Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen om 'betongulv' i skovbund

BG Betons betonværk i Tietgenbyen og det skovstykke (th.), hvortil betonværket udledte betonslam i efteråret 2019. Slammet dannede en betonplade over skovbunden. Foto: Michael Bager og privatfoto
Rådmand og udvalgsmedlem vil have ministre og Folketinget til at bremse BG Beton, som har pumpet betonslam ud over skovbund. Naturfredningsforening vil se større bøder.

Odense: Frygteligt, fuldstændig grotesk og helt vanvittigt.

Reaktionerne er hårde over for BG Beton, efter Fyens Stiftstidende søndag kunne fortælle, at BG Beton i efteråret 2019 pumpede betonslam fra et ulovligt betonværk i Tietgenbyen direkte over på nabogrundens skov- og markområder. Slammet dannede en betonplade over skovbunden og forurenede cirka 200 kvadratmeter mark og skov.

- Det er fuldstændig grotesk. Jeg er både overrasket og forarget over sådan en adfærd. Jeg troede, at det hørte en anden tid til, hvor respekten for miljø og natur var meget mindre. Deres handling hænger vel sammen med, at de ikke har en miljøgodkendelse, og så bliver de nødt til at lave en panikløsning, som er gået ud over mark og skov, siger Kjeld Sandby Hansen, bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforenings Odense-afdeling.

Annonce

Han er aldrig stødt på lignende sager.

- Det tyder meget på, at det er nogle mennesker, som kun tænker i penge og ikke respekterer noget som helst. Jeg håber, der kommer en bøde, der er stor nok til, at det ikke kan betale sig at gøre den slags. Når det kan koste 1000 kroner i bøde at smide en cigaretpakke eller en øldåse i naturen, så burde der være belæg for en klækkelig bøde her.


Det er åbenlyst, at vi har brug for at kunne tage ud sammen med politiet og lukke produktionen.

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V)


Større værktøjskasse nødvendig

Byretten i Odense idømte i marts BG Beton en bøde på 47.500 kroner plus løbende bøder, fordi firmaet ikke har godkendelse til at producere beton på værket i Tietgenbyen. Statsadvokaten har anket dommen til landsretten med ønske om en væsentlig højere bøde.

Odenses by- og kulturrådmand, Christoffer Lilleholt (V), er forarget over BG Betons ageren.

- Det er jo frygteligt. Man må bare sige, at virksomheden her er fuldstændig ligeglad med påbud og tilladelser, og det ærgrer mig, at vi som kommune ikke kan lukke mere bastant ned. Det er åbenlyst, at vi har brug for at kunne tage ud sammen med politiet og lukke produktionen.

Derfor vil Lilleholt nu drøfte sagen i By- og Kulturudvalget og få sin forvaltning til at vurdere, om der findes særlige håndtag, der kan drejes på. Og så skal Christiansborg inddrages, eksempelvis miljøministeren og justitsministeren.

- Som kommune har vi en værktøjskasse, der virker i 99,9 procent af tilfældene, men dem, der er helt ligeglade med alle regler, har vi svært ved at gøre noget ved. Der skal vi have en større værktøjskasse, siger rådmanden.

Annonce

Kan ikke passe

Også Konservatives medlem af By- og Kulturudvalget, Kristian Guldfeldt, vil have Folketinget på banen.

- Det er helt vanvittigt. Det vidner om, at man har en lemfældig måde at passe på vores natur, og jeg bliver oprigtigt bekymret, når jeg ser sådan noget.

- Så vi må endnu en gang have fat i forvaltningen - gør vi det, vi kan? - og vi må have fat i Christiansborg, så lovgivningen bliver kigget igennem. Det her kan ikke passe.

Det er Danske Fragtmænd, som ejer grunden, hvor BG Beton har pøset betonslam ud, og teknisk chef John Steinmejer var bestyrtet, da Fyens Stiftstidende talte med ham tidligere på ugen.

- Vi har aldrig været udsat for noget lignende på nogle af vores bygninger og grunde i hele landet. Og vi havde helt ærligt ikke fantasi til at forestille os, at sådan noget her ville kunne ske.

Annonce

Ingen klare svar

Fyens Stiftstidende har i flere uger forsøgt at få et interview med BG Beton, men uden held. Det har heller ikke været muligt til denne artikel. Forud for søndagens artikel sendte BG Beton en skriftlig kommentar fra juridisk direktør Martin Rasmussen:

- Det er selvfølgelig utilfredsstillende, at tingene ikke er kørt efter bogen. Vi bruger lige nu mange ressourcer på at undersøge os selv. Hvis vi opdager noget fra fortiden, som ikke er i orden, undersøger vi det, og hvis noget skal ryddes op, rydder vi det op. De pågældende forhold (udledning af betonslam til nabogrund, red.) er bragt i orden, og vi vil gøre alt for, at det ikke kan ske igen fremadrettet.

Betonsagen fra Tietgenbyen

2016: BG Beton ansøger Odense Kommune om tilladelse til at opføre et betonværk i Tietgenbyen. Ansøgningen opfylder ikke kravene, og Odense Kommune stiller uddybende spørgsmål, men hører ikke mere.

2018, oktober: Odense Kommune modtager et anonymt tip om aktiviteter på grunden.

2018, november: Odense Kommune konstaterer, at der er opført dele af et betonværk, og at produktionen er i fuld gang. Der konstateres flere miljømæssige problemstillinger, bl.a. at spildevand ikke håndteres, men udledes direkte ud på jorden. Kommunens tilsynsfolk udsteder et mundtligt forbud mod produktionen af beton.

2018, sidst på året: Sagen anmeldes til Fyns Politi.

2019 og 2020: Odense Kommune er på flere uanmeldte tilsyn, hvor forbuddet indskærpes, men produktionen fortsætter.

2020, juli: Der rejses tiltale mod BG Beton.

2021, marts: Byretten i Odense idømmer BG Beton en bøde på 47.500 kroner samt fortløbende tvangsbøder på 10.000 kroner per måned startende fra 1. april, så længe produktionen ikke standses eller lovliggøres. Statsadvokaten ønsker en væsentligt højere bødestraf og anker dommen til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce