Annonce
Indland

Odense-imam: Anklager dropper sag om socialt bedrageri

Imamen Abu Hassan (tv.) kom i foråret under mistanke for at opfordre til socialt bedrageri. Anklagemyndigheden har dog nu valgt at standse efterforskningen, fordi det ikke ud fra de foreliggende skjulte tv-optagelser kan bevises i retten. Arkivfoto.

Omstridt imam fra Odense slipper for påtale efter kontroversielle udtalelser på skjult kamera.

Anklagemyndigheden dropper at føre sag om socialt bedrageri mod en imam fra Odense, der blev optaget med skjult kamera i et TV2-program.

Det drejer sig om tv-programmet "Moskeerne bag sløret", der blev sendt i foråret. Her fulgte man to såkaldte muldvarpe, som med skjult kamera optog imamer i flere danske moskeer.

Programmet affødte en politiefterforskning om socialt bedrageri mod en imam. Men nu har statsadvokat Jan Reckendorff truffet beslutning om at lægge sagen død.

- I udsendelsen kan man få indtryk af, at imamen opfordrer til socialt bedrageri.

- Men vi kan ikke bevise det i retten, når vi ikke ved, hvad programmets to muldvarpe forud har forklaret imamen om deres boligsituation og økonomi, siger han i en pressemeddelelse.

Det er udtalelser fra imamen til programmets muldvarpe om, hvordan de skal opføre sig over for kommunen for at få stillet en lejlighed til rådighed.

I forbindelse med efterforskningen har politiet bedt TV2 om at udlevere råbåndene fra de skjulte optagelser, men det har TV2 afvist af hensyn til kildebeskyttelsen.

Anklagemyndigheden oplyser, at Retten i Odense i forløbet har taget stilling til spørgsmålet, og retten valgte at bakke op om TV2.

TV2 har i sin dækning af sagen fortalt, at muldvarpene fortalte imamen, at de var kommet til Danmark med en opsparing.

Det er angiveligt på den baggrund, at imamen instruerer dem om at lyve om deres formue over for kommunen. Men det er altså netop den kobling, som ifølge anklagemyndigheden ikke kan bevises.

Ifølge anklagemyndigheden har imamen tværtimod fortalt politiet, at han ikke opfordrede til socialt bedrageri. Han rådgav muldvarpene alene ud fra sin forståelse af deres situation.

Det var Odense Kommune, der tilbage i marts meldte imamen til politiet. Her vakte de skjulte optagelser harme hos blandt andre den konservative rådmand Steen Møller.

- Jeg bliver vred, når ser sådan noget, lød det fra ham dengang.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce