Annonce
Fyn

Odense Kommune om kritik fra mor i overgrebssag: - Vi kan ikke genkende hendes oplevelse af forløbet

Hos Børne- og Ungerådgivningen kan man slet ikke genkende kritikken fra moren i en sag fra 2017 om et muligt overgreb på en fireårig pige. Det fortæller centerchef Charlotte Jensen, der nu har indkaldt moren til et møde for at gennemgå forløbet. Ifølge moren var en mislykket samtale med en socialrådgiver stærkt medvirkende til, at politiet droppede at afhøre hendes i dag syvårige datter.
Annonce

Hvad siger I til morens kritik?

- Vi har valgt ikke at udtale os om elementer i sagen af hensyn til både pigen og familien. Men vi tager morens oplevelse alvorligt og har gennemgået hele forløbet. Vi kan ikke genkende den oplevelse, hun beskriver.

- Derfor har jeg inviteret hende til et møde i næste uge. Man kan som forælder godt sidde tilbage med en følelse af ikke at være blevet hørt eller forstået i et forløb. Og vi har tilbudt hende at få snakket det igennem og få svar på de spørgsmål, hun måtte have.

Kan du uddybe, hvorfor I ikke kan genkende morens oplevelse af forløbet?

- Nej, jeg vil ikke gå dybere ned i detaljerne nu.

Politiet har besluttet ikke at foretage en videoafhøring, blandt andet på baggrund af socialrådgiverens vurdering af, at det vil være meget vanskeligt. Hvordan har I det med det?

- Det er op til politiet at afgøre, hvornår det vil lave en videoafhøring. Det er deres kompetence og deres afgørelse.

Men det bygger jo på samtalen mellem pigen og socialrådgiveren, som moren kritiserer?

- Det vil jeg ikke gå dybere ind i.

Moren siger, at socialrådgiverens accent var svær at forstå for den fireårige. Hvad siger du til det?

- Vi kan ikke genkende den oplevelse, der er beskrevet.

Heller ikke i forhold til det sproglige?

- Nej.

Hvad er det for nogle socialrådgivere, der tager sig af børnesamtalerne – hvilke kompetencer har de?

- Helt generelt er socialrådgiverne i Børne- og Ungerådgivningen uddannet til at tale med børn. Det er noget, vi løbende giver uddannelse og kurser i, så vi sikrer, at man kan det. Alle skal jo tale med børn som en del af deres arbejde, så derfor er det vigtigt, at de er kompetente til det, og det synes jeg, de er.

- Når det handler om afhøring af børn, foregår det i Børnehus Syd, hvor de ansatte er specialiseret i at tale med børn, som kan have været udsat for overgreb eller krænkelser. De er specialister inden for det område.

Men Børnehus Syd kommer jo først indover, efter politiet har truffet dets beslutning.

- Ja. Generelt tager vi en børnesamtale, og så indgiver vi en politianmeldelse, hvis vi vurderer, der er grundlag for det. Og så er det op til politiet, om det har behov for en videoafhøring i Børnehus Syd eller ej. Når vi laver en politianmeldelse, er det, fordi vi synes, sagen skal undersøges nærmere.

Har I gjort det i denne sag?

- Det vil jeg ikke kommentere på. Men hvis en forælder allerede har indgivet en politianmeldelse, gør vi det ikke. Men vi går i dialog med politiet om, hvorvidt de har tilstrækkeligt materiale, da vi ikke kan vide, hvad forældrene har oplyst.

Har I generelt fokus på de sproglige kompetencer hos jeres socialrådgivere?

- Alle vores socialrådgivere er dansktalende. Jeg kender alle mine medarbejdere, og vi har ikke nogen, der ikke taler godt dansk. Men ligesom man kan have en dialekt, hvis man kommer fra Aabenraa, kan man også have accent, hvis man kommer fra England eller et andet land. Men alle er gode til dansk.

I får i sagen her en rolle som dem, der screener i forhold til, om en videoafhøring kan lade sig gøre. Hvordan har I det med den rolle?

- Det er alene politiets opgave at vurdere, om der er behov for afhøring og ikke kommunens. Helt generelt er proceduren sådan, at socialrådgivere tager en samtale med barnet efter aftale med politiet. Det synes jeg, vi er enormt dygtige og kompetente til.

Hvis Børnehus Syd efterfølgende kommer med en konklusion, som politiet bør kende, er det så sådan, at I videregiver den til politiet?

- Ja, i det tilfælde vil børnehuset tage kontakt til relevante samarbejdspartnere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce