Annonce
Odense

Odense: Borgmesteren skal med pomp og pragt indvies i portugisisk portvinsbroderskab

Sådan ser det ude i byen Porto, når det portugisiske portvinsbroderskab marcherer igennem byen i anledning af deres optagelsesceremoni. Sådan kommer det også til at se ud i Odense. Foto: Bjarne Mouridsen
Den 1. november bliver Odenses borgmester og Portugals ambassadør i Danmark optaget som æresmedlemmer i portugisisk portvinsbroderskab. Den spektakulære ceremoni på rådhuset cementerer Danmarks og ikke mindst Fyns tætte forhold til portvinsbranchen.

Det bliver noget af et skue, når portvinsbroderskabet fra Portugal indtager Odense med faner, særprægede hatte og i ceremonielle klæder i mørkerøde farver fredag den 1. november.

Portvinsbroderskabet, med det formelle navn Confraria do Vinho do Porto, kommer fra byen Porto i Portugal. Her afholdes hvert år en ceremoni til ære for Portugals nationale stolthed, portvinen.

Ceremonien er en eksklusiv begivenhed, der som udgangspunkt kun optager medlemmer i byen Porto under denne festival. Derfor er det lidt af en sensation, at broderskabet har brudt med sædvanen og for første gang optager medlemmer på dansk jord.

Arrangementet er kommet i stand på foranledning af den fynske portvinsklub, The Vintage Port Club, der i år fylder 30 år. Klubben har allerede adskillige medlemmer, som er blevet optaget i broderskabet, og bestyrelsesmedlem Bjarne Mouridsen forklarer, at medlemmerne med jubilæet ønskede at gøre noget udover det sædvanlige.

- Vi har et tæt forhold til broderskabet, da vi er mange, der selv er med i det, siger han.

Annonce

Portvinsbroderskabet

Som medlem i det portugisiske portvinsbroderskab (Confraria do Vinho do Porto) er der tre forskellige titler, man kan tildeles.

Som Cavalerio bliver man anerkendt for ens dedikation og indsats for udbredelsen af portvinen. På dansk kan titlen oversættes som enten knægt eller ridder. I Danmark kan det f.eks. være importører af kvalitetsportvin.

Et trin højere oppe finder man Infancão. Dette tilskrives folk, der har en særlig position i samfundet, eller fordi de har ydet et væsentligt bidrag til udbredelsen af portvinen.

Øverst på rangordenen finder man Cancelários. Kategorien er for statsoverhoveder og royale, og man finder blandt andet Portugals præsident, den spanske konge og ikke mindst Prins Henrik.

Første gang i Danmark

Bjarne Mouridsen forklarer, at i første omgang var det bare en invitation til fejringen. Men da en del danskere er optaget i broderskabet, og fordi Danmark har en særlig plads i broderskabets hjerte, ville broderskabet lave en ceremoni i Danmark for første gang.

- Broderskabet har gjort det i lande som USA og Kina og for nylig i Rusland. Men ellers er Danmark det første land i Europa, uden for Portugal, hvor man laver en optagelsesceremoni. Da vores egen Prins Henrik blev optaget for en del år siden i kategorien for overhoveder, måtte han tage til Porto, siger Bjarne Mouridsen.

Omkring 10 personer skal optages i broderskabet. De fleste i rang af cavaleiro, som kan oversættes til knægt eller ridder. Det er danskere, som har gjort en indsats for udbredelse af portvinen. Men det portugisiske portvinsbroderskab og den fynske portvinsklub fandt det passende at optage æresmedlemmer i samme omgang.

Derfor bliver både borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og Portugals ambassadør i Danmark, Rita Laranjinha, optaget som Infancão - den næsthøjeste rang efter statsoverhoveder og royale.

Stor ære

Det er dog ikke kun personer, der skal optages.

The Vintage Port Club modtager nemlig også den ærefulde titel som Infancão. Formanden for klubben, Erik Pedersen, er stolt:

- Det betyder utrolig meget for vores klub. Det er en stor anerkendelse, at de i forbindelse med vores 30-års jubilæum kommer her op og fejrer det, og så i øvrigt udnævner klubben til Infancão. Det er vi meget beæret over.

- Efter hvad vi kan se, er vores klub den første uden for Portugal, som er blevet udnævnt. Så det er en stor ære for os, siger han.

Ifølge portvinsklubben er Danmark det land i verden, der importerer mest kvalitetsportvin pr indbygger: - Kvalitetsportvinen er så hyppet i Danmark, og det er nok også derfor, at Confraria (broderskabet, red.) kommer til Danmark. Og også fordi vi danskere importerer så meget kvalitetsportvin i forhold til, hvad andre lande gør. Det har man bemærket, og det vil man også støtte op om.

Danmark det første land i Europa, uden for Portugal, hvor portvinsbroderskabet laver en optagelsesceremoni. Da Prins Henrik blev optaget for en del år siden, måtte han tage til Porto. Portvinsbroderskabet har eksisteret siden afslutningen på Portugals militærdiktatur. Foto: Bjarne Mouridsen

Større optog

Klokken 16.30 fredag den 1. november finder den festlige og farverige højtidelighed sted i festsalen på rådhuset. Her vil der være åbent for offentligheden i et vist omfang, og man kan se ceremonien forløbe på præcis samme måde som i hjembyen Porto:

Først et optog med broderskabets ledelse i spidsen, iklædt kapper, hatte og ordensbånd. Derefter selve ceremonien - hvor de ”nye brødre” blandt andet får overrakt en kæde med en drikkeskål - og til slut en fælles skål for ”Portvinen, Broderskabet og Brødrene”.

Efterfølgende går optoget i position gennem byen mod Odd Fellow Palæet, hvor man spiser festmiddag.

Dagen efter besøger den portugisiske delegation Odense Portvinsmesse, som sammen med Portvinsfestivalen udgør Odenses anden årlige portvinsarrangement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce