Annonce
Odense

Odense: Enhedslisten har forladt budgetforhandlingerne i protest

Enhedslistens Reza Javid var klar med forklaringer, efter partiet forlod budgetforhandlingerne. Foto: Erik Thomsen
De følte sig ikke imødekommet, Enhedslistens repræsentanter omkring bordet ved torsdagens budgetforhandlinger. Så de har nu efter fire timer forladt forhandlingerne.

Venstre var på forhånd blevet bedt om helt at blive væk. Og efter knap fire timers forhandlinger er endnu et af byrådets otte partier ude af arbejdet med at sætte næste års kommunale budget sammen.

Det er Enhedslisten, der selv valgte at gå i protest mod det, de kalder massive nedskæringer, forringelser og skattelettelse til erhvervslivet.

- Vi kan ikke være med til at blåstemple destruktive nedskæringer i vores kommune. Nedskæringer, som oven i købet kan vise sig at være unødvendige, konstaterer Reza Javid, partiets politiske ordfører.

- Vi gik konstruktivt ind i forhandlingerne blandt andet med det formål at fjerne så meget som muligt fra besparelseskataloget på 238 millioner kroner, men vi må konstatere, at viljen til at imødekomme vores ønsker ikke var til stede.

Størstedelen af de 238 millioner kroner er den omprioritering, et byrådsflertal i foråret vedtog for at finde penge til det stigende antal børn og ældre.

- Men behovet i 2020 er kun 33 millioner kroner, påpeger Søren Freiesleben, der er Enhedslistens gruppeformand.

- Og det behov bliver allerede dækket af de 60 millioner, som Odense Kommune får som følge af økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen. Vi ser ikke grund til at tro, at det ikke sker i 2021 og fremover.

Annonce

Ingen ønsker opfyldt

De understreger, at de under forhandlingerne ikke kunne se nogen af deres ønsker blive opfyldt.

- Og når man ikke bliver imødekommet, er der ingen grund til at blive, siger Søren Freiesleben.

Enhedslisten ønskede blandt andet at fjerne besparelser og omprioriteringer på kulturen, børnene, de ældre og vedligeholdelse af kommunens bygninger.

- Desuden er oplægget til forliget uambitiøst på det grønne område. Det er ikke uprioriteret, men heller ikke prioriteret højt nok for os som et grønt parti, forklarer Søren Freiesleben.

Både han og Reza Javid afviser, at Enhedslistens droppen ud af forhandlingerne er et udtryk for, at de vender tilbage til tidligere tiders konsekvente nej til budgetforlig:

- I Enhedslisten har vi medlemsdemokrati, og vi får mandat til at gøre de ting, vi gør. Og vi kan ikke spå om, hvad vores medlemmer synes om et år.

- Vi er gået konstruktivt ind i forhandlingerne i år, og det vil vi også gøre næste år.

Nu vil Enhedslisten skrive deres eget budgetforslag og lægge det frem i byrådssalen, når budgettet 30. oktober skal endelig vedtages.

Det samme vil Venstre gøre.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce