Annonce
Odense

Odense kan få 352 nye bycykler - hvis man vil

Det er bycykler af denne type fra firmaet Doneky Republic, som Odense kan få i stedet for de nuværende. Cyklerne kan låses op med en smartphone. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Skrotter Odense Kommune et forældet bycykelsystem, så tilbyder AFA JCDecaux at erstatte det med et helt nyt - med 352 bycykler med indbygget gps og bedre komfort.

Hvis politikerne i Odense vælger at skrotte det nuværende bycykelsystem, som blev sat op i byen, da man i 2009 indgik en aftale med firmaet AFA JCDecaux om at levere byudstyr mod at få reklameplads på eksempel busskure, så er det muligt at få et helt nyt bycykelsystem indenfor den samme aftale. Det fremgår af By- og Kulturforvaltningens oplæg til det møde i by og kulturudvalget, hvor politikerne på tirsdag skal beslutte sig for, hvad de vil.

Kommunen har været i en længere dialog med AFA JCDecaux i forhold til at nytænke bycykelsystemet. For det nuværende, hvor kun knapt 100 cykler er på gaden, og hvor man skal placere cyklerne i 10 forudbestemte stationer, fungerer ikke. En opgørelse, som Fyens Stiftstidende bad om aktindsigt i, viste, at cyklerne i højsæsonen i juni og juli kun blev brugt i gennemsnit syv gange om dagen. En nytænkning af systemet giver dog mulighed for at erstatte det nuværende system med et mere moderne system, der bygger på GPS-sporing.

AFA JCDecaux tilbyder at placere 352 bycykler i Odense, som brugerne kan finde og låse op med en smartphone, ligesom man kender det fra de elektriske løbehjul i byen. Bycyklerne vil være gratis at låse op, og de første 15 minutter pr. dag vil være gratis, hvilket betyder, at brugeren eksempelvis kan cykle gratis fra centrum til idrætsparken, OUH og Rosengårdcentret. Herefter vil prisen være ca. 1 kr. i minuttet. Til sammenligning koster det elektriske løbehjul 40 kroner, hvis man lejer det i et kvarter, herefter 2 kroner i minuttet.

Kan være klar i november

De nye bycykler skal leveres af en underleverandør til AFA JCDecaux, Donkey Republic, som er et dansk firma der leverer bycykler til blandt andre Aalborg, Aarhus, Middelfart og København. Firmaet leverer også bycykler i en række europæiske storbyer.

I oplægget fremgår det også, at man kan sætte systemet op, så man eksempelvis kan leje cyklerne i 24 timer for 100 kroner. Noget der vurderes at kunne være attraktivt for turister.

I modsætning til de nuværende cyklerne, hvor de har faste dæk og lav komfort, får de nye bycykler dæk med luft, fastmonteret lys, 2 bagagebærer, GPS og de er omfattet af fuld service. Systemet bliver også mere fleksibelt, fordi man ikke længere skal parkere dem i særlig stationer, men kan sætte dem der, hvor man skal frem til.

Vælger kommunen at takke ja til de mange nye cykler, kan de leveres allerede i november. Men i oplægget til politikerne tager forvaltningen dog også en række forbehold. For der er en risiko for at man vil opleve at de nye bycykler vil bliver parkeret til gene, som det også sker for de meget omtalte leje-løbehjul i dag. Og så er det også usikkert, hvor stor efterspørgslen vil være. Det er kommunens vurdering, at hvis der var tale om et rent kommercielt tilbud med fuld brugerbetaling, som elløbehjulene, ville der ikke være brug for mere end 100 bycykler i byen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce