Annonce
Indland

Odderen er i fremgang og nu nået til Lolland

Lars Laursen/Ritzau Scanpix
Tidligere var odderen nærmest udryddet i den danske natur, men nu har den pelsede fiskejæger fået et comeback.

For første gang siden 1960'erne er der påvist oddere på Lolland.

Det er godt nyt og vidner om, at bestanden af oddere herhjemme er i fremgang, lyder det fra seniorrådgiver Morten Elmeros, Aarhus Universitet.

- Det er stort, fordi det er mange årtier siden, der sidst er set oddere på Lolland. I det hele taget har odderen haft det svært i Østdanmark, hvor den har været meget sjælden, siger han.

Odderen er udbredt i Jylland, og den har også vundet fodfæste på Fyn. I Nordvestsjælland er der en meget lille bestand, mens man skal tilbage til 1960'erne for at finde det senest rapporterede fund af oddere på Lolland.

Men en mørk nattetime i november i år forevigede et vildtkamera to oddere ved et lille vandløb på Lolland.

I en tid, hvor der ellers er tilbagegang for mange dyre- og plantearter, er det godt nyt, påpeger seniorrådgiveren.

- Det er en lille solstrålehistorie. Det er ikke det hele, der går tilbage, siger Morten Elmeros.

Odderen var engang almindelig ved danske vandløb, søer og kyster.

Men den blev opfattet som et skadedyr, fordi den spiste fisk, og derfor blev den jaget og fanget i fælder.

Andre oddere druknede i ruser eller døde i trafikken.

I 1967 blev odderen fredet, og siden starten af 1990'erne har en bestand af oddere i Nordvestjylland langsomt spredt sig.

Ud over fredningen blev det vandlevende dyr hjulpet på vej af renere vandløb og stopriste i fiskernes ruser.

- De ting er der efterhånden kommet styr på, så forholdene for oddere er blevet bedre, siger Morten Elmeros.

Det samme billede er set i andre europæiske lande.

Odderen er en eminent svømmer, så det er tænkeligt, at odderne på Lolland er kommet fra enten Fyn eller Sjælland.

En genetisk test kan afklare, hvor dyrene kommer fra, og derfor vil forskerne gerne høre fra folk, der finder dødfundne oddere.

/ritzau/

Annonce
Nyheden fra Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tag skraldet

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Der hviler en dyne af angst over Seden efter brandattentater

1995 To gange i løbet af december har ukendte gerningsmænd sat ild til Seden Skole nordøst for Odense. Nu venter beboerne kun på den næste ulykke. En beboer, der ønske at være anonym, fortæller, at der ligger en dyne af angst over lokalsamfundet. Han fortæller om trusselsbreve, afpresning af personalet på skolen og panik blandt lærerne. Flere har angiveligt følt sig tvunget til at blive hjemme fra skolen. - Der har været trusler om flere ildspåsættelser, og det tager vi alvorligt. Men borgerne i området har ingen grund til at være bange, siger lederen af politiets områdekontor, Jørn Hestelund. Han mener, at det handler om skoletrætte elever, der på den måde forsøger at gøre sig interessante. 1970 Ved rejsegildet i går på de nye lufthavnsbygninger i Odense blev der ikke lagt skjul på, at arbejdet er langt mere forsinket, end man kunne have forudset. I virkeligheden skulle bygningerne have stået færdige for længst, men nu er lufthavnen under tag og vil til foråret kunne åbne i fuldt omfang. Det var en stor lettelse, da man for et halvt år siden kunne tage en del af de nye bygninger i brug og dermed befri passagerne for at skulle vente i et telt. Rejsegildet i går omfatter ekspeditionsbygning, kontroltårn, cafeteria og køkkenregioner. Når det nye tårn tages i brug til foråret, installeres et nyt system, der gør det muligt at foretage flere operationer ved lav skyhøjde og dermed undgå flere aflysninger. 1945 På grund af det glatte føre er der i Odense sket en række ulykker, der krævede ambulancehjælp Således blev Falcks ambulance tilkaldt i morges kl. 8.30 til hjørnet af Læssøegade og Hunderupvej, hvor fru Brøchner Hansen, Hannerupgaardsvej 23, var styrtet med cyklen, hvorved hun havde brækket den ene arm og pådraget sig en hjernerystelse. I går eftermiddags måtte Falcks ambulance til Vestergade 96, hvor fru Ingeborg Gadbjerg, Lahnsgade 16, var faldet så uheldigt, at hun forslog hovedet og den ene arm. Hun førtes til skadestuen, og samme sted bragtes træindustriarbejder Th. Nielsen, Rødegaardsvej 82, der var blevet kvæstet ved på cykel at være tørnet sammen med en bil i Nørregade.

Annonce