Annonce
Odense

Odense-borgmester ærgrer sig: Arrangør krævede Nyborg som målby

Peter Rahbæk Juel (S) ærgrer sig over, at Tour de France ikke får en etape til Odense, når en af verdens største sportsbegivenheder kommer til Odense. Han er dog ikke bitter. Arkivfoto: Kim Rune

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ærgerlig, men ikke bitter over, at Nyborg blev valgt som målby i stedet for Odense. Det var et ufravigeligt, sportsligt krav fra arrangørerne, der vil skabe drama med sidevinden på Storebæltsbroen.

Først en prolog i København. Så en etape fra Roskilde til Odense. Og dernæst en etape fra Vejle til Sønderborg.

Sådan lød det oprindelige bud fra Odense Kommune og de andre interessenter, som igennem flere år har forsøgt at få en af verdens største sportsbegivenheder - cykelløbet Tour de France - til Danmark.

Men i 11. time valgte arrangørerne, ASO, at komme et ufravigeligt krav om, at etapen fra Roskilde i stedet skulle slutte i Nyborg, fordi den potentielt kraftige sidevind på Storebæltsbroen ville skabe en mere dramatisk afslutning på etapen.

Tilbage stod Odense Kommune med en beslutning om enten at holde de andre interessenter fast på, at buddet fra Danmark indebar en etapeafslutning i Odense eller trække sig fra projektet.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) var ikke i tvivl om, at kommunen måtte trække sig.

- Vores bidrag til at løse situationen var, at vi ikke fastholdt konsortiet på, hvad der var den oprindelige aftale og dermed ville risikere at skubbe Tour de France væk fra Danmark. Det var der ingen tvivl om. Der skal man kende målet og sin egen besøgelsestid. Det var helt sikkert ikke den gladeste dag i min borgmestertid, da vi fik beskeden om ASO's krav om, at etapen skulle stoppe lige efter broen. Men når man lige har sunket den, kom jeg jo frem til, at jeg ikke ville kunne leve med, at vi krampagtigt holdt fast i et krav om, at etapen skulle slutte i Odense. Vi kunne have endt med at have trukket tæppet væk under hele projektet på grund af snæver lokalpolitik.

Hvad tænker du om, at Odense ikke bliver en del af ruten alligevel?

- Først og fremmest er det vildt stort, at Tour de France kommer til Danmark og til Fyn. Når det er sagt, var vi selvfølgelig gået med i konsortiet, fordi vi rigtigt gerne ville have, at Odense skulle være målby. Men i forhandlingerne viste det sig, at der var et ufravigeligt, sportsligt krav fra ASO om, at de gerne ville have et ræs over Storebæltsbroen med mål umiddelbart efter broen. Det er vi selvfølgelig ærgerlige over, men det er deres sportslige beslutning. Omvendt jeg vil sige, at jeg glæder mig til at hoppe i toget og køre et kvarter til Nyborg for at kunne følge den største sportsbegivenhed nogensinde på dansk jord.

Så beskeden har med andre ord været, at det ville være for kedeligt rent sportsligt at slutte etapen i Odense?

- Det må du spørge arrangørerne om. Kernen i det sportslige argument var, at der var en mulighed for at få et splittet felt i sidevinden. Det har man også set på andre etaper i flade, vindblæste områder.

Odense Kommune skulle have lagt 16 millioner kroner, som I nu sparer. Men hvor mange kræfter har I allerede lagt i arbejdet omkring at få Tour de France til Danmark og Odense?

- Der er selvfølgelig lagt en hel del embedsmandskræfter i at kunne indgå i det her konsortium, og det har været beregninger og forskellige overvejelser. Så selvfølgelig har der været brugt en del kræfter på det. Men det er jo nu engang præmissen, hvis man gerne vil noget andet, end det vi altid har gjort. Så må man forberede sig og satse. Mange gange bærer alle kræfterne frugt, men der er selvfølgelig også nogle gange, hvor de ikke gør det. Her har de ikke båret frugt i forhold til Odense. Omvendt er det stadig vigtigt, at det kommer til Fyn. Det er også vigtigt for Odense. Jeg har en forventning om, at man skal være hurtigt ude, hvis man vil have et hotelværelse i Odense, når Tour de France kommer til Danmark.

Hvordan vil det kunne ses i Odense, at en touretape slutter i Nyborg?

- Udover fyldte hoteller har jeg en forventning om, at man også vil kunne opleve idrætsudøvere og det her kæmpe følge af mennesker i Odense.

Hvordan har du det med, at der på denne her måde er faldet sådan en fransk appelsin i turbanen i Nyborg, der jo ikke tidligere har været en del af konsortiet?

- Jeg er faktisk oprigtigt glad for, at Tour de France kommer til Danmark og til Fyn. Jeg ved selvsagt, hvor kort tid Nyborg Kommune har haft til at skulle forholde sig til det her. Så jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at få Nyborg med.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce