Annonce
Danmark

OBS - for her er noget der ikke fungerer

Peter Rasmussen, chefredaktør, avisen Danmark. Foto: Peter Leth-Larsen

Det er ikke så ofte, det sker. Måske er det i virkeligheden aldrig sket før. Men det gjorde det så i denne uge, hvor partier på tværs af Folketinget fra det meste af blå blok over Socialdemokratiet og SF blev enige om et beslutningsforslag, som Enhedslisten har stillet på udlændingeområdet.

Det hele handler om børn, der sendes ud af Danmark på genopdragelsesture i forældrenes tidligere hjemlande. Ofte er det ulykkelige historier om ikke særligt velintegrerede forældre, der føler, at de er ved at miste grebet om deres børn og derfor sender dem til familiens oprindelsesland for at indkode nogle af de gamle værdier. Der kan for eksempel ligge kæntrede ægteskaber bag eller det kan være forældre, "der benytter sig af genopdragelsesrejser som løsning på en konflikt eller problemadfærd. Det vil det typisk dreje sig om børn, der eksempelvis pjækker fra skolen, udviser kriminel adfærd eller har stofmisbrugsproblemer," som Udlændinge og integrationsministeriet beskriver det.

Problemet er, at sådan som reglerne fungerer nu, kan børnene miste deres opholdstilladelse i Danmark efter tre måneders tvunget genopdragelsesrejse. Man staffer med andre ord børnene for forældrenes mangel på evne til at tilpasse sig det danske samfund.

Annonce

Den regel vil Enhedslisten have ændret som reaktion på bogen Genopdragelsen, der udkom på Informations forlag før jul. Her fortæller Samira sin historie om at blive tvunget på genopdragelsesrejse til Pakistan og efterfølgende at have mistet sin danske opholdstilladelse, da hun vender tilbage til Danmark.

Reglen er egentlig lavet for at afskrække forældre fra at sende deres børn på genopdragelsesrejse. Men det virker bare ikke. Hver år bliver mindst 100 børn sendt ud af landet for at blive afrettede, viser opgørelser tilbage fra 2018.


Reglen er egentlig lavet for at afskrække forældre fra at sende deres børn på genopdragelsesrejse. Men det virker bare ikke.


Da integrationsminister Mattias Tesfaye læste bogen, skrev han ifølge Information et lille notat i margen af siden, da Samiras opholdstilladelse bortfaldt: "OBS - for her er noget der ikke fungerer".

Og det er regeringen, Venstre, De Konservative, SF, De Radikale og Enhedslisten så enige i.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce