Annonce
Odense

Odense er blevet fattigere: Cykeldoktoren fiksede det meste, men kunne ikke reparere sig selv

Tidens Cykler Anders Boldt. Foto: Kristian Isaksen
Nogle butikker sætter et større aftryk end andre. Sådan havde jeg det med Tidens Cykler på Skibhusvej. Aftrykket blev kun dybere og mere markant, da det gik op for mig, at Anders Boldt havde fikset sin sidste cykel i baglokalet og nu har lukket butikken.

Skibhus: Vi begræder det, vi mister. Det er ganske naturligt.

Vi er kede af at miste købmanden, elektronikforretningen og gardinsælgeren. Vi er kede af at miste den charme og nostalgi, der fulgte med. Hver gang, vi tager afsked med det, vi kender, siger vi farvel til en del af den historie, der har tegnet sig rundt om os.

De fleste butikker opgiver, fordi eksistensgrundlaget forsvinder. Fordi forbrugernes penge ender i maven på større konkurrenter med billigere priser.

Samfundet og byen bliver fattigere, når fremskridtet åbner sit gab og mæsker løs. Men sådan er det. Udvikling i en nøddeskal.


Tidens Cykler var passion, innovation og miljøbevidsthed i et og samme rum. Det var historie og nostalgi. Ingen har nogensinde talt så entusiastisk og med så skinnende øjne, som Anders Boldt kunne om et sæt rustfrie skærme fra 1978.

Fra artiklen


Skæbnen for Tidens Cykler er derfor på mange planer anderledes bedrøvelig. Anders Boldt var ikke på vej ud i udviklingens mørke afgrund, selvom forretningsmodellen langtfra virkede stabil.

Med en vis sans for timing havde han fundet en niche. Han solgte brugte cykler til nye cyklers pris og undveg fremskridtets skarpe, savldryppende tænder.

Tidens Cykler, Anders Boldt. Foto: Kristian Isaksen

- Mit indtryk er, at der er vokset en bevidsthed frem, som jeg slet ikke så i min generation, hvor alle købte nyt hele tiden. Masseforbrug var en naturlig del af udviklingen, men set her fra min lille verden, er den tankegang på tilbagetog. Og det er godt for mig - men også resten af kloden, sagde Anders Boldt til avisen for knap to år siden.

Verden er blevet klogere - eller i hvert fald mere indsigtsfuld. Billeder af hvaler udstoppet med plastikposer har sat sig ligeså godt fast om forbrugernes samvittighed, som sixpack-plastikringe om skildpaddeskjolde og pelikannæb.

Anders Boldt havde opfattet strømningerne og så en bæredygtig forretning i at forvalte sit talent i miljørigtighedens ærinde.

Jeg døbte ham cykeldoktoren. Han vækkede det døde til live. Diagnosticerede, behandlede og fandt til sidst en puls.

Tidens Cykler, Anders Boldt. Foto: Kristian Isaksen

Men han kan ikke reparere sig selv. Hans hænder er, på et alt for tidligt tidspunkt i karrieren, udtjente og nedslidte.

Tidens Cykler var passion, innovation og miljøbevidsthed i et og samme rum. Det var historie og nostalgi. Ingen har nogensinde talt så entusiastisk og med så skinnende øjne, som Anders Boldt kunne om et sæt rustfrie skærme fra 1978.

Med simple midler byggede han en forretning, han kunne brødføde sig med. Det var satset og forbilledligt. Det var i mange henseender det, verden har brug for.

På den måde var Tidens Cykler for mig det nye fremskridt. En vejviser til en lysere horisont.

Ja, Skibhusvej er i sandhed blevet fattigere.

Farvel til cykeldoktoren, Anders Boldt - et gennemført behageligt menneske, jeg kun kan ønske alt det bedste i fremtiden.

Jeg håber vi mødes igen engang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Middelfart For abonnenter

Stribonitter så omdiskuteret olieberedskabslager indefra: - Byggeri i seks etager er en skændsel for området

Annonce