Annonce
Odense

Nyt veteranhjem bliver en stor hjælp

Kurt Stage, overlæge i Veteranteamet, udreder veteraner med symptomer på PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse red.) og andre psykiske lidelser. Foto: Sugi Thiru

I december åbnede et nybygget veteranhjem i Odense i dagtimerne, og når man i løbet af foråret kan tilbyde værelser til veteraner, bliver det en stor hjælp. Det vurderer to, der arbejder med veteranerne på daglig basis.

Over 2400 fynske mænd og kvinder har gennem tiden gjort international tjeneste, og for langt de flestes vedkommende er de kommet hjem uden ar på sjælen. Men for den lille gruppe, der har svært ved at komme tilbage til et normalt hverdagsliv, bliver det nu lettere at få den hjælp og støtte, som de har brug for. I december åbnede et nybygget veteranhjem på Søndre Boulevard i dagtimerne, og når man i løbet af det tidligere forår får etableret værelser med sovepladser, hvor veteraner kan komme og bo i en kortere periode, vil det være en stor hjælp. Det vurderer overlæge i Veteranteamet på Lokalpsykiatrien i Odense, Kurt Stage.

- I dag foregår det på den måde, at nogle af veteranerne henvender sig på psykiatrisk skadestue, når de har det svært. Det her er første skridt, hvor de i mere rolige omgivelser kan komme lidt mere på benene, siger Kurt Stage.

Med værelserne på hjemmet er det muligt for veteranerne at få et pusterum - med en veteranhjemsleder, en gruppe frivillige og andre veteraner lige ved hånden.

Annonce

Fem råd til pårørende


  1. Ring til veterancenteret. De kan hjælpe med meget, også psykologhjælp til dig som pårørende. Veterancenterets døgntelefon har åbent 24/7 og har nummeret 72 81 97 00.
  2. Skaf viden. Det er nemmere at forholde sig til sygdom, hvis du forstår symptomer, og hvad der sker med veteranen.
  3. Dan netværk med andre pårørende. Der findes grupper på Facebook, og man kan også mødes og udveksle erfaringer.
  4. Find dit åndehul. Det er vigtigt at passe på sig selv. Veteranerne kan godt forstå dit behov.
  5. Hjælp din veteran med at få professionel behandling.
Jens Raakjær er veterankoordinator i Odense kommune. Han er bindeleddet mellem veteraner med udfordringer og det offentlige. Foto: Sugi Thiru

Menneskelig omsorg er vigtig

Veterankoordinator i Odense Kommune, Jens Raakjær, glæder sig også over, at man i Odense snart har et fuldt udbygget veteranhjem. Værelserne har han efterspurgt længe. For selv om man som veteran måske på overfladen kører derudad med job, så kan det give udfordringer på hjemmefronten, når al energien er brugt.

- Når veteranen fortæller, at det hele går godt, beder jeg dem om at spørge kæresten derhjemme. De har oftest en anden opfattelse, da de jo har fået en veteran hjem, som mangler overskud, siger Jens Raakjær, der er tovholder for veteraner i det offentlige system, hvor han hjælper med næsten alt det praktiske. Som bisidder til lægemøder, møder med sagsbehandler eller ved at skaffe praktikpladser, fleksjob, fuldtidsarbejde eller førtidspension.

På Veteranhjemmet er der mulighed for at lade op igen. Og samværet med andre veteraner er også vigtigt.

Jens Raakjær holder veterancafeer hver onsdag, og i Veteranteamet hos Lokalpsykiatrien i Odense har Kurt Stage gode erfaringer med at danne grupper for veteraner, hvor veteranerne ligner hinanden. Det kan både være aldersmæssigt, men også i forhold til hvor og hvornår de har været udsendt.

Målet med det nye veteranhjem er ikke kun at være et mødested for veteraner med problemer - men for alle. Også de mere end 90 procent, der er kommet hjem uden mén. Ifølge Jens Raakjær kan de også være med til at skabe forbindelse til arbejdsmarkedet og samfundet igen.

Veteranhjemmet indvies først officielt til foråret.

Fem råd til veteraner


  1. Lær at lægge opgaver fra dig, det handler ikke om liv og død længere.
  2. Accepter, at livet før og efter en udsendelse er anderledes.
  3. Sæt grænser og lær at sige fra.
  4. Tag fat i din læge, hvis du har udfordringer. Erkend, at der er et problem, og lær at håndtere det.
  5. Tal åbent med dem, der står dig nær om, hvordan du har det.
Veteranhjemmet er åben for tidligere udsendte, selvom hjemmet ikke er helt klar endnu. Der har også været julesammenkomst for veteraner og deres pårørende. Det forventes at blive færdigbygget til foråret. Foto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Odense

En søndag med fitness i Korup

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];