Annonce
Odense

Odense indtager bundplacering. Men nu skal skolearealer være med til at give mere natur

Foreningen Vild Med Vilje og Odense Kommune samarbejder om tre skoleprojekter, der skal skabe mere vil og mangfoldig natur. Foto: Odense Kommune
Odense har få steder, hvor truede dyr, insekter og planter kan leve. Nu skal krat- og græsarealer ved tre udvalgte skoler ændres i projekt Vild Med Vilje for at gøre lidt ved problemet.

Odense:  Vild natur - eller bare god natur af høj kvalitet for truede dyr, insekter og planter - er ikke noget af det, Odense har mest af.  Faktisk indtog Odense Kommune sidste år en bundplacering som nummer 87 ud af de 98 danske kommuner i det nationale naturkapitalindeks.

Men det er ikke en placering politikerne er stolte over, så derfor prøver kommunen på forskellig vis at ændre på forholdene.

For at markere ambitionerne vil Odense være Danmarks grønneste storby og har tilmeldt sig konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Derudover arbejder kommunen nu også sammen med foreningen "Vild Med Vilje" om at skabe projekter, der fremmer en vild, rig og mangfoldig natur.

Annonce

Og det er netop, hvad man forsøger lige nu med tre konkrete skoleprojekter. Ved Spurvelundskolen og Kroggårdsskolen har maskiner og arbejdsmænd således de seneste uger fjernet såvel krat som græsarealer og skrabet jordlag af.

Sidste år gjorde man noget tilsvarende ved Risingskolen for at give planter og insekter bedre forhold og på den måde øge biodiversiteten - altså det mylder af liv, der findes fra dyr og planter til svampe og bakterier.


På den lange bane vil det klæde skolen at være lidt mindre friseret og give lærere og elever bedre muligheder for at udforske biodiversiteten i undervisningen og frikvartererne.

Pernille Wessel, skoleleder Risingskolen


Skal bruges i undervisningen

Projektet på Risingskolen er som omtalt det, der er længst fremme. Her gik man i denne uge i gang med at anlægge en såkaldt sansesti gennem det beplantede område, så det kan bruges i undervisningen.

Skoleleder Pernille Wessel regner med, at der venter lærere og elever på skolen "nogle gode snakke om, hvad der er ukrudt og ikke - og om hvad der er pænt, og hvad der er vildt."

- På den lange bane vil det klæde skolen at være lidt mindre friseret og give lærere og elever bedre muligheder for at udforske biodiversiteten i undervisningen og frikvartererne, siger hun i en pressemeddelelse.

Derudover lægger skolen også jord til et forsøg, hvor man sår frø uden forinden at have gjort noget særligt ved jorden. Hvis det lykkes at skabe biodiversitet på denne måde, vil det fremover blive en nem og billig måde for kommunen at udlægge andre kantarealer og ubrugte arealer til biodiversitet.

Og så skylder vi måske lige at fortælle her til sidst, at alt græs ikke forsvinder fra de tre skoler. Der bliver også fremover områder, så eleverne kan spille f.eks. fodbold og rundbold.

Vild natur

Danmarks Naturfredningsforening står bag et landsdækkende naturkapitalindeks, som dækker over, hvor mange kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, hver kommuner indeholder. Jo højere rangering, jo flere steder i kommunen kan dyr og planter leve på.

Odense ligger i 2020-registeringen som nummer 87 ud af 98 kommuner. Det er tre pladser dårligere end i 2015-målingen. Til sammenligning ligger København som nummer 27, Aalborg 33 og Aarhus nummer 77. Den højest rangeret fynske kommune er Ærø på en 58. plads. Assens, Nordfyns, Kerteminde og Nyborg ligger alle dårligere placeret end Odense.

En kommune med meget landbrug eller produktionsskov kan være placeret helt i bund, selvom kommunekortet ser grønt ud fra oven. Men fordi træerne hyppigt fældes, eller jorden dyrkes, er der tale om natur af lav kvalitet, hvor truede dyr og planter ikke kan leve.

Livet har alle dage forandret sig, men de seneste år er antallet af arter og variationer faldende med en for forskere alarmerende hastighed, som i sidste ende også kan spille ind på vores egne overlevelsesmuligheder.

Naturkapitalindekset er udviklet af forskere fra Aarhus Universitet (DCE) og støttet af Aage V. Jensen Naturfond. Det bygger på data fra Det Nationale Biodiversitetskort og Den Danske Rødliste. 

Over 1.800 forskellige arter af dyr og planter er i fare for at forsvinde fra den danske natur.

Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Odense

Ejer føler sig uretfærdigt behandlet: Sur smiley og bøde efter kontrolbesøg på sushirestaurant

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce