads og er startet på uddannelsen?

- Vi har indtil videre ansat 110 som social- og sundhedsassistenter og 44 som social- og sundhedshjælpere.

På Social- og Sundhedsskolen Fyn er frafaldet på sosu-uddannelserne omkring 40 procent. Hvor stort er frafaldet blandt elever rekrutteret gennem projektet?

- Økonomiudvalget (politisk udvalg i Odense Kommune, red.) har fastsat et mål om en fastholdelsesprocent på 78. Projektet har kun kørt siden 2020, så ingen elever er færdig med uddannelsen endnu. Men på nuværende tidspunkt har vi en fastholdelsesprocent på 82 på vores sosu-assistentelever og 80 procent på vores sosu-hjælperelever. Så det viser, at de særlige tiltag i projektet virker.

Hvilke krav er der til ansøgerne for at få en elevplads?

- Hvis man ønsker en elevplads i Odense Kommune, skal man til en ansættelsessamtale ligesom vores ordinære elever. Det er selvfølgelig fordi, vi ønsker at ansætte dem, vi finder bedst kvalificeret. Vi vurderer ansøgerne på lige fod med ordinære ansøgere, og det er særligt på grundlag af motivation.

Hvad betyder det for de ledige, at man får voksen-elevløn under hele uddannelsen? 

- Det har en kæmpe betydning. Det er et sikkerhedsnet. Ofte er målgruppen voksne med familie og forpligtelser ligesom dig og mig. Derfor skal der indkomst til for at få økonomi og familieliv til at hænge sammen.

Voksenelevlønnen er 21.098 kroner om måneden. Som almindelig elev får man cirka 12.000 kroner om måneden


Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid