Annonce
Odense

Odense Blomsterfestival bliver en del af H.C. Andersen Festivals

Odense Blomsterfestival fortsætter trods det kommunale tilskud forsvinder. Festivalen bliver en del af HCA Festivals. Billedet her er fra forberedelserne til sidste års festival. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Odense Blomsterfestival bliver til næste år en del af H.C. Andersen Festivals. Beslutningen er taget som følge af, at kommunens tilskud til blomsterfestivalen forsvinder, men den betyder, at festivalen holder niveauet.

Odense Blomsterfestival bliver fremover en del af H.C. Andersen Festivals. Så selv om Odense Blomsterfestival mister tilskuddet fra Odense Kommune som følge af en større spareplan, kommer det ikke til at gå ud over publikums oplevelse, lover festivaldirektør i H.C. Andersen Festivals, Peter Bøgholm:

- Vi har lovet hinanden, at vi næste år leverer en blomsterfestival minimum på niveau med det, man kender. Men vi vil også gerne udvikle på festivalen.

Og netop det aspekt tiltaler i den grad Gitte Bargholt, bestyrelsesformand for Odense Blomsterfestival:

- Blomsterfestivalen skulle gerne udvikle sig uanset besparelser eller ej, fordi den lokaløkonomisk er så interessant for byen. Og det skal vi i dialog om nu.

Annonce

Odense Blomsterfestival

Odense Blomsterfestival har eksisteret siden 1999, og den trækker hvert år tusindvis af gæster til byen. Festivalen er en privat forening, hvor både Kold College, Odense Kommune, Gartnerkreds Fyn og Cityforeningen er repræsenteret. Festivalen kan kun gennemføres takket været et stort antal private sponsorer og gartnere. Den har hvert år et særligt tema, der former blomsterdekorationerne.

H.C. Andersen Festivals er en af Danmarks største kulturfestivaler og finder sted hvert år i uge 34 i Odense. I 2020 afvikles festivalen for ottende gang.

Besparelse fremmer processen

De to festivaler har siden den første H.C. Andersen Festivals i 2013 arbejdet sammen, men beslutningen om at lægge dem sammen blev fremskyndet af det netop overståede budgetforlig, der indeholdt store besparelser på kulturområdet. Blandt andet at kommunens tilskud på en million kroner til blomsterfestivalen helt forsvandt over en treårig periode.

Peter Bøgholm understreger, at initiativet til sammenlægningen kommer fra festivalerne selv:

- Vi er i flere år rykket tættere på hinanden, og besparelserne har fremmet processen, kan du sige. Men vi har diskuteret det her i flere år.

- Blomsterfestivalen er vigtig for byen, og ved at lægge de to festivaler sammen kunne vi spare 400.000 kroner på driftsomkostningerne. Målet har været at optimere, så publikum får den bedste oplevelse, og det tror jeg på lykkes. Vi vil gerne flytte lidt flere begivenheder fra blomsterfestivalen ind i ugen for HCA Festivals og prøve at sikre, at så meget af det, der bygges op, kan blive. Jeg synes, der opstår en sær tomhed under festivalen, når man fjerner blomsterdekorationerne, siger han.

Gitte Bargholt er helt på linje:

- For mig er det her et rigtigt udviklingsskridt for Odense Blomsterfestival, mere end det er noget andet. Og det er blændende, at vi har fundet en så stærk samarbejdspartner, siger hun.

Eventyrlige temaer

Som en del af den nye virkelighed skal blomsterfestivalen fra 2020 også have et tema, der spiller sammen med H.C. Andersens eventyrlige univers.

Den opgave er lagt i hænderne på H.C. Andersen Centret på SDU, forklarer Peter Bøgholm:

- Vi vil gerne, at centret prøver at beskrive, hvordan et univers omkring blomster kunne se ud i forhold til H.C. Andersen. Altså ikke noget håndfast som Klodshans eller et andet eventyr, men noget mere overordnet, så der stadig bliver plads til den sprudlende kreativitet. Det bliver så op til den kunstneriske leder at sikre, at det passer ind i festivalen.

Partnere vigtige

For Kold College, hvor Gitte Bargholt er direktør, har beslutningen også konkret betydning:

- Det er vigtigt, at vi fastholder læringsplatformen for de 100 elever fra gartner- og anlægsgartneruddannelserne på Kold College, som hvert år hjælper os i mål, siger hun.

Odense Blomsterfestival har eksisteret siden 1999 og har resulteret i, at tusindvis af gæster hvert år besøger Odense. Festivalen er gratis og byder på forskellige kreative blomstermiljøer, der er spredt ud i byens gader og på forskellige pladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce