Annonce
Fyn

Pengeregn på tv: Kronprinsparrets priser skal uddeles i Odense

Kronprinsparret ses her ved Kronprinsparrets Priser i Musikkens Hus i Aalborg sidste år. I år finder uddelingen sted i Odeon i Odense. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Store præstationer inden for kultur, kunst og socialt arbejde hædres af kronprinsen og kronprinsessen under stort tv-transmitteret show fra Odeon i Odense.

Odeon i Odense bliver centrum for prisuddelinger inden for kultur, kunst og socialt arbejde, når kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i november kommer på besøg i Odense til et stort tv-transmitteret show.

Showet, som afholdes i skiftende danske byer, finder sted lørdag den 2. november i Odeon og bliver sendt live på DR1 fra klokken 21.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet i 2004 som Bikubenfondens bryllupsgave til kronprinsparret. Formålet med priserne er "at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde".

Prisuddelingen blev de første år afholdt i København, men har siden 2011 hvert år været afholdt i skiftende danske byer. En undtagelse var dog i 2013, hvor Kronprinsparrets Priser blev afholdt i Operahuset i Sydney, Australien som led i den officielle 40-års fejring af Jørn Utzons verdensberømte arkitekturværk.

Annonce

Borgmester glæder sig

Selv slår Odense Kommune og byens borgmester på, at når man har fået showet til byen, er det som følge af de mange byggeprojekter, der er i gang, og som efter visionen skal gøre Odense til en storby.

- Jeg glæder mig virkelig til, at Kronprinsparrets Priser skal uddeles i Odense. Det er en smuk aften, hvor sociale indsatser og den unikke kultur skal hædres. De sociale priser fremhæver, hvor vigtigt det er, at vi er her for hinanden. Det kitter et samfund sammen at være der for hinanden, og i Odense er vi stolte over at kunne danne rammerne om priser til hverdagens helte. Og så synes jeg, at valget af Odense som værtsby viser, at Odense virkelig har svunget sig op til at være en dansk kulturel storby, som kan stå for meget store arrangementer, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

I fjor gik den sociale pris til Foreningen Grønlandske Børn, kulturprisen til forfatter Kim Leine, og de to stjernedryspriser til henholdsvis filminstruktør Annika Berg og den sociale organisation Fundamentet.

Med Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris følger 500.000 kroner og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson. Med Kronprinsparrets to Stjernedryspriser følger 100.000 kroner.

Billetsalget til prisuddelingen sættes i gang 2. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

112

Politi i aktion ved boligblok i Middelfart

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce