Annonce
Fyn

Odense Kommune har klare retningslinjer for forsvundne demente

Fyns Politi nåede at iværksætte en omfattende eftersøgning, inden den 82-årige Svend Fjenbo fra Sanderum Plejecenter blev fundet i god behold torsdag ved frokosttid. I Odense Kommune er der helt klare regler for, hvad plejecentrene skal gøre, hvis en beboer forlader sin bolig. Ifølge ældre- og handicapchef, Jane Gregersen, vender de fleste af beboerne heldigvis tilbage igen. Som det var tilfældet med Svend Fjenbo. Foto: Lars Krejberg.
I Odense Kommune er der helt klare regler for, hvad plejecentrene skal gøre, hvis en beboer forlader sin bolig. Ifølge ældre- og handicapchef, Jane Gregersen, vender de fleste af beboerne heldigvis tilbage igen.

Den demente 82-årige Svend Fjendbo nåede at være forsvundet i to døgn, efter han forlod Sanderum Plejecenter tirsdag eftermiddag. Og den 82-årige er langt fra den eneste demente, der har forladt et plejehjem på egen hånd.

Når først en dement borger forlader et plejehjem, er der helt klare retningslinjer for, hvordan personalet på stedet skal agere. Det fortæller ældre- og handicapchef i Odense Kommune, Jane Gregersen, og henviser til en instruks, som Odense Kommune har lavet til plejehjemmene med retningslinjer for, hvad der skal ske, hvis en borger forsvinder.

- Når først en borger er forsvundet, afsøger man boligen, fællesrummet, terrænet og gader i nærheden. Derudover bliver både personalegrupper, ledere og pårørende underrettet, så det er meldt klart ud, at borgeren har forladt plejehjemmet.

Annonce

Mange er berørt af demens

Danskerne lever længere, og med den voksende ældrebefolkning er antallet af danskere registreret med en demens-diagnose steget fra 32.000 i 2007 til 36.300 i 2015. Det er de seneste tal, som Nationalt Videnscenter for Demens har publiceret.

Antallet af danskerne med demens kan dog være langt højere. For et ukendt antal patienter får udelukkende stillet en demensdiagnose hos deres praktiserende læge. Disse diagnoser registreres ikke i Landspatientregisteret. Derudover tyder europæisk forskning på, at op mod 60 procent slet ikke får stillet en demens-diagnose.

I foråret 2018 udtalte Gunhild Waldemar, professor i neurologi og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, at det reelle antal danskere med demens er omkring 87.000 personer.

Op imod 300.000-400.000 personer i Danmark er nære pårørende til en person, der lider af en demenssygdom.

Forekomsten af demens øges kraftigt med alderen. Fra cirka en til to procent i aldersgruppen fra 60 til 64 år til 24 til 45 procent i aldersgruppen på mere end 90 år.

Individuelle retningslinjer for borgerne

Hvis ikke det lykkes at finde borgeren, kan plejehjemmet vælge at involvere politiet, hvis ikke selv borgeren vender tilbage til plejehjemmet.

- Vi har mange borgere, der går ture, men de fleste finder tilbage igen. Enten kommer de hjem på egen hånd eller ved hjælp af pårørende eller politiet, siger Jane Gregersen og tilføjer:

- Det er individuelt for hver enkel borger, hvornår man skal kontakte politiet, hvis de har forladt deres bolig. Vi har ikke en overordnet regel om, at man skal ringe efter en halv time. Det er vurderet ud fra hver enkel person.

Hvis det ikke lykkedes politiet, pårørende, plejepersonalet eller offentligheden at finde den demente, bliver episoden efterfølgende gennemgået og evalueret og den enkelte leder kan efterfølgende beslutte, om der er behov for psykologhjælp til personalet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce