Annonce
Fyn

Odense kan noget, Berlin ikke kan: Startup krydser landegrænser for robotklyngen

Odense Robotics Startup Hub huser mange forskellige unge teknologivirksomheder. Startup hub'en er så populær, at den tiltrækker iværksættere uden for Danmark. Arkivfoto: Laust Jordal
Italienske Marianna Recchia driver i dag en del af den nystartede virksomhed Tonus Tech fra Berlin. Men efter årsskiftet slår hun sig ned i Odense, så Tonus Tech kan blive en del af byens robotklynge.
Annonce

Fyn: Da Marianna Recchia besøgte Odense for at hjælpe med at afholde pitchmøder for iværksættervirksomheder, fik hun færten af det unikke miljø, som byens robotklynge har bygget op over en årrække.

Et miljø, som giver den perfekte grobund for unge teknologivirksomheder som virksomheden Tonus Tech, som Marianna Recchia har startet sammen med Ahmed Wobi og Dimitris Xydas.

Hun er italiener, men bor i Berlin, hvorfra hun driver sin del af virksomheden, der tager sig af produktudvikling. Begge hendes kollegaer bor i London. Men til januar næste år flytter Marianna Recchia fra den tyske hovedstad til Fyn for at drage nytte af robotmiljøet i Odense.

Odense Robotics Startup Hub huser mange forskellige unge teknologivirksomheder. Startup hub'en er så populær, at den tiltrækker iværksættere uden for Danmark. Arkivfoto: Laust Jordal

- Odense skabte robotklyngen, og det er vigtigt, for det er mere end bare en inkubator for nye virksomheder. Det er et stort, specialiseret økosystem inden for robotter, hvilket er lige præcis det, jeg ledte efter, forklarer hun.

Annonce

Teknologiske bukser

Formålet med flytningen er at kunne få hjælp til at lave en prototype af Tonus Techs produkt, "exo sportswear".

Forsimplet er det et par stramtsiddende bukser med indbygget teknologi, der assisterer bevægelse omkring hoften ved at ændre stivhed under varmepåvirkning, så bukserne fungerer som en muskel. Det giver et ekstra skub.


Det, jeg sætter pris på ved Odense, er, at det er fokuseret på startups, der har samme udfordringer som os.

Marianna Recchia, iværksætter


- Personer, der har gigt eller hurtigt bliver udmattede, vil kunne bruge vores sportstøj til at holde sig aktive. Det har også en værdi for samfundet, fordi inaktivitet hos folk i sidste ende fører til store omkostninger for sundhedsvæsenet, siger Marianna Recchia.

Idéen er at sportstøjet skal være for gang, hvad elcykler er for cykling. Bukserne har også potentiale til at kunne bruges professionelt.

- I første omgang vil vi gerne sælge vores produkt til forbrugere, men vi vil gerne undersøge, om vores produkt blive godkendt til at hjælpe ansatte på arbejdspladser, hvor de laver fysisk arbejde, uddyber Marianna Recchia.

Der kommer dog til at gå noget tid, inden sådan en version af sportstøjet er klar. I den første version af prototypen vil der kun være sensorer, der kan indsamle data om personers bevægelser og give information om problemer med ens gangart eller led-sundhed.

Annonce

Investorer

Lige nu finansieres Tonus Tech ved hjælp af de tre stifteres egne opsparinger. Det skulle gerne række til at få bygget den første prototype, som skal bruges til at få investorer med ombord.

Marianna Recchia og hendes kolleger er så småt ved at opbygge kontakter til mulige investorer. Først gennem erhvervssammenslutningen Invest in Odense, som har givet Tonus Tech adgang til investornetværket Danish Business Angels (Danban), robotklyngen i Odense og SDU, der laver forskning, der kan være relevant for Tonus Tech.


Vi hører mange sige, at vi er på deres radar, men at de først vil snakke med os næste sommer.

Marianna Recchia, iværksætter


Det er normalt i teknologiverdenen, at investeringerne først kommer, når man har et konkret produkt. Men Marianna Recchia tror, at coronapandemien har gjort investorer mere tilbageholdende med pengene.

- Jeg tror, at investeringer i tidlige startups er faldet under corona. Normalt tager forretningsengle (investorer, red.) gerne nogle risici, men den slags muligheder for os er der færre af nu. Vi hører mange sige, at vi er på deres radar, men at de først vil snakke med os næste sommer.

Ifølge Marianna Recchia vil Tonus Tech kunne lette 20 procent af belastningen under gang. Indtil videre eksisterer bukserne dog kun på papiret. Udviklingen af en prototype er en vigtig grund til, at Tonus Tech flytter til Odense. Privatfoto

- Jeg deltager også i online begivenheder, hvor der ofte er sat tid af efter begivenheden til at netværke, men mange bruger ikke den mulighed. Alt i alt er det lidt svært at få erhvervsforbindelser lige nu, fortæller Marianna Recchia.

Annonce

Økosystem

Udfordringerne med at netværke under corona gør det kun endnu vigtigere for Tonus Tech at etablere sig i Odense, så den kan drage nytte af robotklyngen og den startuphub, der hjælper unge robotvirksomheder med at finde fodfæste.

- Økosystemet i Odense giver muligheder, blandt for at snakke med andre startup-virksomheder, hvilket vi så småt er i gang med. Mange af dem er foran os, så de kan give os en masse relevant feedback. Den vidensudveksling har enorm værdi for iværksættere - og det eksisterer ikke i Tyskland, siger Marianna Recchia.

Sådan skal Tonus Techs sportstøj i sidste ende se ud. PR-foto

- Det er unikt at have så kompleks en platform til udvikling og finansiering. Som startup har man en svær vej foran sig, og hardwaren er svær at udvikle finde investorer til. Det, jeg sætter pris på ved Odense, er, at det er fokuseret på startups, der har samme udfordringer som os. De kan hjælpe os med at forstå, hvordan vi kan udvikle vores virksomhed på en holdbar måde, hvilket er vigtigt - og svært at gøre alene, forklarer Marianna Recchia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce