x
Annonce
Odense

Odense: Enhedslisten har forladt budgetforhandlingerne i protest

Enhedslistens Reza Javid var klar med forklaringer, efter partiet forlod budgetforhandlingerne. Foto: Erik Thomsen
De følte sig ikke imødekommet, Enhedslistens repræsentanter omkring bordet ved torsdagens budgetforhandlinger. Så de har nu efter fire timer forladt forhandlingerne.

Venstre var på forhånd blevet bedt om helt at blive væk. Og efter knap fire timers forhandlinger er endnu et af byrådets otte partier ude af arbejdet med at sætte næste års kommunale budget sammen.

Det er Enhedslisten, der selv valgte at gå i protest mod det, de kalder massive nedskæringer, forringelser og skattelettelse til erhvervslivet.

- Vi kan ikke være med til at blåstemple destruktive nedskæringer i vores kommune. Nedskæringer, som oven i købet kan vise sig at være unødvendige, konstaterer Reza Javid, partiets politiske ordfører.

- Vi gik konstruktivt ind i forhandlingerne blandt andet med det formål at fjerne så meget som muligt fra besparelseskataloget på 238 millioner kroner, men vi må konstatere, at viljen til at imødekomme vores ønsker ikke var til stede.

Størstedelen af de 238 millioner kroner er den omprioritering, et byrådsflertal i foråret vedtog for at finde penge til det stigende antal børn og ældre.

- Men behovet i 2020 er kun 33 millioner kroner, påpeger Søren Freiesleben, der er Enhedslistens gruppeformand.

- Og det behov bliver allerede dækket af de 60 millioner, som Odense Kommune får som følge af økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen. Vi ser ikke grund til at tro, at det ikke sker i 2021 og fremover.

Annonce

Ingen ønsker opfyldt

De understreger, at de under forhandlingerne ikke kunne se nogen af deres ønsker blive opfyldt.

- Og når man ikke bliver imødekommet, er der ingen grund til at blive, siger Søren Freiesleben.

Enhedslisten ønskede blandt andet at fjerne besparelser og omprioriteringer på kulturen, børnene, de ældre og vedligeholdelse af kommunens bygninger.

- Desuden er oplægget til forliget uambitiøst på det grønne område. Det er ikke uprioriteret, men heller ikke prioriteret højt nok for os som et grønt parti, forklarer Søren Freiesleben.

Både han og Reza Javid afviser, at Enhedslistens droppen ud af forhandlingerne er et udtryk for, at de vender tilbage til tidligere tiders konsekvente nej til budgetforlig:

- I Enhedslisten har vi medlemsdemokrati, og vi får mandat til at gøre de ting, vi gør. Og vi kan ikke spå om, hvad vores medlemmer synes om et år.

- Vi er gået konstruktivt ind i forhandlingerne i år, og det vil vi også gøre næste år.

Nu vil Enhedslisten skrive deres eget budgetforslag og lægge det frem i byrådssalen, når budgettet 30. oktober skal endelig vedtages.

Det samme vil Venstre gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Aflysning kan blive katastrofal: Publikum afgør, om Tinderbox overlever

Debat

April 1960: Brand på Anderupgaard

Annonce