Annonce
Film

Odense-festival afslører kunstnerisk profil: - Ingen hudfarve er forkert, ingen historie er ligegyldig

- Jeg har taget et valg om at være stolt af, hvor langt jeg er nået med det udgangspunkt, jeg havde, dengang jeg som barn efterlod mit barndomshjem for at skulle gå mine første skridt på dansk jord, siger montegrinsk-fødte Marijana Jankovic. Foto: Anders Heinrichsen/HEIN Photography
2019-udgaven af Odense Internationale Film Festival bliver med prisvindende skuespiller og instruktør Marijana Jankovic som kunstnerisk profil.

Film: Hvert år indgår OFF - Odense Internationale Film Festival - et kreativt samarbejde med kunstnere og filmskabere, der skal bestemme den kunstneriske retning for festivalen. I år bliver den kunstneriske profil under temaet "mod" en tidligere OFF-kending. Nemlig Marijana Jankovic.

Skuespilleren og instruktøren har siden sin dimission fra Den Danske Scenekunstskole i 2006 være involveret i flere anmelderroste og prisvindende film, kortfilm og serier. Senest med sin instruktør- og manuskriptdebut, kortfilmen "Maja", som har vundet flere anerkendte kortfilmpriser i Danmark og nu også internationalt.

- Jeg ønsker inderligt, at min rolle som kunstnerisk profil vil inspirere andre med samme baggrund som mig til at drømme stort og bruge deres stemme. Det er det, verden har brug for. Mennesket kommer i alle former og farver, intet er rigtigt eller forkert, ingen hudfarve er rigtig eller forkert, ingen historie er ligegyldig, fortæller Marijana Jankovic, der selv har rødder i Montenegro og kom til Danmark i en tidlig alder.

Annonce

Marijana Jankovic

Født 7. april 1982 i Montenegro.

Dimitterede som 24-årig fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus.

Har bl.a. spillet med i den oscarvindende kortfilm "Helium" (2013) og DR's dramaserie "Bedrag" (2016-2019).

Debuterede i 2018 som instruktør og manuskriptforfatter med kortfilmen "Maja", der har hentet priser fra Robert Prisen, Odenses egen OFF og Tribeca Film Festival i New York.

Passioneret filmkærlighed

OFF's festivalleder Birgitte Weinberger glæder sig over partnerskabet med den prisvindende instruktør.

- Vi har oplevet hendes passionerede kærlighed til filmmediet gennem flere festivaler. Hun pitchede sin idé til "Maja" i vores pitchingkonkurrence, har medvirket i den internationale jury, og senest var hun med som filmskaber og prisvinder, siger festivallederen.

- Hun er både et forbillede og bevis på, hvordan de stærkeste venskaber og stemmer kan opstå ud af fremmedhed og forskelligt udsyn. Og det kommer man til at opleve i hendes program under årets filmfestival.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce