Annonce
Udland

Nyt toilet i 7000 meters højde skal holde Mount Everest rent

Doma Sherpa/Ritzau Scanpix
Store mængder skrald, omkomne bjergbestigere og menneskelige efterladenskaber fylder på verdens højeste bjerg.

Bjergbestigere vil i fremtiden få mulighed for at gå på toilet i 7028 meters højde på verdens højeste bjerg, Mount Everest.

Der bliver således opført et nyt "miljøvenligt" toilet på bjerget.

Det sker som en del af en stor kampagne om at reducere mængden af affald og efterladenskaber på det ikoniske bjerg.

- Toilettet gør det nemt at indsamle efterladenskaber fra bjergbestigerne, siger Pema Tinley, der er vicegeneralsekretær i Tibets Bjergbestigerforening, til det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Toilettet opføres af et kinesisk selskab, der arrangerer ture til toppen.

Årtier med kommerciel bjergbestigning betyder, at der har samlet sig store mængder skrald på det 8848 meter høje Mount Everest.

Det drejer sig blandt andet om forladte telte, klatreudstyr og tomme gasflasker. Også omkomne bjergbestigere fylder på verdens højeste bjerg.

Ved det nye toilet bliver efterladenskaber indsamlet og fjernet fra bjerget.

Lignende toiletter er opført ved lejre længere nede ad Mount Everest. Blandt andet ved den nordlige base camp i 5200 meters højde. Resterne fra det toilet gives til lokale landmænd, der bruger det som gødning.

Torsdag meddelte Nepals turistministerium, at det den 25. april vil sende et hold bjergbestigere op på bjerget for at at indsamle skrald og omkomne.

Rengøringsholdet er på 14 medlemmer og sendes i første omgang til en base camp et stykke oppe på bjerget.

Målet er, at holdet skal samle ti ton affald.

Senere skal otte bjergbestigere videre op til en ny lejr i 6400 meters højde. Herfra deler de sig og når op i 7950 meters højde for at hente affald ned.

- Det er første gang, at regeringen tager initiativ til at rense bjerget. Men det kan ikke gøres på blot et år. Vi bliver nødt til at fortsætte med det, siger Santa Bir Sherpa fra Nepals Bjergbestigerforbund.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

OB

Miraklets fædre nød gensynet

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce