Annonce
Odense

Odense: Lejligheder på Østerlunden er revet væk

For Alexander Pedersen var et af lejlighedens helt store plusser, at altanen var så stor. Ikke mange af hans venner kan prale af en altan i den størrelse - hvis de overhovedet har én. Foto: Sugi Thiru.
20-årige Alexander Pedersen flyttede ind i en lejlighed på det nye område Østerlunden i Odense den 1. maj, og han har allerede anbefalet vennerne at flytte dertil. EDC har udlejet størstedelen af de nuværende 125 lejligheder, og der er flere på vej.

Der er altid mange nye ting, man skal lære, når man flytter hjemmefra. Det fandt 20-årige Alexander Pedersen fra Otterup ud af, da han den 1. maj flyttede ind i en toværelses lejlighed i det nye boligområde Østerlunden i Odense.

- Det har været underligt på den gode måde, for det har været fedt at komme ind til Odense, hvor der sker en masse ting. Men det har også været underligt pludselig at skulle købe ind, lave mad, vaske tøj og sådan noget, fortæller Alexander Pedersen.

Det er EDC Projekt Poul Erik Bech, som administrerer de nuværende 125 lejligheder. De to første etaper af byggeriet er afsluttet, hvor der i alt vil komme 240 spritnye lejligheder. Indtil videre har lejlighederne været populære blandt unge mellem 20 og 25 år, ældre par og enlige med børn.

- Vi har lejet knap 95 procent ud af de 125 lejligheder. I løbet af den første weekend med åbent hus lejede vi alle toværelses lejligheder ud, fortæller Morten Nancke, ejendomsmægler og partner i EDC, inden han tilføjer:

- Vi har aldrig før prøvet, at det er gået så stærkt med udlejning.

Annonce

Om Østerlunden

Fra 2012 til slutningen af 2016 valgte Odense Kommune at bruge 30 mio. kroner til at forvandle Østerbro-bydelen til et område med nye byrum, mødesteder for beboerne, grønne åndehuller, stisystemer og meget andet. Formålet var at gøre Østerbro til et sted, hvor odenseanerne gerne ville bo under sloganet ”Østerbro – et fedt sted at bo”.

Først blev området gjort klart, og siden er store boliginvesteringer kommet til. På det tidligere erhvervsområde, hvor det gamle Coop-lager har ligget, er man i fuld gang med at bygge både rækkehuse og lejligheder. Området hedder Østerlunden og skal rumme op mod 1000 nye beboere, når projektet efter planen er færdigt i 2020.

Den 1. december 2017 var borgmester Peter Rahbæk Juel med til at tage første spadestik på den nye byggegrund. Her sagde han til Fyens Stiftstidende:

- Det kommer til at rykke. Det vil skabe en vi-følelse i området. Det er godt, at vi har fået så meget gang i Odense og rigtig godt, at denne bydel kommer i gang.

De laveste boliger placeres ud mod Langelandsgade og Lollandsgade, mens boligerne med fem etager får udsigt ud over Østerbro.

Det er Humlebo Gruppen, der har stået for at bygge samtlige boliger på området. Topdanmark Ejendom har købt 240 af lejlighederne, som EDC Projekt Poul Erik Bech administrerer udlejningen af. Humlebo Gruppen opfører derudover 110 rækkehuse, 56 lejligheder og 10 ungdomsboliger – også til udlejning. Omkring boligerne bliver der rekreative fælles grønne områder og udearealer med plads til leg og sport.

Overbevist på to minutter

Det var en annonce og et tip fra en vens far, som gjorde, at Alexander Pedersen blev opmærksom på Østerlundens nye lejligheder.

- Og så lå det et kvarter på gåben fra mit arbejde. Det er tæt på byen, og generelt er det bare super flotte lejligheder til fine penge, fortæller Alexander Pedersen.

Inden fremvisningen sad han og kiggede på lejlighederne på nettet. Her satte han flueben ved lejlighedens udseende, den store altan og at der var vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine.

- Jeg tror, der gik to minutter, fra jeg trådte ind ad døren, til jeg vidste, at jeg ville have lejligheden, siger Alexander Pedersen.

Han er i lære som salgselev og har ikke andre omkostninger end husleje, som, han generelt synes, er fair.

- Jeg giver 6.200 eksklusiv vand, varme og el. Mine venner giver imellem 4.500 og 6.000 kroner i husleje andre steder i byen, hvor det ikke er nybygget eller lige så fedt, forklarer Alexander Pedersen.

Østerbro - en del af centrum

Hos EDC Projekt Poul Erik Bech er man slet ikke i tvivl om, hvorfor det er gået så nemt med at udleje de knap 125 lejligheder: indretningen, kvaliteten, lækre gårdrum og prisen.

- Topdanmark Ejendom, som vi udlejer for, har en klar vision om, at de gerne vil have alt udlejet og derfor kører med fair lejepriser. Det gør, at sådan en som Alexander synes, at det er både et attraktivt sted at bo og blive boende, fortæller Morten Nancke, ejendomsmægler og partner i EDC.

De store fireværelses lejligheder på 108 kvadratmeter koster cirka 11.000 kroner, og de treværelses lejligheder på 90 kvadratmeter ligger på cirka 9.000 kroner. Med udsigt til at næsten alt er udlejet, er man hos EDC meget positive over for projektet på Østerbro.

- Vi tror på, at der sker en transformation herude, så det nu bliver et centrum-område. Projektet betyder, at der lige pludselig bor 700 mennesker herude på Østerbro, og det er en kolossal stigning i forhold til før, siger Morten Nancke og tilføjer:

- Der har været meget erhverv, hvor der var liv fra 08-16.00. Det ændrer sig nu. Østerlunden er et kæmpestort område, og det lægger man ikke altid mærke til, når man kører forbi ude på Østerbro.

Imellem lejlighedsbyggeriet har man valgt at gøre plads til nogle mindre grønne områder med siddepladser, cykelstativer og nogle steder små legepladser. Foto: Sugi Thiru.

Fremtidssikret bolig

Området ved Østerlunden var et relativt nyt bekendtskab for Alexander Pedersen, og indtil videre har der ikke været en finger at sætte på den nye bopæl.

- Det bedste ved at bo her er, at du har byen og havneområdet lige i nærheden. Det åbner for en masse muligheder, og det giver plads til de spontane idéer, hvor man ikke er afhængig af bus eller tog, siger han.

Alexander Pedersen har tit selskab på de 61 kvadratmeter, da hans kæreste tilbringer meget tid hos ham, og han er ikke i tvivl om, at han vil blive boende i lejligheden i fremtiden. Vennerne har også fået en anbefaling med på vejen.

- Efter jeg er flyttet, har mange af mine venner fået øjnene op for området, og jeg vil hundrede procent anbefale andre at flytte herud. Jeg har faktisk anbefalet det til nogle venner, som flytter ind her den 1. august, fortæller Alexander Pedersen.

Planen er, at sidste etape af byggeriet skal være klar til udlejning i begyndelsen af 2020. Men inden da står der flere lejligheder klar til indflytning den 1. november, som vil blive annonceret inden sommerferien.

- Det var egentlig ikke i min interesse at skulle flytte, for jeg havde det fint nok med at bo hjemme. Men da jeg så lejligheden og hvor pæn, den var, ville jeg lynhurtigt afsted og bo i én, fortæller 20-årige Alexander Pedersen. Foto: Sugi Thiru.
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce