Annonce
Odense

Odense Glasværk mangler stadig 100.000 kr. for at sikre overlevelsen

Glasmager Ib Hedager foran den store ovn på Odense Glasværk, som er kommet i gang igen efter coronakrisen. Produktionen af glas er derfor også i gang igen, og der må igen komme turister i butikken og produktionen. Foto: Ulrik Sass
Coronakrisen kostede Odense Glasværk 300.000 kr., og den socialøkonomiske virksomhed har derfor lavet en folkeindsamling. Men der mangler stadig 100.000 kr., før glasværket er reddet.

Odense: Så er den store ovn igen i gang på Odense Glasværk.

Coronakrisen tog ellers et hårdt kvælertag på det lille, foreningsejede glasværk, som på tre måneder mistede 300.000 kroner i indtægt. Men en folkeindsamling har indtil videre givet glasværket 200.000 kroner og så meget tro på tingene, at den store ovn igen blusser livligt, og de to glasmagerne, Ib Hedager og John Rønnemose, er tilbage på arbejdet.

- Det er flot, at så mange private har givet os penge - og også nogle institutioner - men vi er under pres og skal i juli have fundet de sidste 100.000 kroner, fordi vi har nogle betalinger, som forfalder her, fortæller forretningsudvikler Lars Stig Møller, der arbejder frivilligt som mentor for glasværkets direktør, Per Jørgensen.

Annonce

Sådan kan man støtte

Odense Glasværk er ejet af den almennyttige Foreningen Odense Glasværk for at understøtte visionen om at være en socialøkonomisk virksomhed. Derfor har glasværket ikke modtaget midler fra den nationale corona-støtteordning til dækning af omsætningstab.

Hvis man ønsker at støtte Odense Glasværk i at komme i gang igen, kan man enten sende penge via MobilePay (720361) eller sætte penge ind på en særlig konto i Fynske Bank. Nærmere oplysninger fås ved Odense Glasværk, som har telefonnummer 34120192.

Den sidste ovn, som skal i gang med temperaturer over 1100 grader, er den såkaldte indvarmningsovn, som glasmagerne bruger, når de formgiver glasset. Den kom først op at køre i begyndelsen af denne uge, og nu er det derfor muligt at blæse glas igen.

- Og så åbner vi også for alvor op for turister igen, forklarer Per Jørgensen.


- Jeg elsker at arbejde med folk, der mere eller mindre er opgivet af systemet.

Per Jørgensen, direktør Odense Glasværk


Salget af glas skal nemlig også være med til at skaffe penge til den akutte situation, men det er ikke alle de populære produkter, der er på hylderne endnu, fordi produktionen har ligget stille i tre måneder. Men de er på vej.

Unge i ressourceforløb

Efter årsskiftet har Odense Glasværk lavet en aftale med Odense Kommune, som sender 10 borgere videre til Per Jørgensen, der tidligere har vist stor succes med at få folk i gang igen.

- Jeg elsker at arbejde med folk, der mere eller mindre er opgivet af systemet, som han siger.

Glæden har været gensidig. Som en af de unge tidligere har fortalt, var det at komme på glasværket "det bedste, der er sket i mit liv. Det giver mig lyst til at stå op og gøre noget ud af mig selv."

Odense Glasværk har dels en butik i forbindelse med glasproduktionen på Odense Havn, dels en pop-up butik på gågaden, lige ved Flakhaven. Foto: Ulrik Sass

Tidligere har glasværket ikke fået penge for arbejdet, men det gør man nu af hensyn til den økonomiske overlevelse. Og denne gang er der flere yngre personer i ressourceforløb og +30-årige, som i for lang tid har modtaget kontakthjælp og ikke er kommet videre.

- Jeg håber virkelig folk værdsætter vores arbejde, siger Per Jørgensen. Vi er ikke et kommercielt firma, der bare stopper overskuddet i baglommen, for ifølge vores formålsparagraffer går alt overskud tilbage til glasværket og til arbejdet med at hjælpe udsatte i gang igen, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Må sige nej til sejlere med motorproblemer hver dag: Per og de andre på værkstedet knokler fra 04.30 til 22-23

Annonce