Annonce
Debat

Ode til pølsevognen

Annonce

Jo mindre befolkningen ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de om natten, har den tyske jernkansler Otto von Bismarck sagt. Det har Bismarck muligvis ret i, men i dag lader vi politikken med alle dens rigsretssager, minkskandaler og coronarestriktioner ligge og koncentrerer os i stedet om pølserne.

I dag, 18. januar, for 100 år siden trillede Danmarks første pølsevogn ud i gaderne i København. I den anledning er det værd at riste en rune over dette stykke folkelige madkultur, hvor høj og lav mødes ved foderbrættet over et hurtigt måltid, eller en gastronomisk quickie sagt på nudansk.

Pølsevognen er nu en truet institution. I storhedstiden var der omkring 700 pølsevogne i landet, og nu er vi nede på 100, hvoraf de fleste befinder sig i hovedstadsområdet. De hårde tider har også ramt Fyn, hvor blandt andre legendariske "Gågadens pølsevogn" i Odense lukkede i sommer efter 50 års trofast affodring af vansmægtende sjæle.


Samarbejd med innovative slagtere og bagere, så kvaliteten og oplevelsen højnes.


Er det skidt? Svaret er ja, hvis man er til diversitet i udbuddet af hurtig mad. Vi har masser af McDonald's, Seven-11 og lignende, men steder, hvor man få to ristede i en lødig kvalitet er der efterhånden ikke mange af. Og kvalitet må være pølsevognenes redning. Herhjemme holder vi dog Hotdog DM hvert år, og den innovation burde vise sig på pølsevognenes menukort sammen med hjemmelavet tilbehør og dip.

For eksempel en frankfurter fra pølsevognen kræver den fornødne respekt, både fra pølsemandens  og kundens side. For at citere fra makkerparret Søren Wedderkopp og Claus Christensens 20 år gamle bog "Til biddet", er det sådan, at når en frankfurter er på toppen, er den medium stegt og sprød som en fuga for cembalo. Den dufter af suppe og gode krydderier, og den ligger i maven som en kat foran en kamin. Intet mindre.

Al denne herlighed kræver så også et ordentligt produkt. Med al respekt er en industripølse serveret med kridhvidt pølsebrød fra Paaskebrød ret beset en behersket gastronomisk oplevelse. Der skal mere til. Samarbejd med innovative slagtere og bagere, så kvaliteten og oplevelsen højnes. Lad os blive overraskede. Prøv det. Vi glæder os. Alene duften ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce