Annonce
Sport

Odense-komet udtaget: Skal til EM i Italien

Simon Bak fra Cykling Odense er trods sine 19 år udtaget til U23-EM i Italien. Foto: Michael Bager
Simon Bak er efter en stærk sæson udtaget til EM i Sivelle i cykelcross den kommende weekend.

Cykelcross: Det har været et godt år for den fynske cykelcross, som startede i februar, da Bogense afholdt et vellykket VM, som blev rost af deltagerne.

Nu har den odenseanske teenager Simon Bak tilføjet endnu et kapitel til fortællingen, da det nu er officielt, at den unge rytter skal forsvare de danske farver U23-klassen til EM i Sivelle i den kommende weekend.

19-årige Simon Bak cykler til dagligt rundt på den nyligt anlagte cykelcrossbane nær Thorvald Ellegaard Arena, hvor han repræsenterer Cykling Odense.

Ifølge bestyrelsesmedlem for terræn-sportsudvalget i Cykling Odense Thor Mårtensson, så kendte man godt til den unge rytters potentiale, men at gennembruddet ville komme allerede nu, overrasker dog klubben.

- Simon Bak har længe haft potentialet til at køre med i toppen af dansk cyklecross men ingen, måske endda heller ikke ham selv, havde forventet, at han på nuværende tidspunkt ville være Danmarks absolut bedste crossrytter, udtaler Thor Mårtensson i en pressemeddelelse.

Bestyrelsesmedlemmet er især imponeret over den unge rytters teknik.

- Han har trods sin unge alder et højt teknisk niveau, som mange ældre og mere rutinerede ryttere kunne misunde ham og har derudover en udholdenhed, der giver ham den afgørende fordel i de hårde og meget fysisk krævende cykle-crossløb.

Simon Bak har i denne sæson deltaget i fem løb, hvor det er blevet til fire sejre.

De to andre ryttere, som skal repræsentere Danmark i U23-klassen, er Alfred Thoft Christiansen fra ÅMK og Mads Høiberg Klinke fra Team O.B. Wiik-Dan Stillads.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Odense For abonnenter

Flere penge på vej til TBT-projekt: Enigt udvalg siger ja til ekstraregning på én million kroner

Annonce