Annonce
Odense

Odense knækker kurven: Antallet af smittede er faldende

Hans Jørn Kolmos er overlæge og professor på Syddansk Universitet. Han mener ikke, at der bør indføres yderligere restriktioner for Odense. Arkivfoto: Scanpix Denmark
Efter en periode, hvor især uddannelsesinstitutioner har været hårdt ramt af coronaudbrud, er Odense nu på rette kurs igen. Derfor bør man ikke indføre flere restriktioner i Odense, mener ekspert.

Odense: Det går den rigtige vej med antallet af coronasmittede i Odense Kommune.

Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut, der udkom mandag klokken 14.

Med mandagens tal er antallet af smittede de seneste syv dage - smittetallet - på 41,1 per 100.000 indbyggere, hvilket svarer til 84 nye tilfælde. Dagen inden lå smittetallet med en incidens på 47. Dermed fortsætter faldet i antallet af nye smittede dag til dag, som toppede med et smittetal med en incidens på over 60 i sidste uge.

Dermed skiller Odense sig ud fra de hovedstadskommuner, der oplevede en stigning i smittetilfælde samtidig med Odense. De kommuner er nemlig fortsat hårdt ramt, og i Albertslund, Herlev og Vallensbæk Kommuner er smittetallene henholdsvis 130,1, 141,6 og 175,1.

Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, formoder, at udbruddene i Odense er opstået steder, hvor de har været nemmere at håndtere.

- Udbruddet i Odense har været centreret omkring uddannelsesinstitutioner, og dem er der interveneret ret håndfast over for. I København er det mere kompliceret. Udbruddene er sket hos en række forskellige indvandrermiljøer og aktører, som ikke nødvendigvis kan føres tilbage til enkelte uddannelsesinstitutioner, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Faldet i nye smittede skal også ses i lyset af, at Odense Kommune har foretaget flere tests per indbygger end hovedstadskommunerne. Dermed har Odense et relativt mindre skyggetal af smittede, pointerer Hans Jørn Kolmos.

Annonce

Lad effekten vise sig

Nationalt set fortsætter den kedelige udvikling, og mandag er der registreret 347 nye coronatilfælde på landsplan.


Man skal sætte sig ned og analysere, hvad problemet var, om man har styr på det og hvad man har lært af det. Først derefter kan vi begynde at snakke om at holde længere åbent eller gå med færre mundbind.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi


Det har fået supermarkeds- og restaurationsbranchen til at gå i dialog med sundhedsmyndighederne om yderligere restriktioner og tiltag, som eksempelvis påbud om mundbind andre steder end i den offentlige transport. Det skriver DR.

Nationale tiltag minder om det, man gjorde i starten af pandemien i foråret. Dengang skød man med spredehagl, men det er ikke nødvendigt nu, fordi man har øget testkapaciteten og har bedre mulighed for at opspore smittekæder og udbruddenes arnesteder.

Men lige nu vil det ifølge Hans Jørn Kolmos ikke give mening at indføre flere restriktioner i Odense.

- Hvis Odense er på vej til at tackle problemet på samme måde, som det lykkedes at gøre i Aarhus, er der ikke en grund til at gå skridtet videre. Lige nu skal man bare lade effekten af tiltagene vise sig, siger han.

Smittetallet i Århus er mandag 22.

Annonce

Tag ved lære

Odense har sammen med 17 andre kommuner fået sænket forsamlingsforbuddet fra 100 til 50, og restauranter, caféer, værtshuse og så videre må ikke holde åbent efter midnat. De yderligere restriktioner gælder i første omgang indtil 23. september.

Professoren pointerer dog også, at man ikke bare skal ophæve restriktionerne, så snart udviklingen vender sig.

- Man skal sætte sig ned og analysere, hvad problemet var, om man har styr på det og hvad man har lært af det. Først derefter kan vi begynde at snakke om at holde længere åbent eller gå med færre mundbind, siger Hans Jørn Kolmos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce