Annonce
Odense

Odense kan få 352 nye bycykler - hvis man vil

Det er bycykler af denne type fra firmaet Doneky Republic, som Odense kan få i stedet for de nuværende. Cyklerne kan låses op med en smartphone. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Skrotter Odense Kommune et forældet bycykelsystem, så tilbyder AFA JCDecaux at erstatte det med et helt nyt - med 352 bycykler med indbygget gps og bedre komfort.

Hvis politikerne i Odense vælger at skrotte det nuværende bycykelsystem, som blev sat op i byen, da man i 2009 indgik en aftale med firmaet AFA JCDecaux om at levere byudstyr mod at få reklameplads på eksempel busskure, så er det muligt at få et helt nyt bycykelsystem indenfor den samme aftale. Det fremgår af By- og Kulturforvaltningens oplæg til det møde i by og kulturudvalget, hvor politikerne på tirsdag skal beslutte sig for, hvad de vil.

Kommunen har været i en længere dialog med AFA JCDecaux i forhold til at nytænke bycykelsystemet. For det nuværende, hvor kun knapt 100 cykler er på gaden, og hvor man skal placere cyklerne i 10 forudbestemte stationer, fungerer ikke. En opgørelse, som Fyens Stiftstidende bad om aktindsigt i, viste, at cyklerne i højsæsonen i juni og juli kun blev brugt i gennemsnit syv gange om dagen. En nytænkning af systemet giver dog mulighed for at erstatte det nuværende system med et mere moderne system, der bygger på GPS-sporing.

AFA JCDecaux tilbyder at placere 352 bycykler i Odense, som brugerne kan finde og låse op med en smartphone, ligesom man kender det fra de elektriske løbehjul i byen. Bycyklerne vil være gratis at låse op, og de første 15 minutter pr. dag vil være gratis, hvilket betyder, at brugeren eksempelvis kan cykle gratis fra centrum til idrætsparken, OUH og Rosengårdcentret. Herefter vil prisen være ca. 1 kr. i minuttet. Til sammenligning koster det elektriske løbehjul 40 kroner, hvis man lejer det i et kvarter, herefter 2 kroner i minuttet.

Kan være klar i november

De nye bycykler skal leveres af en underleverandør til AFA JCDecaux, Donkey Republic, som er et dansk firma der leverer bycykler til blandt andre Aalborg, Aarhus, Middelfart og København. Firmaet leverer også bycykler i en række europæiske storbyer.

I oplægget fremgår det også, at man kan sætte systemet op, så man eksempelvis kan leje cyklerne i 24 timer for 100 kroner. Noget der vurderes at kunne være attraktivt for turister.

I modsætning til de nuværende cyklerne, hvor de har faste dæk og lav komfort, får de nye bycykler dæk med luft, fastmonteret lys, 2 bagagebærer, GPS og de er omfattet af fuld service. Systemet bliver også mere fleksibelt, fordi man ikke længere skal parkere dem i særlig stationer, men kan sætte dem der, hvor man skal frem til.

Vælger kommunen at takke ja til de mange nye cykler, kan de leveres allerede i november. Men i oplægget til politikerne tager forvaltningen dog også en række forbehold. For der er en risiko for at man vil opleve at de nye bycykler vil bliver parkeret til gene, som det også sker for de meget omtalte leje-løbehjul i dag. Og så er det også usikkert, hvor stor efterspørgslen vil være. Det er kommunens vurdering, at hvis der var tale om et rent kommercielt tilbud med fuld brugerbetaling, som elløbehjulene, ville der ikke være brug for mere end 100 bycykler i byen.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce