Annonce
Erhverv

Odense går solo: Høje priser i store byer sender boligkøbere ud i landet

Der er blevet solgt 41.000 villaer og rækkehuse i årets første ti måneder. Det er næsten dobbelt så højt som i 2011, hvor krisen stadig kradsede. (Arkivfoto)

Salget af huse uden for de største byer vinder frem, mens antallet af handler falder i København og Aarhus.

Der er blevet solgt knap 41.100 villaer og rækkehuse i årets første ti måneder.

Det er to procent flere end samme periode sidste år og næsten dobbelt så højt som i 2011, hvor finanskrisen stadig kradsede. Det viser tal fra boligsiden.dk.

Fremgangen i hushandlerne fordeler sig bredt over hele landet, men det er er især uden for de store byer, at der er gang i salget.

- Det går rigtig godt i Danmark. Det er især uden for de store byer, at man får rigtig meget hus for pengene, og det er et godt tidspunkt at købe nu, fordi renten fortsat er fordelagtig, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Blandt de store byer er det kun i Odense, at hussalget er steget i 2018.

I Jylland er Lemvig, Silkeborg og Kolding de tre kommuner, hvor hussalget er steget mest siden sidste år.

Til gengæld er tendensen i hovedstadsområdet, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og på Sjælland, at antallet af handler toppede mellem 2015 og 2017.

- Priserne har været stigende i lang tid. Det har gjort, at mange tænker, at nu er det lige dyrt nok for mig, og så kigger de i stedet uden for de største byer, siger Birgit Daetz.

Salget af ejerlejligheder har modsat husene været mere afdæmpet i 2018.

I årets første ti måneder er salget faldet med 11 procent sammenlignet med sidste år.

Det dækker over et dyk i antallet af handler på 17 procent i København og 13 procent i Aarhus.

- Priserne har kun haft kurs op gennem en længere periode, og det gør, at færre kan være med, siger Birgit Daetz.

Derudover peger hun på, at reglerne for at låne penge til boligkøb blev strammet fra årsskiftet.

Reglerne betyder blandt andet, at husstande med høj gæld ikke kan få realkreditlån med kort løbetid og afdragsfrihed.

Desuden er der nye boligskatter på trapperne fra 2021, og det har især ramt salget af projektlejligheder.

- Man er usikker på, hvad det er for en beskatning, man flytter ind til, og det får nogle til at holde igen, siger Birgit Daetz.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce