Annonce
Erhverv

Odense kan ikke hvile på UR-laurbær

Thiusius Rajeeth Savarimuthu, lektor, Mærsk McKinney Møller Instituttet, SDU: - Jeg var selv med på SDU, dengang Esben og de andre udviklede UR-armen. Robotter er blevet kæmpestort siden da. Det vigtige er, at vi ikke går i stå, og det gør vi ved at tage andre domæner ind. Det næste bliver sundhedsområdet, og robotter ude på sygehusene. Det kan være med til at fasthode vores førerposition, og det arbejder vi meget med nu.

Det er 10 år siden, Universal Robots solgte sin første blå robotarm. Det har været afgørende for den fynske robotklynge, men hvad skal der ske nu?

Preben Hjørnet, del af robotbranchen i 28 år og grundlægger af Blue Work Force i Aalborg: - Man skal være meget forsigtig med ikke at blive for højrøvet og være lidt mere realistiske i klyngen i Odense. Man er lykkedes med at brande klyngen utrolig flot, men trækker man UR og MIR ud af regnestykket, så er der ikke så meget tilbage og en risiko for, at boblen brister. Vi er bare et lille fnug i et kæmpe stort internationalt spil, og jeg synes, at vi skal nationalisere robotindsatsen eller satse på et fælles skandinavisk samarbejde.
Michael Tipsmark, bestyrelsesmedlem i Robocluster og branchechef for Industri hos Arbejdsgiverne: - Vi skal tænke meget større i robotklyngerne. Danmark er alt for lille til, at vi har klynger flere steder. Man skal kigge nationalt på branchen i stedet for bare at superoptimere de små klynger. Vi bliver overhalet internationalt, så vi skal væk fra den sognerådspolitik og samarbejde på tværs - også i Europa.
Per Kloster Poulsen, salgsdirektør for Skandinavien og Storbritannien hos Universal Robots: - Vi ser en meget stor styrke i klyngen og alt det, der sker i Odense. Generelt tror vi på, at succes avler succes, og når der dukker 270 op i dag, så er det et bevis på, at vi rider på en bølge og det er kun fordi, der et kæmpe fokus på hele området , hvor vidensdelingen er helt afgørende.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce